Συνάντηση Ε.Α.Σ. Νάξου με Χ. Δούκα

  • Χθες - 19:55

Με τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρη Δούκα, συναντήθηκαν την Παρασκευή 16/08/2024 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Διευθυντές της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ., Δημήτρη Καπούνη, να αναφέρεται στη μεγάλη γκάμα και ποιότητα των προϊόντων της Ένωσης αλλά και σε ορισμένα από τα επενδυτικά της σχέδια (π.χ. στο νέο της Τυροκομείο στο Γλινάδο, στη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου και στην εν εξελίξει ανέγερση νέου τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για παραγωγή του τυριού Αρσενικού Π.Ο.Π.).

Στη συνέχεια, η κουβέντα μετατοπίστηκε σε σημαντικά ζητήματα που έντονα απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, με σπουδαιότερο όλων αυτό της λειψυδρίας. Ο Δ. Καπούνης έκρουσε εκ νέου των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «χωρίς νερό, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου θα εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους και το νησί» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι αλλά και η Ένωση ζητούν να μην χαθεί «ούτε μία σταγόνα νερού στη θάλασσα».

Αυτό, όπως είπε, θα συμβεί με την υλοποίηση του (εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια στάσιμου) έργου του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, ώστε να αξιοποιούνται (και να μην απορρίπτονται) τα λύματα που προκύπτουν από αυτόν για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού.

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης μίλησε ξανά για την κίνηση που έκανε στα τέλη του 2023, για να καταστήσει σαφές ότι άτομα από την υπόλοιπη Ελλάδα δήλωναν ψευδώς στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι διαθέτουν αγροτικά στρέμματα στη Νάξο για να λάβουν επιδοτήσεις και, δίχως διασταύρωση στοιχείων, πράγματι χρηματοδοτούνταν ως αγρότες της Νάξου για καλλιέργειες που δεν ήταν στην κατοχή τους, στερώντας έτσι χρήματα από Ναξιώτες παραγωγούς.

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής έχει κατά πολύ αυξηθεί εξ αιτίας της ακρίβειας και πως είναι είναι αναγκαίο να επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά, να υπάρξει τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις για να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί για τη μετεγκατάστασή τους και, ακόμη, να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. από τα παράνομα «βαπτίσματα».

Επισημαίνεται, ότι τα στελέχη της Ε.Α.Σ. Νάξου παρέδωσαν υπόμνημα που περιείχε τα ζητήματα που συζητήθηκαν στον κ. Δούκα, ο οποίος, από την πλευρά του, αφού άκουσε τις εισηγήσεις του Δ. Καπούνη, αντάλλαξε απόψεις μαζί του και δεσμεύθηκε για ανάδειξη των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος.