Σύρος: Ο οργανίστας David Pipe και η μεσόφωνος Βella Adamova στη δεύτερη συναυλία του 8ου Φεστιβάλ «ΑΝΩ»

  • Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024 - 11:11

Με το βιρτουόζο Βρετανό οργανίστα του Καθεδρικού Ναού του Ληντς, Ντέιβιντ Πάιπ και την εξαιρετική μεσόφωνο, Μπέλλα Αντάμοβα από την Τσεχία, ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη 21 Αυγούστου, η δεύτερη μουσική εκδήλωση του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου.

Το κοινό που κατέκλυσε για άλλη μία φορά τον Ιερό Ναό, απόλαυσε έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή των J.S. Bach, Petr Eben, Antonin Dvořák, Charles Ives, William Byrd, Maurice Duruflé, Robert Huw Morgan, Gustav Mahler, αλλά και μεγάλου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα, του οποίου το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» τιμά εφέτος τα 120 χρόνια από τη γέννηση και τα 75 χρόνια από το θάνατο του. Τη συναυλία προλόγισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ο Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Παράλληλα, όσοι παραβρέθηκαν στη συναυλία είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση φωτογραφίας «Τα εκκλησιαστικά όργανα της Ελλάδας» που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Βαμβακούσης, και την Εγκατάσταση Δαπέδου «κατάπαυσις» του Βέρνερ Βίντμερ, καθώς επίσης και να ξεναγηθούν στον μεσαιωνικό οικισμό από την εθελοντική ομάδα «Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, στις 20:00, στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ι.Μ. των Αδελφών του Ελέους, στην Ερμούπολη, με τη συναυλία της ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA υπό τη διεύθυνση του Συριανού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή και σολίστ τον διακεκριμένο Πολωνό βιολοντσελίστα Τόμας Στραλ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Φωτογραφίες: Στέφανος Μαμίδης

Ετικέτες: