Σοβαρότατες συνέπειες στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, καθώς χθες, βγήκαν εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα, οι αφαλατώσεις του νησιού

Το πύρινο μέτωπο στην Αθήνα κόβει το νερό στη Σύρο

SOS εκπέμπει η ΔΕΥΑ Σύρου και καλεί τους πολίτες, να περιορίσουν τις καταναλώσεις

Τα “απόνερα” της κατάστασης στην Αθήνα, με τα πύρινα μέτωπα που καίνε όλες τις τελευταίες ώρες, ανεξέλεγκτα, παρά τις προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων να υπάρξει περιορισμός και κατάσβεση, έφτασαν στη Σύρο, από χθες, θέτοντας εκτός λειτουργίας - για κάποιο χρονικό διάστημα -, τις αφαλατώσεις.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, - που τα τελευταία χρόνια είναι διασυνδεδεμένη στο ηπειρωτικό δίκτυο -, κατέγραψε επαναλαμβανόμενες πτώσεις τάσεις του ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή νερού στον τόπο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό προϊόν.

Διακοπές στην υδροδότηση καταγράφονται ήδη, καθώς, τα αποθέματα νερού που υπήρχαν μέχρι χθες, στις δεξαμενές, εξαντλούνται και σε συνάρτηση με την αυξημένη ζήτηση, λόγω επισκεψιμότητας καλοκαιριού, “στερεύουν” βρύσες κατοικιών, καταλυμάτων και επιχειρήσεων.

Η “Κοινή Γνώμη” γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για το νησί της Σύρου, ενώ ακολούθως, εξέδωσε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Βακόνδιος, με την οποία επιβεβαίωσε πως θα υπάρξουν διακοπές νερού, αφού η επαναλειτουργία των δεξαμενών επετεύχθη, ωστόσο αυτές, υπολειτουργούν.

Η αγωνία όλων στην πρωτεύουσα του νομού στρέφεται στο γεγονός πως το έλλειμμα νερού δεν αναπληρώνεται πλέον, αφού και μία ώρα να βγουν εκτός οι αφαλατώσεις, οι συνέπειες που προκύπτουν είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Υπενθυμίζεται πως η Σύρος είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με ανάλογο πρόβλημα, την περασμένη θητεία με τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, που προκάλεσε… σοκ στη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης και το νησί είχε μεγάλες διακοπές στην υδροδότηση.

Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑ Σύρου είναι σε εγρήγορση για διαχείριση της κατάστασης, η οποία αναμένεται να είναι δύσκολη – τουλάχιστον – αυτή την εβδομάδα, οπότε και καταγράφεται η κορύφωση της επισκεψιμότητας.

Αναπόφευκτες οι διακοπές νερού σε περιοχές του νησιού

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το μεσημέρι, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας της “Κοινής Γνώμης”, οι μονάδες αφαλάτωσης, πλην μίας στη Βάρη, είχαν βγει όλες εκτός λειτουργίας, μετά από τις συνεχείς βυθίσεις της τάσης του ρεύματος.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία τους, σχολίασε πως, “οι επανεκκινήσεις δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι σίγουρο πως θα γίνει ζημιά. Κάποια αποθέματα που υπάρχουν στις δεξαμενές θα κρατηθούν, αλλά σίγουρα το έλλειμμα νερού δεν αναπληρώνεται και θα έχουμε προβλήματα. Αν δεν παραχθεί,  πώς θα έχουμε νερό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, μέσω της ανακοίνωσης του, γνωστοποίησε πως, δυστυχώς, θα υπάρχουν διακοπές νερού σε περιοχές της Σύρου: “Ενημερώνουμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού ότι λόγω των επαναλαμβανόμενων διακοπών και πτώσεων στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μονάδες αφαλάτωσης υπολειτουργούν”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε συμπληρωματικά, “αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή τους που προοδευτικά τις επόμενες ώρες και ημέρες, το νερό που έχει αποθηκευτεί στις δεξαμενές θα εξαντληθεί και θα υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλό υψόμετρο”.

Για την αιτία της κατάστασης, επεσήμανε πως, “το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, οφείλεται στη δυσλειτουργία του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο επηρεάζεται από τις πυρκαγιές στην Αττική”.

Έκκληση για λελογισμένη κατανάλωση νερού

Τέλος, ο Γιώργος Βακόνδιος απευθυνόμενος σε κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου, εξήγησε πως, κρίνεται απαραίτητο να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού. “Η ΔΕΥΑΣ συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να δείξει κατανόηση, ψυχραιμία κι αυτοσυγκράτηση και να βοηθήσει στον περιορισμό των καταναλώσεων στο χαμηλότερο κατά το δυνατόν, επίπεδο”, υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Σε ανάλογο τόνο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς, επανέλαβε πως δυστυχώς η Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει καμία ενέργεια ανακουφιστική. “Δεν έχουμε τη δυνατότητα για να πάρουμε μέτρα. Κανονικά θα έπρεπε το εργοστάσιο να προφυλάσσεται με μεγάλη υποδύναμη και γεννήτριες, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Αναλόγως τις ώρες που είναι εκτός λειτουργίας, θα χάσουμε το απόθεμα”, δήλωσε συγκεκριμένα.

“Βυθίσεις ρεύματος από την Αθήνα”

Τέλος, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του ΔΕΔΔΗΕ στη Σύρο, Νικηφόρο Χριστοφόρου, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του πως το πρόβλημα των συνεχόμενων πτώσεων τάσης του ρεύματος, προκύπτει εξαιτίας προβλημάτων που προκαλείται στην Αθήνα λόγω πυρκαγιών. “Οι βυθίσεις του ρεύματος είναι από την Αθήνα, από την υψηλή τάση που έρχεται σε όλες τις Κυκλάδες. Τα νησιά είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από εδώ”, σημείωσε, λέγοντας πως, “προφανώς λόγω της φωτιάς, κάνουν διάφορους χειρισμούς από τον ΑΔΜΗΕ και έχουν και βλάβες. Αυτή η κατάσταση δυστυχώς είναι σε όλα τα νησιά, Μύκονο, Πάρο, Νάξο”.

Καταλήγοντας, στην ερώτηση για φόβο πρόκλησης μεγάλων διακοπών ρεύματος, ανέφερε: “Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Αυτό είχε συμβεί και με τη Βαρυμπόμπη τα προηγούμενα χρόνια. Θα δούμε τι θα γίνει”.