Ιστορίες για το σήμερα και το χθες
- Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024 - 06:15
"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο", είναι ο τίτλος της σύγχρονης εικαστικής έκθεσης, που παρουσιάζεται στις 23, 24 και 25 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα" της Πάρου.
Πρόκειται για μία ομαδική παρουσίαση, στην οποία συμμετέχουν έξι δημιουργοί, που παρουσιάζουν τα έργα τους, τα οποία είναι βασισμένα στα νησιά και τις αλλαγές που έχουν υποστεί, τόσο στο φυσικό, όσο και στο κοινωνικό στοιχείο.
Η φετινή έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάρου, θα πλαισιωθεί και με έναν κύκλο συζητήσεων με θέμα "Νησιωτικότητα. Μια συζήτηση για τις εικαστικές δράσεις στα ελληνικά νησιά", που ξεκινά από την ομώνυμη έρευνα της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας Εβίτας Τσοκάντα.
Η "μεταμόρφωση" του τοπίου
Με αναφορά στο φετινό θέμα του Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», "Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα", που εστιάζει στα στοιχεία της φύσης, η εικαστική έκθεση "Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο", μέσω των έργων της Πέγκυ Ζάλη και του Παναγιώτη Λιανού, της Κατερίνας Κομιανού, της Αθηνά Κουμπαρούλη, της Ινώ Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα, προβάλλει τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και τις αθέατες ιστορίες πίσω από αυτές, αλλά και στον απόηχο του αντίκτυπου που είχε η "Κίνηση των Πολιτών της Πάρου" για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Με το "Dreams made of wax, they melt at sunrise", η καλλιτέχνιδα Αθηνά Κουμπαρούλη μέσα από μία μικρής κλίμακας γλυπτική εγκατάσταση και βίντεο, διερευνά το πώς η άναρχη δόμηση συρρικνώνει τον φυσικό χώρο και τις οντότητες που κατοικούν σε αυτόν.
Μέσα από ένα σπονδυλωτό βίντεο-δοκίμιο της Ινώ Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα, παρουσιάζεται ένα απόσπασμα σκέψεων με αρχειακές αναφορές για την τοπολογία και την πολιτισμική συγκυρία της Πάρου.
Στην εγκατάσταση "Alien species served with local purities" της Πέγκυς Ζάλη και του Παναγιώτη Λιανού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει τρία μυθο-κριτικά κείμενα με τη μορφή μαγειρικών συνταγών και μια σειρά από γλυπτά μαγνητάκια που παρουσιάζονται στο έρημο αρχοντικό Γαβαλά στη Μάρπησσα που περιμένει εδώ και καιρό την επόμενη μέρα του.
Η Κατερίνα Κομιανού παρουσιάζει δύο video, ένα παλιότερο κι ένα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, μέσα από τα οποία προβάλλονται το παρελθόν και οι επιπτώσεις του σήμερα.
Ανοιχτή συζήτηση για το φυσικό τοπίο
Συνομιλώντας με τη θεματική του φετινού φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα "Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα" οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση, επικεντρώνονται στο φυσικό τοπίο και πως αυτό σιγά σιγά μετατρέπεται στο "βωμό", όπως αναφέρεται, του τουρισμού. "Με επίκεντρο ένα κυκλαδίτικο νησί - πρωταθλητή στις οικοδομικές άδειες και ενώ νέα φαντάσματα όπως η μαφία του τουρισμού έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της τουριστικής ανάπτυξης όπως η λειψυδρία, τα έργα της έκθεσης μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πόσο αχάλαστα είναι τελικά σήμερα τα στοιχεία της φύσης, αν εξακολουθεί να υπάρχει εναλλακτική, πόσο αγνή μπορεί να είναι αυτή και τι κάνουμε γι αυτό", υπογραμμίζεται στο εισαγωγικό κείμενο της παρουσίασης της εικαστικής έκθεσης.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στη Μάρπησσα, θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση με θέα "Νησιωτικότητα. Μια συζήτηση για τις εικαστικές δράσεις στα ελληνικά νησιά", που ξεκινά από την ομώνυμη έρευνα της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας Εβίτας Τσοκάντα, στην οποία συμμετέχουν παραγωγοί, επιμελητές και καλλιτέχνες.
Οι "Διαδρομές στη Μάρπησσα"
Το Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα" πρωτοξεκίνησε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας τον Μάρτιο του 2010. Πρόκειται για μία καινοτόμος ιδέα για την Πάρο, που ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή και έκτοτε έχει γίνει θεσμός.
Οι "Διαδρομές στη Μάρπησσα" είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό Φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της περιοχής, ως σημείο αναφοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και αναδεικνύεται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου, μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά.
Κύριος στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ελεύθερη, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αυθεντικότητα και το καλλιτεχνικό τους ύφος, αναδεικνύοντας τη Μάρπησσα ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και προβάλλοντας τη συνύπαρξη της παράδοσης με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Παράλληλα, οι εικαστικές εκθέσεις των "Διαδρομών στη Μάρπησσα" στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των έργων τέχνης από το κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εργαστήρια, performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, προσαρμοσμένες όλες στο περιβάλλον του οικισμού, παρουσία των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν εμπνέονται από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού, μετουσιώνοντας την παράδοση του τόπου σε σύγχρονα έργα τέχνης.
Τέλος, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, συναυλίες, αφηγήσεις, και περιβαλλοντικές δράσεις.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιορτινά δρώμενα πλαισιωμένα με την παράδοση
5 Νοε. 2024 - 6:15 - Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα "Η Παραδοσιακή Φορεσιά ως Αντίσταση στην Υπερκατανάλωση"
25 Οκτ. 2024 - 14:27 - Ενίσχυση της σχέσης πολιτισµού και µόδας
18 Οκτ. 2024 - 6:16 - "Το Αρχιπέλαγος (τρέχει μες στο φεγγάρι)"
8 Οκτ. 2024 - 6:15 - Ξυλοναυπηγική, αλιεία και ναυτική κληρονομιά
18 Σεπ. 2024 - 6:15