Και όμως «κινείται»
- Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Με φραστικούς διαξιφισμούς, σφοδρές αντιδράσεις και πολιτικές τοποθετήσεις η χθεσινή ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, υπό τον τίτλο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, πέρασε πρώτα από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία, υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, ανέλαβε την εξέταση και επεξεργασία του, κατέληξε στην ψήφιση του κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υπουργού υγείας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που κατέθεσε, έγινε εμφανές και από την παρουσία στις συνεδριάσεις της επιτροπής, τόσο της δικής του όσο και του υφυπουργού, Αντώνη Μπέζα.
Άλλωστε η αγωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την τύχη του νομοσχεδίου, είναι δικαιολογημένη, καθώς οι διατάξεις του χαρακτηρίστηκαν στη συζήτηση εντός της Βουλής, ακόμα και από συμπολιτευόμενους βουλευτές, ως αναρμόζουσες σε δημοκρατίες δυτικού τύπου.
Μεταξύ των επικρίσεων που διατυπώθηκαν άξιος αναφοράς είναι ο σχολιασμός πως «H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, μικρή ή μεγάλη, δεν έχει τύχη αν δεν αγκαλιαστεί από την πλειονότητα των λειτουργών που θα κληθούν να υπηρετήσουν» και αυτό για τις έντονες αντιδράσεις που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και την μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών με το Δημόσιο, που εκφράζονται από τον ιατρικό κόσμο που έχει προχωρήσει σε εντονότατες διεκδικήσεις.
Δεδομένη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που χαρακτήρισαν ως ανορθολογικές τις νομοθετικές διατάξεις και οι όποιες μεταρρυθμίσεις οδεύουν σίγουρα στην αποτυχία καθώς κρίνονται ως αποσπασματικές.
Άξιες αναφοράς είναι και οι εκτιμήσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ), που στην γνωμοδότηση της παρατηρεί κενά στον σχεδιασμό του υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του νομοσχεδίου.
Προβλήματα αλλά και ικανοποίηση για τα νησιά
Ανησυχητικό είναι πως οι μη καλυπτόμενες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αυτοδικαίως καταργούνται, γεγονός που πρόκειται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ιδίως από την υποστελέχωση τους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της απροθυμίας που παρατηρείται από τους ιατρούς, να ανταποκριθούν στις προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων σε νησιωτικές δομές υγείας.
Θετική όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η δέσμευση του υπουργού Υγείας, αρκεί να πραγματοποιηθεί, της εξαίρεσης των απασχολούμενων ιατρών σε νησιά, από το χρονικό περιθώριο ενός μήνα της διαθεσιμότητας, ώστε κυρίως τα μικρά νησιά να μην αντιμετωπίσουν περεταίρω πρόβλημα και μείνουν τελείως ακάλυπτα από ιατρούς.
Ένα επιπλέον και αυτό έως το στάδιο εφαρμογής του, θετικό σημείο αποτελεί η ειδική διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου «με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας και κάθε άλλου, κατά περίπτωση, συναρμόδιου Υπουργού δύνανται να συνιστώνται Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, ως μονάδες των Υγειονομικών Περιφερειών ή των Νοσοκομείων, για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Πάγια απαίτηση της Περιφέρειας
Με τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης να αναλαμβάνουν το κόστος λειτουργίας των μονάδων αυτών, δίνεται η δυνατότητα και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να εφαρμόσει τον σχετικό σχεδιασμό της, που επανειλημμένως είχε εκφράσει ο Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης, για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών με κινητές μονάδες υγείας, για τις οποίες θα πρέπει να διαθέσει και τους απαιτούμενους πόρους.
Ζητούμενο από πλευράς Περιφέρειας είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, αλλά με ταυτόχρονη προμήθεια των μονάδων, που θα δίνουν την ευκαιρία υλοποίησης των παροχών.
Σε επαφή της εφημερίδας με τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, καταγράφηκε η επιθυμία της Περιφέρειας, που επανειλημμένως έχει διατυπωθεί, για την ευχέρεια που πρέπει να δοθεί στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να αποκτήσει το μέσον που θα επιτρέψει την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους ιδίως των μικρών νησιών.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρικούς συλλόγους να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στα μικρά νησιά, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα μιας εξοπλισμένης κινητής μονάδας είτε για οδοντιατρικό έλεγχο, είτε για αιμοδοσία, ή ακόμα και για περιπτώσεις καρδιολογικών ελέγχων.
Όσον αφορά στο κόστος της προμήθειας των ιατρικών μονάδων, αυτό όπως διευκρίνισε θα μπορεί να καλυφθεί από χρήματα του ΕΣΠΑ, όμως έκρινε απαραίτητο να περάσουν οι αρμοδιότητες της πρωτοβάθμιας φροντίδας στους Δήμους, οι οποίοι θα αναλάβουν και το ανάλογο κόστος, με την απόδοση σε αυτούς των πόρων που αντιστοιχούν.
Για το θέμα είχε πως «οι ΟΤΑ και ιδίως τα μικρά νησιά, πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας, τα Πολυδύναμα Ιατρεία και τα Αγροτικά, πρέπει να περάσουν στην αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού. Αναλόγως με το οργανόγραμμα να μεταφερθούν και οι ανάλογοι πόροι».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προσωπικός γιατρός για όλους και δωρεάν επισκέψεις σε παιδιάτρους
25 Σεπ. 2024 - 9:26 - Νέο σχέδιο ανακατατάξεων στα νοσοκομεία ως το τέλος του 2024
25 Σεπ. 2024 - 8:24 - Εφημερίες: Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων αναζητείται λύση για αποσυμφόρηση στα Επείγοντα
20 Σεπ. 2024 - 9:26 - Έρχεται ο «προσωπικός παιδίατρος» για 500.000 παιδιά
12 Σεπ. 2024 - 8:43 - Μετά τις Υγειονομικές Περιφέρειες πότε θα αποφασίσει ο Γεωργιάδης για τους διοικητές των νοσοκομείων
5 Αυγ. 2024 - 10:05