Συνέντευξη στον Στέφανο Τσιαλή, αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ΑΝΩ

"Ανοδική πορεία και ίδρυση της ορχήστρας νέων του Φεστιβάλ ΑΝΩ"

8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ από 19 – 25 Αυγούστου 2024 / Νίκος Σκαλκώτας: 120 χρόνια από τη γέννηση και 75 από το θάνατό του
  • Σήμερα - 9:30

Στη φετινή του διοργάνωση, το Φεστιβάλ ΑΝΩ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό την ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA (AFO), την οποία αποτελούν νέοι μουσικοί από Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία, μαζί με έμπειρους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ και διακεκριμένου, διεθνούς αρχιμουσικού, Στέφανου Τσιαλή.

Η νεοσυσταθείσα ορχήστρα θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη, με ένα πρόγραμμα που έχει τον τίτλο «Χοροί του καλοκαιριού». Σολίστ της συναυλίας θα είναι ο διακεκριμένος Πολωνός βιολοντσελίστας, Τόμας Στραλ.

Για την ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA, αλλά και για την 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», μίλησε στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ο Συριανός μαέστρος,  Στέφανος Τσιαλής     

Κύριε Τσιαλή, πως βλέπετε  την πορεία του Φεστιβάλ ΑΝΩ από τη δημιουργία του ως τη φετινή, 8η διοργάνωση του και τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον να το αναλάβετε;

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ ήδη από τα πρώτα χρόνια του είχε ανοδική πορεία,  η οποία συνεχίζεται και τώρα. Θεωρώ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να προσκαλούνται καλλιτέχνες αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους. Για παράδειγμα και οι τρείς φετινοί προσκεκλημένοι οργανίστες παίζουν σε εμβληματικούς καθεδρικούς ναούς των χωρών τους, της Σεβίλλης, του Ορβιέτο και του Λιντς, όλων με ιστορία αιώνων. Τις δύο επόμενες σεζόν έχουν δεχτεί να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ ΑΝΩ δύο από τους παγκοσμίως πιο φημισμένους οργανίστες. Τα ονόματα θα τα ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο αποδέχτηκα την ευγενική πρόταση του Σεβασμιότατου επισκόπου κου Στεφάνου, ήταν το ότι η Σύρος είναι η γενέτειρά μου. Πέρα από αυτό, έχω βρει εδώ μία ομάδα που με τον ενθουσιασμό, αλλά και τον επαγγελματισμό της, συνδράμει αποτελεσματικά στο να αναδειχθεί το φεστιβάλ.

Πως σας γεννήθηκε η επιθυμία να φτιάξετε την ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA;

Μετά από μία διεθνή σταδιοδρομία 35 περίπου χρόνων, νιώθω μεγάλη επιθυμία να μεταδώσω την εμπειρία και τις γνώσεις μου σε νέους ανθρώπους. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα με την ίδρυση της ορχήστρας νέων του Φεστιβάλ ΑΝΩ. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ότι με την ορχήστρα αυτή μπορούμε να εμφανιστούμε και σε άλλους χώρους εκτός από τον Άγιο Γεώργιο (και μάλιστα από φέτος και στη Σαντορίνη), και ότι μέλη της θα πλαισιώσουν την πρώτη συναυλία στον Άγιο Γεώργιο.

Ποιο είναι το πρόγραμμα που επιλέξατε για την πρώτη συναυλία της ορχήστρας του Φεστιβάλ;

Τα περισσότερα έργα του προγράμματος που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη,  έχουν σαφή αναφορά στο χορό, γι’ αυτό και ο τίτλος της είναι "χοροί του καλοκαιριού". Από τους Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα - η καταγωγή του ήταν από την Τήνο - στο Γκραν Τάνγκο του Άστορ Πιατσόλα και περνώντας από τη Σουΐτα "Χόλμπεργκ" του Γριγκ, η οποία αναπαριστά χορούς του 17ου αιώνα μέσα από τη σκοπιά του 19ου. Σαν φόρο τιμής στην υποστήριξη που μας παρείχε γενναιόδωρα το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας και η Πολωνική Πρεσβεία, παίζουμε και το "Νυκτερινό" του Ντβόρζακ ενώ ο σολίστ είναι ο διακεκριμένος πολωνός τσελίστας Τόμας Στραλ. Τέλος, στηρίζοντας την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία, στη συναυλία θα παρουσιαστεί και μια φούγκα για κουαρτέτο εγχόρδων του Θεσσαλονικιού Αναστάσιου Δομπρίνη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Σύρο.