Πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της ανέγερσης του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Διακόσια χρόνια λειτουργικής, ποιμαντικής και κοινωνικής διακονίας

Στο επίκεντρο ο ιστορικός συμβολισμός του ναού, δημιούργημα των ξεριζωμένων κατοίκων της Μικρασίας, της Χίου και των Ψαρών

Με τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κορυφώθηκε το αφιέρωμα της Ιεράς Μητρόπολη Σύρου, για την επέτειο των 200 ετών από την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού στην Ερμούπολη.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, περιλάμβαναν την παραδοσιακή μουσική συναυλία με τίτλο, "Μικρασία-Χίος-Ψαρά-Σύρος: Μια προσφυγική διαδρομή", την λαμπρή υποδοχή της ιεράς και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας "Χοζοβιωτίσσης", αλλά τη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως, παρουσία των

μητροπολιτών Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αμφιλοχίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Νικηφόρου, Σύρου, Δωροθέου Β', πολιτών, αλλά και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού.

"Με ευλάβεια οι προπάτορές σας ανέγειραν τον μητροπολιτικό ναό"

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου ο εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την ανέγερση του ιστορικού μητροπολιτικού ναού της Ερμούπολης.

Χθες το πρωί τελέσθηκε η τρισαρχιερατική θεία λειτουργία, παρουσία του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Νικηφόρου, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αμφιλοχίου και Σύρου, Δωροθέου Β´, του συνόλου των εφημερίων, των αρχών της Σύρου και πολιτών.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ο μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αμφιλόχιος,

απευθυνόμενος προς τους πιστούς, αναφέρθηκε τόσο στην ιστορικότητα του μητροπολιτικού ναού, όσο και στην εορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.

"Μέσα σε αυτόν τον ναό που με περισσή ευλάβεια, επιμέλεια και λαχτάρα ανήγειραν οι προπάτορες σας, επικαλούμεθα την χάρη, την ευλογία και τον αγιασμό τού εν δόξῃ μεταμορφωθέντος Ιησοῦ Χριστού. Διατρέχοντες όμως πνευματικώς τον πανέορτο μήνα της

Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο της και προετοιμαζόμενοι να μυσταγωγηθούμε κατά την υποδοχή του σκηνώματος της στα υπερουράνια δώματα, επικαλούμεθα και τς πρεσβείες της υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζομένης Χοζοβιωτίσσης, το πανίερο απείκασμα", ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Με την ολοκλήρωση της θρησκευτικής εκδήλωσης, ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄ έδωσε αναμνηστικά της επετείου, μετάλλια και πάπυρο στους μητροπολίτες Θήρας και

Γόρτυνος, στους επί σαράντα χρόνια ιερωμένους του ναού και συγκεκριμένα στους Εμμανουήλ Συρίγο και Αντώνιο Βελούδιο, στην ιερά μονή Χοζοβιωτίσσης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

"Ο πρώτος ναός της ελεύθερης Ελλάδος"

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, προεξάρχοντος των μητροπολιτών Νικηφόρου, Αμφιλοχίου και Δωροθέου Β´, τελέστηκε ο εόρτιος τρισαρχιερατικός κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρωτοπρεσβύτερος, Εμμανουήλ Συρίγος, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους που είχαν κατακλύσει το ναό, αναφέρθηκε στη δημιουργία του, αλλά και στη λειτουργική, ποιμαντική και κοινωνική του διαδρομή στο πέρασμα των χρόνων.

Συνάμα, επικεντρώθηκε στα τραγικά και ηρωικά χρόνια, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα, στο πλαίσιο των οποίων, οδήγησαν τους ξεριζωμένους κατοίκους της Μικρασίας, της Χίου και των Ψαρών να εγκατασταθούν στη Σύρο, δημιουργώντας τον πρώτο ναός της ελεύθερης Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο π. Συρίγος στάθηκε, επίσης, και στη λειτουργία του πρώτου νοσοκομείου του νέου Ελληνικού κράτους, που δημιουργήθηκε στη Σύρο, ολοκληρώνοντας την ομιλία του με την πολύμορφη κρίση ηθών και παραδόσεων, όπως είπε, που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αντίδραση σε αυτά είναι η γνώση της ιστορίας, που διδάσκει την αντίσταση σε όποιον επιβουλεύεται την ελληνορθόδοξη παράδοση, τα ήθη και τα ιδανικά του γένους μας".

Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας "Χοζοβιώτισσας"

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την ανέγερση του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την Κυριακή 4 Αυγούστου, η Σύρος υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας "Χοζοβιώτισσας".

Η εικόνα, την οποία μετέφερε στο νησί ο μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Αμφιλόχιος, έφθασε στο λιμάνι της Ερμούπολης και την υποδέχθηκαν στον μητροπολιτικό ναό, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Ιωάννης Μαραγκός, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Ερμούπολης, Ευάγγελος Μαραγκός, η τοπική σύμβουλος, Χρυσοβαλάντη Μονογυιού, ο δημοτικός σύμβουλος, Στυλιανός Τρουμπετάκης, ο Διοικητής της 6ης Περιφ. Λ.Σ., ο Λιμενάρχης Σύρου και Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, η Διοικήτρια της Ακαδημίας Ε.Ν, ο Στρατηγός και ο Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας, η Αερολιμενάρχης Σύρου, ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Φίλιππος ο Διάκονος» κ. Αρτέμης Ρουσουνέλος και πλήθος πιστών, Συριανών και παρεπιδημούντων παραθεριστών.

Αμέσως μετά την τελετή υποδοχής της, τελέστηκε ευχαριστήριος και δοξολογική δέηση, προεξάρχοντος του μητροπολίτη, Αμφιλοχίου.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σύρου, ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον μητροπολίτη Θήρας για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και τη χαρά που προσέφερε στους πιστούς της Σύρου και τους επισκέπτες της, απευθύνοντας παράλληλα ευχαριστήρια προς τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, αλλά και προς το Σύλλογο Πελοποννησίων, για την παρουσία τους στην τελετή υποδοχής της εικόνας.

Επετειακές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική

Τέλος να σημειωθεί, ότι η έναρξη των πολυήμερων εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ανέγερση του ιερού μητροπολιτικού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έγινε με τη διεξαγωγή της παραδοσιακή μουσικής βραδιάς με τραγούδια αφιερωμένα στην προσφυγική διαδρομή ανάμεσα στην Μικρασία, τη Χίο, τα Ψαρά και τη Σύρο.

Η εκδήλωση διεξήχθη την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο του ναού, παρουσία του μητροπολίτη, Δωρόθεου Β', μονίμων κατοίκων, αλλά και επισκεπτών της Σύρου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, καθώς επίσης και του συνόλου των κληρικών του νησιού.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η ομιλία του γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αλέξανδρου Μαρκουΐζου, ο οποίος τοποθετήθηκε επί της σημαντικής ιστορικής, αλλά και θρησκευτικής πορείας του ιερού ναού (1824-2024).