Το ναυπηγείο Νεώριον επισκέφθηκε χθες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

"Η Σύρος γύρισε τη σελίδα της ναυπηγικής ιστορίας της Ελλάδας"

Συνάντηση με τον Πάνο Ξενοκώστα και με εκπροσώπους των εργαζομένων

Στο ναυπηγείο της Σύρου βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου Υγείας, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ONEX, Πάνο Ξενοκώστα και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η επίσκεψη που έγινε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο νησί για τα θέματα Υγείας. Κατά την παραμονή του στο ναυπηγείο, επικεντρώθηκε στα νέα δεδομένα που έχουν δρομολογηθεί στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο σε Σύρο και Ελευσίνα.

"Όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά το Νεώριο το 2011, αντίκρισα ένα "νεκροταφείο". Σήμερα υπάρχει μία νέα πραγματικότητα για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι", δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

"Συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο"

"Είναι μεγάλη μας χαρά κύριε υπουργέ που σας υποδεχόμαστε και πάλι μετά από τρία χρόνια στους χώρους των ναυπηγείων μας. Όλοι γνωρίζουμε τον αγώνα που δώσατε εσείς προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας. Εμείς, από την πλευρά μας, αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο, ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και πρέπει να πω ότι έως και σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί κοντά στα 500 πλοία, περίπου 100 τον χρόνο", τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του υπουργού Υγείας, στους χώρους του ναυπηγείου της Σύρου.

Ερωτώμενος από τον Άδωνι Γεωργιάδη, για την σημερινή εικόνα των εργασιών του Νεωρίου, ο κ. Ξενοκώστας επισήμανε ότι, "υπάρχει μεγάλος κύκλος εργασιών, τόσο για τον Ιούλιο, όσο και για τους επόμενους μήνες, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, αλλά και Οκτώβριο", υπογραμμίζοντας ότι το ναυπηγείο της Ελευσίνας “όχι μόνο δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στη Σύρο, αλλά λειτουργεί θετικά ως προς την μεγαλύτερη έλευση πλοίων”. "Πριν τρεις περίπου εβδομάδες είχαμε και στα δύο ναυπηγεία ταυτόχρονα 23 πλοία. Δηλαδή όσα είχαμε σε ένα χρόνο στο ναυπηγείο", τόνισε.

Σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταβίβασης της Ελευσίνας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε και το θέμα της καταλυτικής, όπως ειπώθηκε, από τον κ. Ξενοκώστα, παρέμβασης που είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης το 2019 για τα θέματα των ναυπηγείων, κάνοντας γνωστό ότι σήμερα Παρασκευή, υπογράφεται το πρωτόκολλο μεταβίβασης της Ελευσίνας.

"Την τελετή λήξης ως υπουργός Ανάπτυξης την έκανα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας", επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης "συμπληρώνοντας ότι "για εμένα ήταν πολύ σημαντική η δουλειά που έγινε για τα δύο αυτά ναυπηγεία και πρέπει να ξέρετε ότι καταβάλλαμε πολύ δουλειά, ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειες.

Συζήτηση περί αμμοβολής

Εκτός από το θέμα των εργασιών των ναυπηγείων, ο υπουργός Υγείας έθεσε και το θέμα της αμμοβολής και κατά πόσο αυτό επηρεάζει, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ONEX να αναφέρεται στις χρηματοδοτούμενες μελέτες για το λιμάνι της Ερμούπολης, αλλά και σε όλες τις ενέργειες που έχουν να γίνουν, όπως όμως και στις μελλοντικές κινήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

"Χρηματοδοτήσαμε μία μεγάλη μελέτη που έγινε στο λιμάνι, όπου διαπιστώθηκε ότι η επιβάρυνση που υπάρχει στο βυθό, έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια από βυρσοδεψία, βιολογικούς, καθώς όλα κατέληγαν εκεί. Επιπρόσθετα, μία φορά ή και δύο φορές το χρόνο χωρίς προειδοποίηση το ΕΛΚΕΘΕ συλλέγει δείγματα, τα αναλύει και μοιράζει τα αποτελέσματα. Έχουμε τοποθετήσει -εξωτερικά του ναυπηγείου - μηχανισμό μέτρησης ατμόσφαιρας, ώστε να βλέπουμε αν κάτι δεν πάει καλά. Μία μέρα κάτι δεν πήγε καλά, λόγω του ότι είχε μπει στο λιμάνι ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Άρα, εμείς θωρακίζουμε το θέμα", τόνισε ο κ, Ξενοκώστας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα, ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης της χρησιμοποιούμενης αμμοβολής, η οποία, όπως είπε, προωθείται μέσω δύο μεγάλων βιομηχανιών της χώρας σε ανακύκλωση.

"Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της Σύρου και της Ελευσίνας"

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση αισθάνονται περήφανοι που η Σύρος στάθηκε η αφορμή να γυρίσει σελίδα η ναυπηγική ιστορίας της Ελλάδας.

"Πρώτα η Σύρος και ακολούθησε και η Ελευσίνα. Αποδείξατε ότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και προχωράμε σε μία νέα εποχή. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που συνέβαλα σε αυτό, χάρη φυσικά στην καταλυτική παρέμβαση και του πρωθυπουργού. Όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά το Νεώριο το 2011, αντίκρισα ένα "νεκροταφείο". Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιοδείας του Υπουργού Υγείας στο Νεώριο και μετά από προσωπική του έκκληση για συνεισφορά της ΟΝΕΧ στο νοσοκομείο της Σύρου, ο κ. Ξενοκώστας έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την εταιρία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιδιωτικός τομέας επιβάλλεται να σταθεί αρωγός στο θέμα της Υγείας.