"Συλλαβίζοντας τις Κυκλάδες"
- Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024 - 06:15
Με τον συμβολικό τίτλο "ὄττω τις ἔραται· συλλαβίζοντας τις Κυκλάδες", εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, έκθεση ζωγραφικής, με τη συμμετοχή 52 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών στην Πάρο.
Μία ομαδική εικαστική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τον Δήμο Πάρου στο κτήριο του Κέντρου Καλών Τεχνών Αιγαίου, στην περιοχή της Παροικιάς.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα στον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που αυτά προσφέρουν στους μόνιμους κατοίκους, αλλά πολύ περισσότερο στους καλοκαιρινούς επισκέπτες.
Ένα βιωματικό αρχετυπικό εικονολόγιο των Κυκλάδων
Ένα εκθεσιακό αφιέρωμα, με τη συμμετοχή 52 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν και εργάζονται ή αντλούν έμπνευση και έχουν σχέση οργανική με την Πάρο και τις Κυκλάδες, θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Καλών Τεχνών του νησιού.
Αφετηρία της έκθεσης, στάθηκε η προτροπή της επιμελήτριας, Ίριδος Κρητικού προς τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά μέσα έκφρασης και υλικά, μια ελεύθερη, ποιητική και λιτή διαλογική περιήγηση στις πρωτογενείς εικόνες που καθορίζουν τη ραχοκοκαλιά και τη συστατική πρώτη ύλη των Κυκλάδων. Ένα βιωματικό, δηλαδή, αρχετυπικό εικονολόγιο Κυκλάδων, ένα ανιχνευτικό κυκλαδικό αλφαβητάριο της ύλης και του άυλου.
Η έκθεση αποτελεί ένα συμβολιστικό απτικό αφήγημα για "εκείνο που ο καθένας ερωτεύεται" στις Κυκλάδες, με το βλέμμα, με την καρδιά και με την ψυχή.
"Ένα αναβλύζον αφήγημα για τη ρευστή και συχνά αναπάντεχη επιλογή του ιδιαιτέρου υποκειμένου του έρωτα ή αντικειμένου του πόθου, με τον ανοιχτό στη διαφορετικότητα τρόπο έτσι όπως αυτός διατυπώνεται ποιητικά από τη Σαπφώ. Ας φανταστούμε έτσι την έκθεση σαν έναν συνεκτικό εικαστικό πλου στη διαχρονική καρδιά του ελληνικού θέρους, μνημονεύοντας ενδόμυχα και τον Οδυσσέα Ελύτη, που ορμώμενος από τη Σαπφώ, μετατρέπει το δικό του ποιητικό "Όττω τις Έραται" σε στίλβουσες αγκαλιές του Αιγαίου", αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης.
"Οι Κυκλάδες εγκαλούν τους συμμετέχοντες αλλά και τους επισκέπτες της έκθεσης σε ένα χειροποίητο νηολόγιο προσωπικής πλεύσης. Σε μια κατάθεση αρχετυπικών οπτικοποιημένων κυκλαδικών σημάνσεων, μέσω ενός αόρατου αλλά υπαρκτού νήματος που ενώνει με τρόπο αλάνθαστο το λευκό και το θαλασσινό βαθύ μπλε, τις ξερολιθιές, και τα αλώνια, τις φραγκοσυκιές και τα κρινάκια της θάλασσας, τα αρχαία κεφάλια και τα παλιά σκαριά, τις λευκές δαντέλες και τις υφάντρες, τα αμπέλια και τα μελίσσια, τα αυλιδάκια με τα βασιλικά, τους τενεκέδες με τον ασβέστη και τα πιθάρια, τα αυτοσχέδια πανηγυράκια και τα αχειροποίητα ξωκλήσια, την αγρύπνια του φεγγαριού την αυγή και τον φεύγοντα ήλιο του απογευματινού ορίζοντα", σημειώνει η Ίρις Κρητικού στο επιμελητικό κείμενο της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα ότι "ας συλλαβίσουμε και ας ακουμπήσουμε, τέλος, την έκθεση ως θερινό εξομολογητικό νήμα αλλά και ως ουσιαστικό οικολογικό μήνυμα για όλα αυτά που αγαπούμε και που οφείλουμε να διασώσουμε. Τα εύθραυστα κυκλαδίτικα "μικρά ελληνικά" δεδομένα της μνήμης και της εσωτερικής όρασής μας, που σήμερα κινδυνεύουν".
Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως και τις 15 Αυγούστου, συμμετέχουν οι εικαστικοί Κύρα Αλιγιζάκη, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Δώρα Ασπρογενίδου, Άννα Αχιλλέως, Έφη Βάγκνερ-Ματσούκα, Neva Bergemann, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Δημήτρης Βογιατζόγλου, Μάρω Βούλγαρη, Κική Βουλγαρέλη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Σοφία Γαϊτάνη, Μαρία Γέρουλα, Βάσω Γκιώνη-Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Γουλής, Κρίστι Γρηγορίου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Χριστίνα Δουζένη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Αννίτα Καλημέρη, Εβίτα Κανέλλου, Λορίνα Καρατζά, Θέμης Κοντογούρης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Νίκος Λεοντόπουλος, Γιώργος Λουλούδης, Ελένη Μανάλη, Ελεάννα Μαρτίνου, Πανδώρα Μουρίκη, Μάνος Μπατζόλης, Ρούλη Μπούα, Ρόιλα Μπουζέα, Γιώργος Μπουζούνης, Βασίλης Νικολάου, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Γιώργος Παστάκας, Μαριέττα Πεπελάση, Βαγγέλης Πολύζος, Χρήστος Ρηγανάς, Γιώργος Σαλταφέρος, Αφροδίτη Σεζένια, Δήμητρα Σκανδάλη, Κωνσταντίνα Συλίκου, Γιώργος Τζάνερης, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Αμαλία Φερεντίνου, Βιργινία Φιλιππούση, Καλλιρρόη Χρόνη.
Το Κέντρο Καλών Τεχνών
Το Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου (Aegean Centre for the Fine Arts), ιδρύθηκε στην Πάρο το 1966 από τον ζωγράφο, Brett Taylor, ως ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα.
Για 58 ολόκληρα χρόνια συνεχίζει να διατηρεί αυτόνομο, μη κερδοσκοπικό καθεστώς προσφέροντας σπουδές εξατομικευμένες σπουδές στο εξωτερικό πάνω στις εικαστικές τέχνες, τη δημιουργική γραφή και τη μουσική, μετατρέποντάς το σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής ζωής και έχει ανοίξει τις πόρτες του σε πολλούς νέους ντόπιους καλλιτέχνες.
Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου βρίσκονται τόσο στην Πάρο, όσο και στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δραστηριοποιείται στις ανακαινισμένες νεοκλασικές εγκαταστάσεις στο νησί της Πάρου, στην καρδιά του ιστορικού δρόμου της αγοράς της Παροικιάς.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάρος: Ψηφιακή αποτύπωση και προβολή των αρχαίων υπόγειων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι
9 Ιαν. 2025 - 18:15 - Πάρος: Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού από τον Ναυτικό Όμιλο "Ναϊάς"
10 Δεκ. 2024 - 10:07 - Γιορτινά δρώμενα πλαισιωμένα με την παράδοση
5 Νοε. 2024 - 6:15 - Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα "Η Παραδοσιακή Φορεσιά ως Αντίσταση στην Υπερκατανάλωση"
25 Οκτ. 2024 - 14:27 - Ενίσχυση της σχέσης πολιτισµού και µόδας
18 Οκτ. 2024 - 6:16