Αν και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έχει αποστείλει πάσα λεπτομέρεια για τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Open Mall, αναφορικά με τα καταστήματα, αναμένει ακόμη τις εγκρίσεις

“Κολλημένο” το έργο των προσόψεων στο Υπ. Πολιτισμού

Αναμονή δίχως τέλος για τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο του Open Mall, αφού, αν και έχει αποστείλει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων εδώ και καιρό, δυστυχώς, δεν έχει λάβει ακόμη, την πολυπόθητη έγκριση για να προχωρήσει στον απαιτούμενο διαγωνισμό.

Το έργο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου με προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ, ώστε να βελτιωθούν αισθητικά οι προσόψεις των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης, παραμένει πάνω στο τραπέζι, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, δεν έχει ανάψει… το “πράσινο φως”.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρίδης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επεσήμανε πως θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά στα υλικά και στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν και ως εκ τούτου, προ καιρού και μάλιστα αρχές καλοκαιριού, ο ίδιος είχε προσκαλέσει αρμόδιο πρόσωπο από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία του Υπουργείου στο νησί. Στόχος αυτής της πρόσκλησης υπήρξε η αναγκαιότητα να διαπιστωθεί η κατάσταση στην πόλη, αλλά και η αναγκαιότητα προώθησης του έργου του Open Mall και στα εμπορικά καταστήματα, για να αναβαθμιστεί η λειτουργία του εμπορικού κέντρου και η εικόνα του. Σημειώνεται πως, δυστυχώς για τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, χρειάζεται να αναμένει την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αντικαταστάθηκε το πρόσωπο το οποίο είχε “χρεωθεί” την υπόθεση της Σύρου.

Κατά συνέπεια και όπως εκτιμά ο κ. Αλεξανδρίδης, μετά τον Αύγουστο, ενδέχεται να έχει ληφθεί η τελευταία έγκριση για να μπορέσει ακολούθως το Υπ. Ανάπτυξης να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του στον Εμπορικό Σύλλογο για τον διαγωνισμό.

“Έχουμε στείλει όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία”

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε όλες τις τελευταίες ενέργειες του Εμπορικού Συλλόγου προκειμένου να πιέσει για το έργο και την υλοποίησή του. “Είχα μία επαφή με την αρμόδια γενική γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού τον Ιούνιο ώστε να ερχόταν στη Σύρο και να έβλεπε δια ζώσης τις ανάγκες για το έργο ώστε να προχωρήσουμε. Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ για να ετοιμάσουμε όσα μας είχε ζητήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αποδέχθηκε την πρόσκληση και ήρθε και ό,τι μας υπέδειξε το κάναμε. Η παρουσία της στη Σύρο ήταν πριν ενάμιση μήνα. Αποστείλαμε όσα επιπλέον στοιχεία μας ζήτησαν πριν από μισό μήνα”, ανέφερε, συμπληρωματικά με όσα δεδομένα είχε παραθέσει εδώ και μήνες ο Εμπορικός προς το αρμόδιο Υπουργείο, λέγοντας επίσης τα εξής: “Όταν ήρθε στο νησί περιηγηθήκαμε στην Ερμούπολη ώστε να της εξηγήσουμε μαζί με την αρχιτέκτονα που μας βοηθά τι συμβαίνει και τι θέλουμε να κάνουμε για τις προσόψεις των καταστημάτων. Έκανε παρατηρήσεις για όλο το κέντρο. Όμως από πλευράς μας, εστιάσαμε σε όσα θέλουμε να κάνουμε για να είμαστε τυπικοί και σωστοί”.

Υπογραμμίζοντας πως, “στείλαμε όλα τα στοιχεία”, γνωστοποίησε πως ένα επιπλέον εμπόδιο είναι η αλλαγή προσώπου που είχε στην ευθύνη του, τη Σύρο. “Το επόμενο διάστημα μας πληροφόρησαν ότι αντικαταστάθηκε η ίδια και άρα, έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα μιλήσουμε με τον αντικαταστάτη”, σημείωσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “έχω ζητήσει τη συμπαράσταση και του δημάρχου, αλλά κυρίως του αντιπεριφερειάρχη, γιατί υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκτιμώ πως αν δεν υπήρχε η εξέλιξη της αντικατάστασης μπορεί να είχαμε κλείσει το θέμα. Όμως, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”.

Συνάντηση και με το Υπ. Ανάπτυξης

Στην ερώτηση αν έχει υπάρξει νέα όχληση από τον Εμπορικό Σύλλογο, ώστε να πιέσει ακόμη περισσότερο, ο κ. Αλεξανδρίδης επανέλαβε το θέμα για τη συνδρομή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, καθώς επίσης μίλησε για τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου.

“Έχουμε την πολύτιμη βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη και τώρα είμαστε στο στάδιο αναμονής να προχωρήσει με τις εγκρίσεις του, το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να πάμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα πάντα και να βγάλουμε στον αέρα τον διαγωνισμό. Είμαστε σε όλα έτοιμοι”, ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, “ήρθαν εκπρόσωποι και από το Υπουργείο Ανάπτυξης στη Σύρο πριν από δύο εβδομάδες και συζητήσαμε στο πλαίσιο κοινής συνάντησης με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε παρακάτω, “από το Υπουργείο Ανάπτυξης διαπίστωσαν πως έχουμε κάνει όσα χρειάζονται για το έργο που μας αναλογεί και πως είμαστε εντάξει για να προχωρήσουμε. Διευκρίνισαν πως μόλις πάρουμε την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα προχωρήσουμε. Είμαστε έτοιμοι”.

“Ελπίζω σε έναν μήνα να έχουμε την έγκριση”

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο κ. Αλεξανδρίδης ρωτήθηκε και για το ζήτημα των εργολαβιών και αν υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, προφορικά. “Έχει υπάρξει και ενδιαφέρον από εργολάβους για το έργο των προσόψεων των καταστημάτων. Κι αυτό το θέμα μας “καίει”. Δηλαδή πρέπει να πάει το έργο σε έναν εργολάβο που θα είναι φερέγγυος. Προφορικά μας έχουν πει ότι θα υποβάλλουν προσφορές στον διαγωνισμό. Θα δούμε τι θα γίνει. Εμάς μας “καίει” αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό. Άπαξ και κάνουμε αυτό το βήμα, θα ολοκληρωθεί το έργο”, ανέφερε, εξηγώντας παρακάτω πως, “αύριο (σ.σ. σήμερα) θα κάνω μία νέα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να προχωρήσουμε. Ο φάκελος πάντως είναι στο πρόσωπο που αντικατέστησε την προηγούμενη υπάλληλο. Πιέζουμε για να προχωρήσουμε. Ελπίζω σε έναν μήνα να έχουμε κάτι χειροπιαστό, δηλαδή την έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού για να προχωρήσουμε”.