Η Ομάδα "Καβάφης" του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου συμπλήρωσε 18 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι

Μία μουσικοποιητική παράσταση με παγκόσμια ανταπόκριση

Μπάμπης Κουλούρας: "Η ομάδα μας που πρωτοεμφανίστηκε το 2006 σε μία εκδήλωση στο Κίνι, κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο"

Μία καλλιτεχνική και πολιτιστική πορεία 18 ολόκληρων χρόνων, συμπλήρωσε η μουσική ομάδα "Κ.Π. Καβάφης", του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Μία ομάδα αφιερωμένη στο Αλεξανδρινό ποιητή με πρωτεργάτη τον Μπάμπη Κουλούρα και σημαντικούς Συριανούς καλλιτέχνες που άρχισε το ταξίδι της στον πολιτισμό από το παραθαλάσσιο χωριό του Κινίου το 2006 και κατάφερε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

"Είναι ένα μαγικό οδοιπορικό, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και που ομολογουμένως έχει αγκαλιαστεί τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο Μπάμπης Κουλούρας.

"Είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα το οποίο αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε"

Η "Ομάδα Καβάφης", με εμπνευστή τον Μπάμπη Κουλούρα, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2006 και εδώ και 18 χρόνια ταξιδεύει με την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη.

"Αρχίσαμε το 2006 από το Κίνι, κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης για την πανσέληνο και φθάσαμε το 2024, η ομάδα μας να έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού. Ομολογουμένως, κανένας, τόσο εγώ, όσο και η υπέροχοι συνεργάτες μου που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα, δεν περίμενε ότι αυτό το αφιέρωμα στον Καβάφη θα έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση", τόνισε μέσω της εφημερίδας ο κ. Κουλούρας, με αφορμή τον εορτασμό "ενηλικίωσης" που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο "Λαζάρογλου", στην περιοχή του Μέγα Γιαλού.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επισήμανε ότι "η λατρεία μου για τον Αλεξανδρινό με οδήγησε να σχεδιάσω μια μουσικοποιητική παράσταση, όπου μέσα από την παρουσίασή της θα μπορούσε να αγαπήσει και ο πιο αμύητος θεατής τον οικουμενικό ποιητή Καβάφη, τον αγαπημένο των ποιητών του κόσμου, τον ποιητή των μελλουσών γενεών. Η παράσταση αγαπήθηκε αμέσως και με όχημα την αγάπη μας για την ποίηση και τον ελληνικό πολιτισμό ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και στον κόσμο".

Ο κ. Κουλούρας υπογράμμισε ότι αυτό το πολύχρονο ταξίδι αποτελεί ένα μεγάλο κατόρθωμα τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνεργάτες του, το οποίο αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη, κυρίως οικονομική από τους θεσμούς της Ελλάδας.

"Πραγματικά είναι ένα κατόρθωμα για όλους μας, που μπορούμε επί 18 χρόνια να παρουσιάζουμε αυτή τη μουσικοποιητική παράσταση, χωρίς να έχουμε και το τονίζω αυτό, καμία στήριξη από τους θεσμούς της χώρας μας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ποια είναι κατά την άποψή του η "πηγή" της επιτυχίας, υποστήριξε "ότι ο κυριότερος παράγοντας είναι ότι δίπλα μου έχω σημαντικούς μουσικούς και τραγουδιστές, όπως είναι η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, η Ελπίδα Γαδ, ο Νίκος Ρούσσος, ο Νίκος Απέργης, ο Βαγγέλης Αραγιάννης, η Σοφία Σερέφογλου, ο Ζαννής Μαραγκός και η Γεωργία Λίτσα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και το υποστηρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πρέπει να πω ότι σε αυτό βοηθούν και χορηγοί, οι οποίοι μέσω της οικονομικής τους στήριξης, μας βοηθούν να πραγματοποιούμε τα ταξίδια μας ανά τον κόσμο", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "οι συντελεστές της Ομάδας, αν και είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες, δίνουν τις παραστάσεις τους χωρίς να αμείβονται και όλα τα τυχόν έσοδα πηγαίνουν σε φορείς και οργανώσεις που έχουν σκοπό την ανακούφιση αναξιοπαθούντων συνανθρώπων ή ενίσχυση οργανώσεων, ενώ με τα μουσικοποιητικά μας ταξίδια στην Ελλάδα και στον κόσμο μιλούν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας και για όλες εκείνες τις απαράμιλλες αξίες που κληροδότησε στην ανθρωπότητα".

Περισσότερες από 80 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η παράσταση - αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή θεωρείται από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο έργο του. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 80 παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μάλιστα η "Ομάδα Καβάφης" και ο επικεφαλής της Μπαμπής Κουλούρας, έχει βραβευθεί για την πολιτιστική της προσφορά από την UNESCO, από ομοσπονδίες της ομογένειας, από φορείς της Σύρου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, ενώ της έχει απονεμηθεί το βραβείο "PAUL HARRIS FELLOW" από τους "Γιατρούς του Κόσμου, το "Μετάλλιο Τιμής" του Παλαιστινιακού λαού και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Το αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, εκτός από τη Σύρο, έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Τεχνών Αλεξανδρείας, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στο Παρίσι, στα Πανεπιστήμια HARVARD και HELSINKI, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου, στο Φεστιβάλ Εξωμβούργου Τήνου, στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, στο Αμφιθέατρο "Διονύσιος Αρεοπαγίτης" για το Σύνδεσμο των Συριανών και το Σύνδεσμο των Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στους Αρχαιολογικούς χώρους Δήλου και Δελφών, στο Μέγαρο Μουσικής της Γρανάδα στην Αλάμπρα, στο Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης Ανδαλουσίας, στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ της Ούμπεδα στην Ανδαλουσία, στη Ρόσο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, στις Βρυξέλλες, στη Στοκχόλμη, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στη Χαλκηδόνα Κωνσταντινούπολης,  στο Ελληνικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αστόριας της Νέας Υόρκης, στην Πρεσβεία Αιγύπτου στην Αθήνα, στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στην Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι.

Επόμενοι σταθμοί

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Κουλούρα, αλλά και τον σχεδιασμό που υπάρχει, η "Ομάδα Καβάφης", θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στην Ίμβρο, στο Τορόντο, στο Μόντρεαλ, στη Βουλή των Ελλήνων, στο Λονδίνο, στην Κύπρο, αλλά και σε άλλα μέρη και περιοχές, εντός και εκτός Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, ο Μπάμπης Κουλούρας απαγγέλει από στήθους 20 ποιήματα του Καβάφη, η Νικολέττα Ρούσσου-Κουλούρα αφηγείται στιγμές από τη ζωή και το έργο του ποιητή, προβάλλονται και κάποιες σκηνές από την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "Καβάφης", ενώ τέλος ερμηνεύονται 13 τραγούδια Ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη.