Με νέα σύμβαση θα ελεγχθούν οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όλων των σχολείων ανεξαρτήτου βαθμίδας

Εκτενείς έλεγχοι στα σχολεία της Σαντορίνης

Η αφετηρία της νέας σχολικής χρονιάς, δεν είναι πλέον μακριά και ο Δήμος Θήρας ανακοίνωσε την έναρξη της παροχής υπηρεσιών εκτενούς ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της Σαντορίνης.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος της δέσμευσης του Δήμου για την εξασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από ειδικευμένους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, οι οποίοι θα εξετάσουν ενδελεχώς κάθε εγκατάσταση για την ανίχνευση πιθανών βλαβών ή κινδύνων. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, θα χορηγηθούν Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.), πιστοποιώντας την ορθή λειτουργία και ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος, "με τους ελέγχους αυτούς, διασφαλίζουμε ότι τα σχολεία και οι σταθμοί θα διαθέτουν ασφαλείς και αξιόπιστες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις".

Οι λόγοι που καθιστούν άμεση την υλοποίηση

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, εισηγούμενος το θέμα έθεσε υπόψη του Σώματος την εισήγηση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη, η έγκριση της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

1) Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης με τίτλο ««Έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και χορήγηση υπεύθυνων δηλώσεων εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.) σε σχολεία, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θήρας» (3 Εργασίες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων) και κατά τη διάρκεια του 1ου Σταδίου το οποίο περιλαμβάνει τον έλεγχο, δοκιμές, μετρήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης, καταγραφή οποιασδήποτε μορφής βλάβης ή έλλειψης σύμφωνα με το πρωτόκολλο ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του ΚΕΗΕ κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και σύνταξη τεχνικής έκθεσης σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν, διαπιστώθηκαν σε τέσσερα εκ των συνολικών σχολείων, σοβαρές ελλείψεις, βλάβες και ατέλειες (Γυμνάσιο Εμπορείου, Γυμνάσιο Φηρών, Νηπιαγωγείο Ημεροβιγλίου και Δημοτικό Μεσαριάς) οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθούν προ του ελέγχου, ούτε να προβλεφθούν από μια επιμελή αναθέτουσα αρχή και των οποίων το οικονομικό αντικείμενο λόγω του εύρους του δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με την παρούσα σύμβαση.

2) Το γεγονός ότι πρόκειται για σχολικά κτήρια που χρησιμοποιούνται από τους μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και λοιπό προσωπικό και είναι άμεση και αναγκαία η ορθή και ασφαλή λειτουργία τους με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

3) Τα ιδιαίτερα πιεστικά χρονικά περιθώρια μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

4) Τους λόγους δημοσίας ασφάλειας όπως προκύπτει από τα ανωτέρω.

Η σύναψη της σύμβασης

Για τους παραπάνω λόγους, εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Θήρας, η σύναψη της σύμβασης που αφορά την παροχή υπηρεσιών με τίτλο «Έλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και χορήγηση υπεύθυνων δηλώσεων εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε) σε σχολεία, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θήρας», με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης». Παράλληλα, εγκρίθηκαν και οι τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης όπως περιλαμβάνονται στην από 29 Ιουλίου 2024, συνταχθείσα Τεχνική Έκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 34.100 ευρώ.