Σύρος: Έναρξη εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

  • Σήμερα - 12:35

Στον γεμάτο από κόσμο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον λόφο του παραδοσιακού και ιστορικού οικισμού της Άνω Σύρου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, η επίσημη έναρξη του 8ου κατά σειρά, Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που διοργανώνουν η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Παρουσία του Σεβ. Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον οργανίστα του Καθεδρικού Ναού της πόλης Ορβιέτο (Ιταλία), Riccardo Bonci, σε ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου, με τη συμμετοχή και μελών της ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA.

Τη συναυλία, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία του Ιταλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, προλόγισαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Χάρης, Βεκρής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Στέφανος Τσιαλής, καθώς ο μουσικός παραγωγός και Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ «ΑΝΩ», Νίκος Κανελλόπουλος. Απευθυνόμενοι στους παρευρισκόμενους στον ναό, άλλα και σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση μέσω live streaming, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ιστορία του θεσμού και στις καινοτομίες των φετινών εκδηλώσεων, ευχαριστώντας τους εθελοντές και τους χορηγούς του Φεστιβάλ για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Εκτός όμως από τη συναυλία, η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ περιλάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Τα εκκλησιαστικά όργανα της Ελλάδας» του Δημήτρη Βαμβακούση, την παρουσίαση της Εγκατάστασης Δαπέδου «κατάπαυσις» του Βέρνερ Βίντμερ, καθώς επίσης και την περιήγηση - ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στον μεσαιωνικό οικισμό από την εθελοντική ομάδα «Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου».

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συνεχίζονται τη Τετάρτη 21 Αυγούστου, ώρα 20:00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή, με τη συμμετοχή του οργανίστα του Καθεδρικού Ναού της πόλης Leeds (Μεγάλη Βρετανία), David Pipe και της μεσόφωνου από την Τσεχία, Βella Adamova. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας.

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Φωτογραφίες: Στέφανος Μαμίδης

 

Ετικέτες: