Πλείστα προβλήματα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φολεγάνδρου

Κρίσιμη καμπή ενόψει τουριστικής περιόδου

- “Ο Τουρισμός το παρόν και το μέλλον μας”, δηλώνει ο δήμαρχος Ελ. Βενιός - “Δεν έχουμε αστικοποιηθεί και αυτό προβάλλουμε” ανέφερε ο ίδιος

Η διατήρηση της αγνής φυσιογνωμίας της Φολεγάνδρου αποτελεί το κυριότερο “όπλο” για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού καθώς και για τη δημοτική Αρχή σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ελευθέριος Βενιός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που αφορά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, καθώς η πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων επιβιώνει από την ενασχόλησή της με τον εν λόγω τομέα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” ανέφερε χαρακτηριστικά πως πλεονέκτημα της Φολεγάνδρου αποτελεί η “μη αστικοποίησή” της, γεγονός που προσελκύει τους επισκέπτες που αναζητούν να αντικρίσουν ένα αυθεντικό νησιώτικο τοπίο.

Σε συνάρτηση με τα προαναφερόμενα, ωστόσο, εξέφρασε έντονα την ανησυχία του ως προς τις παροχές σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης γνωστοποιώντας πως σήμερα, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, βρίσκεται μόνο μία αγροτική ιατρός που καλύπτει το σύνολο των περιστατικών.

Ο κ. Βενιός εξηγώντας την ανάγκη να διατηρήσει μία σταθερά ανοδική πορεία το νησί, υποστήριξε ότι απαιτείται τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται να λύνονται ακόμη κι αν γι΄αυτά κρίνεται αναγκαία κι επιβεβλημένη η όχληση προς το κεντρικό κράτος.

Προωθούν τη “φυσιογνωμία”

“Το μέλλον μας είναι ο Τουρισμός. Η “περιουσία” μας είναι το φυσικό περιβάλλον μας. Όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάζει η Φολέγανδρος μία ανοδική σωστή ανάπτυξη”, δηλώνει ο κ. Βενιός αρχικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσει την εν λόγω πορεία του το νησί, αφού αποφέρει όφελος στους κατοίκους. “Κάθε χρόνο έχουμε τα νέα μας καταλύματα, τα οποία σας τονίζω βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον μας”, σημειώνει, εξηγώντας πως η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Φολεγάνδρου αποτελεί και το “όπλο” της στην περαιτέρω ανάπτυξής της, αφού ένας επισκέπτης την επιλέγει ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο.

“Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε το περιβάλλον του νησιού ανέπαφο από την ανάπτυξη με τη στενή έννοια. Μπορεί η Χώρα και το Καραβοστάσι της Φολεγάνδρου να έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε επίπεδο μεγέθους, αυτό όμως δεν το καταλαβαίνει ο επισκέπτης. Είναι τόσο σωστά δομημένη η ανάπτυξη και έχει έρθει σε απόλυτη αρμονία με το παλαιό χωριό. Δεν έχει αστικοποιηθεί το νησί” διευκρίνισε ακολούθως, κάτι που ζητά ο επισκέπτης της Φολεγάνδρου. “Αυτό πουλάμε, το χαρακτήρα μας” επανέλαβε ο κ. Βενιός.

Ο δήμαρχος μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο που η Φολέγανδρος “επελέγη πριν από δύο, τρεις μήνες ως ένα από τα ομορφότερα χωριά του κόσμου σε διαγωνισμό του CNN” προβάλλοντας εμμέσως τις Κυκλάδες και την Ελλάδα, ενώ εκφράζοντας αναλυτικότερα τη θέση του, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι “η Φολέγανδρος κράτησε αυτό που έπρεπε να κρατήσει, τον χαρακτήρα της, ώστε να μπορέσει να επιζήσει στον ανταγωνισμό της εποχής”.

Πρώτο μέλημα ο Τουρισμός

Ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, ο κ. Βενιός δήλωσε με σαφήνεια πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία όσον αφορά στην προσέλευση των επισκεπτών, αν και όπως συμπλήρωσε “σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις και με τις κρατήσεις έως σήμερα, πιστεύουμε ότι η φετινή σεζόν θα είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι”. Βέβαια, υποστήριξε πως “όλο το “παιχνίδι” θα παιχτεί από εδώ και πέρα”.

Από την πλευρά του δήμου και των επιχειρηματιών του κλάδου καθώς και εκείνων που συνδέονται με αυτόν και δραστηριοποιούνται στο νησί, ο κ. Βενιός σημειώνει ότι “η πρώτη ενασχόληση των κατοίκων είναι με τον Τουρισμό” ενώ οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με τον πρωτογενή τομέα, αν και “πρέπει να υπάρχει”, όπως δηλώνει ωστόσο, “έρχεται σε δεύτερο βαθμό”. Ως εκ τούτου, τα έσοδα των κατοίκων “προέρχονται από την τουριστική δραστηριότητα” και αυτό το γεγονός είναι η αιτία που κάνει τους επιχειρηματίες του Τουρισμού ευσυνείδητους.

Στην ερώτηση, αν η νέα γενιά ανταποκρίνεται στο “κάλεσμα” του τόπου και επιστρέφει μετά από τις σπουδές προκειμένου να ασχοληθεί με τον τουριστικό κλάδο, ο ίδιος δήλωσε, “τα περισσότερα παιδιά φεύγουν γιατί το θέμα είναι το περιεχόμενο των σπουδών. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους και δυστυχώς η πλειοψηφία των νέων δύσκολα γυρνά πίσω”. Μάλιστα ο κ. Βενιός τονίζει ότι “ενώ ο πληθυσμός μας έχει αυξητική τάση” αυτό “οφείλεται σε οικογένειες που επιστρέφουν. Από τα νέα παιδιά ασχολούνται μόνο εκείνα που οι γονείς τους έχουν ήδη επιχειρήσεις”.

“Άθλια κατάσταση στο Π.Π.Ι.”

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, στη Φολέγανδρο ζουν συνολικά 765 κάτοικοι, ο αριθμός των οποίων όμως την τουριστική περίοδο ξεπερνά τα 4.000 άτομα. Αυτό και μόνο αναδεικνύει την ανάγκη να παρέχονται υπηρεσίες σε επίπεδο Υγείας τουλάχιστον ικανοποιητικές, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ανθρώπων και τα περιστατικά που προκύπτουν. Η κατάσταση που επικρατεί είναι “άθλια το τελευταίο τρίμηνο” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, αφού “για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο προβλέπονται δύο θέσεις αγροτικών ιατρών, μία θέση γενικού ιατρού και μία θέση νοσηλεύτριας” και την τρέχουσα χρονική περίοδο το σύνολο των περιστατικών αντιμετωπίζεται μόνο από μία αγροτική ιατρό.

“Από τέλος Οκτωβρίου έως σήμερα δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός στη Φολέγανδρο και ανά εβδομάδα περίπου - εκτός από τον τελευταίο μήνα που έχουμε μία αγροτική ιατρό -, άλλαζαν οι ιατροί και έρχονταν από τη Σαντορίνη για να μη μείνει η Φολέγανδρος χωρίς ιατρική κάλυψη” ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα, ότι η μεγάλη ανησυχία έγκειται στα σοβαρά περιστατικά που μπορεί να παρουσιάζονται και χρήζουν αεροδιακομιδής, εξαιτίας της πενιχρής παρουσίας του ΕΚΑΒ. “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει μία περιπέτεια για εμάς. Πλέον οι διακομιδές γίνονται με πλωτά μέσα και αν υπάρχει κακοκαιρία είναι επικίνδυνα τα πράγματα”, υπογράμμισε, τονίζοντας επιπρόσθετα, πως, “με λάντζα μετακινείται έως τη Σύρο ή τη Σαντορίνη ο ασθενής, ώστε μετά, με ελικόπτερο να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Κρήτης ή της Αττικής”.

Ζήτημα της κεντρικής εξουσίας

“Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια να διακομισθεί ο ασθενής αν πρέπει”, σχολίασε λίγο πριν ολοκληρώσει τη συνέντευξή του ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη στάση που κρατά το κεντρικό κράτος και στην πολιτική που εφαρμόζει όσον αφορά στη δημόσια Υγεία. Ωστόσο, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Φολεγάνδρου υπάγεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και ερωτηθεί ο κ. Βενιός αν προτίθεται να γνωστοποιήσει τα ανωτέρω προβλήματα στο νέο διοικητή, Γιάννη Πετράκη, απάντησε καταφατικά, δηλώνοντας ότι, “ναι θα ακολουθήσει επικοινωνία με τον διοικητή”. Υπογράμμισε δε, ότι, “μέχρι σήμερα η διοίκηση μας έχει βοηθήσει” διευκρινίζοντας τέλος όμως, πως η λύση στις ελλείψεις “είναι θέμα της κεντρικής εξουσίας που οφείλει να εξετάσει και να καλύψει τα κενά που κυρίως στο νησιώτικο χώρο είναι σημαντικά και αυξάνονται από μέρα σε μέρα”.