Κλειδώνει το «καλάθι» της ΔΕΘ: Σε τρεις άξονες η ομιλία Μητσοτάκη

  • Σήμερα - 18:57

Σε ένα μπαράζ συσκέψεων που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο και θα ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα κλειδώσει το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα καλοκαίρι πολλαπλών προκλήσεων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα πρώτα γκάλοπ που θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

 

Το μήνυμα που θα εκπέμψει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει σε τρεις άξονες:

  • Στο πεδίο της οικονομίας, μιλώντας και για τα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Βέβαια αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν θα υπάρξει παροχολογία – καθώς δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα – και τα όποια μέτρα θα είναι κοστολογημένα.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει έκτακτες παρεμβάσεις όποτε κρίνεται αναγκαίο, αλλά και μόνιμα μέτρα στήριξης που θα μπουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά. Ειδικότερα, το 2025 αναμένεται να φέρει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

  • Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλήματα που γίνονται όλο και εντονότερα (π.χ. το δημογραφικό, το στεγαστικό). Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα υπάρξουν μεταξύ άλλων μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τρίτεκνες οικογένειες,

Ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι και το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ήδη συγκεκριμένες δράσεις δρομολογούνται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και μεταξύ άλλων τρέχει πρόγραμμα, όπως το Ανακαινίζω – Νοικιάζω (όπου τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν βελτιώσεις). Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει σε εφαρμογή ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» και να διασφαλιστούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια (εξετάζονται αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια), ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στο πλαισίου του προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής».

  • Στην αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Από το Μαξίμου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία (με μέτρα όπως το ψηφιακό σχολείο), η ασφάλεια των πολιτών, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης κ.α.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος Ιουλίου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «οι παρεμβάσεις μας έχουν μια διπλή αναφορά: αφενός  άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός».

Στην Πεντέλη την Τρίτη ο Μητσοτάκης

Την Τρίτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα συζητηθούν τα ευρήματα των αυτοψιών και οι δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

 

https://www.naftemporiki.gr/