Πνεύμονες: Μια ανησυχητική ανακάλυψη σε όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ

  • Σήμερα - 20:01

Η υγεία των πνευμόνων συχνά συνδέεται με το κάπνισμα και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, αλλά μια νέα μελέτη φέρνει στο προσκήνιο ανησυχητικά ευρήματα που μπορεί να αλλάξουν την κατανόησή μας για τους πνευμονικούς όζους και όγκους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Radiology, πνευμονικά οζίδια βρέθηκαν σε σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία και παρέχει νέα δεδομένα για την υγεία των πνευμόνων σε άτομα χωρίς ιστορικό καπνίσματος.

Η έρευνα εξέτασε πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από τη βόρεια Ολλανδία, χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (CT scan) για να ανιχνεύσει πνευμονικά οζίδια, ακόμη και σε μικρές διαστάσεις. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: το 42% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα οζίδιο, ενώ το 11% είχαν οζίδια μεγέθους αρκετού για να θεωρούνται κλινικά σημαντικά, δηλαδή χρήζουν περαιτέρω ιατρικής αξιολόγησης.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ροζεμάριν Βλιγκεντάρτ, καθηγήτρια ραδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν, δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι πρωτοπόρος καθώς παρέχει την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της συχνότητας και του μεγέθους των στερεών πνευμονικών οζιδίων σε μη καπνιστές της Βόρειας Ευρώπης. Αν και προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου ή σε καπνιστές, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα οζίδια είναι πολύ πιο κοινά απ’ ό,τι πιστεύαμε».

Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα τακτική διάγνωσης του καρκίνου των πνευμόνων. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν εντόπισε αυξημένα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων στους συμμετέχοντες, η υψηλή συχνότητα κλινικά σημαντικών οζιδίων ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των προγραμμάτων διάγνωσης και παρακολούθησης. Η Δρ. Βλιγκεντάρτ πρόσθεσε: «Η υψηλή συχνότητα των κλινικά σημαντικών οζιδίων προτείνει ότι η στρατηγική διάγνωσης και πρόληψης μπορεί να χρειάζεται επανεξέταση, ειδικά σε πληθυσμούς με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου».

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν επίσης ότι η συχνότητα των πνευμονικών οζιδίων αυξάνεται με την ηλικία. Για παράδειγμα, στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών, περίπου το 39% των ανδρών και το 28% των γυναικών παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα οζίδιο. Σε ηλικίες 80 ετών και άνω, οι αντίστοιχες αναλογίες ανέβηκαν στο 61% για τους άνδρες και 51% για τις γυναίκες.

Αναγκαία επόμενα βήματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προσέγγιση που ακολουθείται στην υγεία των πνευμόνων και στις στρατηγικές διάγνωσης του καρκίνου. Η Δρ. Βλιγκεντάρτ σημειώνει: «Η μελέτη μας  αναδεικνύει την ανάγκη για νέες κατευθυντήριες γραμμές που να λαμβάνουν υπόψη τη συχνότητα των πνευμονικών οζιδίων, ακόμα και σε άτομα χωρίς ιστορικό καπνίσματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές παρακολούθησης και διάγνωσης».

Η νέα αυτή μελέτη τονίζει την ανάγκη για συνεχή αναθεώρηση και εξέταση των στρατηγικών πρόληψης και διάγνωσης, καθώς και για την ενδελεχή κατανόηση των πνευμονικών οζιδίων και της μακροχρόνιας σημασίας τους για την υγεία των πνευμόνων.

πηγή: ygeiamou