Η Ράνια Ράγκου και η Λίλα Μπελιβανάκη από τις "Αποκλίσεις" μιλούν στην "Κοινή Γνώμη"

Ανθρώπινες ταυτότητες και συνδυασμός πολιτισμών

Γιώργος Αλτουβάς: "Είναι μεγάλη μας τιμή που τέτοιου είδους καλλιτέχνες συμμετέχουν με τα έργα τους στις εικαστικές μας εκδηλώσεις"

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ερμούπολη, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Αποκλίσεις", στην οποία συμμετέχουν τέσσερις σύγχρονοι εικαστικοί.

Πρόκειται για την παρουσίαση των έργων του Antonakis (Χριστοδούλου), της Λίλας Μπελιβανάκη, της Ράνιας Ράγκου και του VassilisH που φιλοξενούνται έως τις 11 Αυγούστου στην αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη.

Η εικαστική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, "Σύρος-Πολιτισμός 2024", παρουσιάζει έργα που συνομιλούν με τους θεατές, θέτοντας κοινά ερωτήματα, διατυπώνοντας προτάσεις, επαναδιαπραγματεύοντας τα όρια της παραστατικότητας.

"Πρόκειται για μία πολύ σύγχρονη έκθεση νέων καλλιτεχνών, η οποία διαθέτει πάρα πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, διαφορετικότητα και έντονα χρώματα", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", ο επιμελητής και συντονιστής της έκθεσης, Γιώργος Αλτουβάς.

Σύνδεση δύο διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών

"Αυτό το έργο που παρουσιάζω στη Σύρο, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης, είναι ένας συνδυασμός δύο πολιτισμών. Δηλαδή, μέσα από αυτόν προσπαθώ να αναδείξω τον τρόπο με τον οποίο τιμούν τους νεκρούς στον δυτικό κόσμο, δηλαδή στον δικό μας όπου με τα λουλούδια και τις μυρωδιές απωθούν τη δυσωδία του θανάτου και των Ινδιάνων με τα τοτέμ. Το όλο project λέγεται "Ototeman-In Memoriam", δηλαδή δύο διαφορετικοί πολιτισμοί και στο πως αποδέχονται την έλλειψη του νεκρού. Είναι σε σχηματισμό τοτέμ και το κάθε έργο έχει ονόματα από τα ιερά ζώα των Ινδιάνων", δήλωσε στην εφημερίδα η εικαστικός Λίλα Μπελιβανάκη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που αποτελεί έμπνευση για τα έργα της, η κα. Μπελιβανάκη επεσήμανε ότι "συνήθως αυτό που με εμπνέει είναι η ανθρώπινη φύση περισσότερο, αλλά και στο πως οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, το πως δίνουν αξία ο ένας στον άλλο ως προσωπικότητες. Οι συνήθειές μας, η μόδα, ο τρόπος ζωής σε διάφορα μέρη. Επί της ουσίας, το ανθρώπινο συναίσθημα και πως αυτό το καμουφλάρουμε μέσα από την εξωτερική μορφή μας", υποστήριξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιθυμία της είναι τα έργα της, σε πρώτη ανάγνωση, να είναι χρωματιστά και εύπεπτα, ενώ σε και σε δεύτερη και τρίτη ματιά, ο θεατής να βλέπει το δεύτερο και τρίτο στάδιο της λογικής με την οποία δημιουργήθηκαν.

" Το έργο "Ototeman-In Memoriam" περιλαμβάνει στοιχεία δύο διαφορετικών πολιτισμών και φιλοδοξεί να τα δέσει σε μία αρμονική εικαστική παρουσίαση. Τα μεμονωμένα έργα, που λειτουργούν και αυτόνομα, παρατάσσονται σε σχηματισμό Τοτέμ. Οι ονομασίες τους έχουν επιλεγεί από την εικαστικό για να συμβολίσουν τα ιερά ζώα που οι Ινδιάνικες φυλές τοποθετούσαν στις ξυλόγλυπτες κατασκευές", υποστήριξε

Η Λίλα Μπελιβανάκη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εικαστικός καλλιτέχνης με εμπειρία στη σκηνογραφία και τη ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και βίντεο, ασχολείται τα τελευταία χρόνια κυρίως με τη ζωγραφική. Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αθήνα έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, κόμικ και εικονογράφησης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και Art Design σε κινηματογράφο τηλεόραση και θέατρο. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συμμετάσχει σε ομαδικές παρουσιάσεις σε Αθήνα, Κύπρο και Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αναζήτηση της ταυτότητας του ατόμου

"Ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον Γιώργο Αλτουβά, αλλά και σε συζητήσεις για το πως θα συνδυαστεί αυτή η παρουσίαση και θέλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση, η οποία διεξάγεται σε αυτόν τον υπέροχο χώρο και τόπο, όπως είναι η Σύρος. Μπορέσαμε να συνδυάσουμε μία πολύ ομαδική εικαστική έκθεση", δήλωσε, από την πλευρά της, η εικαστικός Ράνια Ράγκου.

Αναφερόμενη για την προσωπική της δουλειά, μέρος της οποίας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού έως τις 11 Αυγούστου, τόνισε ότι αυτή έχει να κάνει με την ταυτότητα του ανθρώπου, αλλά και την ανάγκη του να βρει τα πατήματά του και να γνωρίσει με μεγαλύτερο βάθος τον εαυτό του.

"Μέσω της δουλειάς μου μελετώ την έννοια της ιστορίας, και την διαχρονικότητα των ανθρώπινων καταστάσεων. Αναφέρομαι στην διαρκή αναζήτηση ταυτότητας του ατόμου μέσα στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, στην δύναμη των συμβόλων, μύθων και συμβολισμών στη ζωή του", επισήμανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της παρουσίασης των έργων της, η ζωγράφος Ράνια Ράγκου.

Η Ράνια Ράγκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1989-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, Ισπανία (1994-1995), Video Art και Music & Sound Techniques στο New School and School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (1998-99). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 19 ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Μιλάνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πόρτο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Κωνσταντινούπολη, Κολωνία, Λεβερκούζεν και Τελ Αβίβ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στο ΔΕΣΤΕ Δάκη Ιωάννου, Φέλιου, Μπέλτσιου, Εμφιετζόγλου, Ευγενίδη, Συλλογές Κοπελούζου, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κέρκυρας, Ιστορικό Μουσείο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

"Είναι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες για τη γενιά τους"

"Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, φιλοξενούμε στη Σύρο καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν πολύ μεγάλη εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά που είναι πολύ σημαντικοί για τη γενιά τους.

Αυτό που εντοπίζουμε σε αυτή την ομαδική έκθεση, το οποίο είναι ένα διαχρονικό θέμα, είναι η ανθρώπινη φιγούρα και στο πως καταπιάνεται με διαφορετικό τρόπο ο κάθε καλλιτέχνης.

Έχουμε πάρα πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, διαφορετικότητα και έντονα χρώματα, μέσα από παραμύθια, κόμικς", δήλωσε στην εφημερίδα ο επιμελητής και υπεύθυνος εικαστικών του Δήμου, Γιώργος Αλτουβάς.

Κλείνοντας, κατέθεσε τη βεβαιότητά του ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα "κεντρίσει" το ενδιαφέρον μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "ο κόσμος θα τη χαρεί, διότι είναι πολύ φρέσκια και καλοκαιρινή. Είναι μεγάλη μου χαρά που κάθε χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε εκθέσεις τέτοιων καλλιτεχνών. Τους ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνουν συμμετέχοντας στις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις".