Κρουαζιέρα: Έτος – ρεκόρ το 2024 για τον λιμένα Ηρακλείου

Χρονιά – ρεκόρ στην κρουαζιέρα αναμένεται να καταγράψει φέτος το λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Μηνά Παπαδάκη, το λιμάνι του Ηρακλείου πάει για ρεκόρ σε επίπεδο κρουαζιέρας, με τη φετινή σεζόν να έχει μία δυναμική προσεγγίσεων στα 270 κρουαζιερόπλοια και, μέχρι τέλους του έτους, να φτάσουν τα 430 και τους 450.000 επιβάτες.

Ρεκόρ δεκαπενταετίας συγκριτικά δε με πέρυσι που ήταν 253 προσεγγίσεις και 382.000 επιβάτες.

Όσον αφορά τη συνεισφορά της κρουαζιέρας στην πόλη του Ηρακλείου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θάνος Πάλλης, παρουσίασε έρευνα που εκπόνησε με τον Γιώργο Βαγγέλα, επίκουρο καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Όπως τόνισε, στα 60,2 εκατ. ευρώ είναι η συνολική οικονομική ωφέλεια της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, την περίοδο Μάιος 2023 – Μάιος 2024.

Η άμεση οικονομική ωφέλεια της κρουαζιέρας διαμορφώθηκε στα 36,05 εκατ. ευρώ. Οι κρουαζιέρες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2023-2024 συντήρησαν 521 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η μέση δαπάνη ανά επιβάτη κρουαζιέρας στην πόλη του Ηρακλείου διαμορφώθηκε στα 45,2 ευρώ. Οι δαπάνες για αγορές και μεταφορές αποτελούν το 56,7% της δαπάνης κάθε επιβάτη.

Το μέγεθος της δαπάνης είναι παρόμοιο µε τη μέση δαπάνη σε άλλους λιμένες κρουαζιέρας (ports-ofcall).

Η ποιοτική ανάλυση (τα σχόλια αξιολόγησης του προορισμού, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο) αναδεικνύει το γεγονός ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική αύξηση των δαπανών επιβατών και µελών του πληρώματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός της μικρής παραμονής του πλοίου στον προορισμό, καθώς και το ότι η συμμετοχή σε εκδρομές δεν αφήνει χρόνο για αγορές.

Το 47% των επιβατών κρουαζιέρας συμμετείχε σε οργανωμένες εκδρομές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία της τάξης των 7.678.732 ευρώ.

Προστιθέμενη αξία

Ορισμένες εταιρείες κρουαζιέρας περιλαμβάνουν το κόστος των εκδρομών στην τιμή του εισιτηρίου κρουαζιέρας και απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα της προστιθέμενης αξίας.

Το γεγονός αυτό έχει συνυπολογισθεί για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων της μελέτης και την εκτίμηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων. Τα µέλη του πληρώματος ξοδεύουν σημαντικό ποσό, καθώς κάθε µέλος δαπανά κατά μέσο όρο 182,95 ευρώ. Μόνο το 20% των µελών του πληρώματος αποβιβάζεται στον προορισμό, το δε 53% των δαπανών των µελών του πληρώματος αφορά αγορές σε καταστήματα.

Σχετικά με τα ποιοτικά οφέλη της κρουαζιέρας, το Ηράκλειο, ως προορισμός, επωφελείται σημαντικά από το φαινόμενο γνωστό ως «Word of mouth», µε τους επιβάτες κρουαζιέρας να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης.

Το 72% των επιβατών θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς το Ηράκλειο ως προορισμό διακοπών. Το 29,1% των επιβατών θα επιστρέψει για διακοπές στο Ηράκλειο.

Αξιολόγηση

Όσον αφορά την Αξιολόγηση του Προορισμού, σύμφωνα µε τα ευρήματα της μελέτης, το Ηράκλειο διαθέτει τις δομικές εκείνες παραμέτρους που επιτρέπουν τη θετική αξιολόγησή του από τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Η φιλικότητα των ανθρώπων, το αίσθημα ασφάλειας και η καθαριότητα ήταν από τις παραμέτρους που αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά από τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Αναλύοντας τις επιλογές τόσο των επιβατών όσο και των εταιρειών, με βασική πηγή των επιβατών που επισκέπτονται το Ηράκλειο είναι οι ΗΠΑ (45,8% του δείγματος).

Το 60,6% του δείγματος ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών), το δε 80,8% των επιβατών κρουαζιέρας επισκέπτεται το Ηράκλειο για πρώτη φορά.

https://www.naftemporiki.gr/