Σε νέο πρόγραμμα Erasmus ο πολιτιστικός και εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων
- Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024 - 15:44
Η Έφη Αναστασοπούλου ως σύμβουλος διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργαζόμενη με δήμους, πανεπιστήμια, περιφέρειες, αναπτυξιακές εταιρείες, NGOs και συλλόγους σε όλη την ελληνική επικράτεια συμπεριέλαβε τον πολιτιστικό και εξωραϊστικό σύλλογο Λαζαρέτων στην πρόταση Forgotten Fish: a European Alliance between Haute Cuisine and Artisanal Fishing στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus plus ka210, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.
Νέο θετικό και επιτυχές αποτέλεσμα για τον πολιτιστικό και εξωραιστικό σύλλογο Λαζαρέτων σε άλλο ένα ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα Erasmus plus KA210-VET - Small-scale partnerships in vocational
education and training ,ο πρόεδρος κύριος Παρης Ζαχαρίου αναφέρει πως είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία και τα θετικά αποτελέσματα του συλλόγου με την κυρία Αναστασοπούλου ,καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πέρασε και το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus plus ka210, στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή εξωστρέφεια του συλλόγου ,στην ανάπτυξη του και στη συμμετοχή του σε καινοτόμες προτάσεις με τεχνογνωσία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο .
Ο προϋπολογισμός του Erasmus plus ka210 είναι 60.000€ για όλους τους εταίρους και έχει διάρκεια 16 μήνες ,επικεφαλής εταίρος ο οργανισμός Marstang Mad & Vin από την Δανία , η εταιρεία από την Ιταλία Igor Vitale International srl και η Nordic Wellbeing Academy από την Δανία .
Η καινοτόμα πρόταση για τα ξεχασμένα ψάρια ,που χρησιμοποιούνται ελάχιστα από τη βιομηχανική αλιεία λόγω του μικρού τους μεγέθους ή της αποτυχίας τους να φτάσουν ένα κατώφλι για το εμπορικό εμπόριο, με αποτέλεσμα να υποχρησιμοποιούνται στη μαζική κατανάλωση και την εστίαση. Συνήθως αλιεύονται τυχαία, απορρίπτονται, συμβάλλοντας στη σπατάλη και σε χαμηλότερο σεβασμό για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα (WWF, "The World's Forgotten Fishes") Ωστόσο, η περιορισμένη ευαισθητοποίηση και γνώση των ξεχασμένων ψαριών οδηγεί στην υποχρησιμοποίηση τους στην εστίαση. Οι στόχοι αυτού του έργου είναι:
Α. Αύξηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των υπευθύνων εστίασης στη χρήση ξεχασμένων ψαριών.
Β. Ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ εστιατορίων και ψαράδων στη χρήση ξεχασμένων ψαριών.
Γ. Προώθηση της χρήσης και προώθησης ξεχασμένων ψαριών στην εστίαση.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι:
- Μια ποιοτική-ποσοτική έρευνα για τη χρήση ξεχασμένων ψαριών με τη συμμετοχή 100 ψαράδων και εστιατορίων .
- Ένα ψηφιακό μάθημα σε 4 ενότητες για τη διδασκαλία της χρήσης ξεχασμένων ψαριών στη γαστρονομία, με αναφορά στις τρεις εμπλεκόμενες γεωγραφικές περιοχές (Ιταλία, Ελλάδα, Δανία), ένα μοντέλο μικροδιαπιστευτηρίων που ονομάζεται "μαγειρεύοντας ξεχασμένα ψάρια" και ένα δίκτυο για συνέργειες μεταξύ ψαράδων και εστιατορίων.
Αυτοί οι στόχοι και τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες ως εξής:
- Συμβάλλοντας στην καταλληλότερη χρήση των αλιευτικών πόρων, το έργο στοχεύει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος . Το έργο παρεμβαίνει τόσο σε μικρο- όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, με άμεση συμμετοχή εστιάτορες και ψαράδες και ενθαρρύνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς να αποφύγουν τη σπατάλη ξεχασμένων ψαριών και να προστατεύσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
- Το έργο στοχεύει να προσφέρει ευέλικτες συνθήκες μάθησης μέσω ενός ψηφιακού μαθήματος, προσβάσιμου σε όλους με άμεση πρόσβαση 24/7.
- Το έργο προωθεί ένα νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αυτό των ξεχασμένων ψαριών, που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στα μαθήματα γαστρονομίας, καθώς αυτά τα είδη συνήθως δεν περνούν από τη μεγάλης κλίμακας διανομή ψαριών, αλλά θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην εστίαση.Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα σε όλους στον επίσημο ιστότοπο του έργου και θα μεταφραστούν στις γλώσσες των συμμετεχόντων χωρών, εκτός από τα αγγλικά, προκειμένου να ξεπεραστούν τα γλωσσικά εμπόδια. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα του έργου είναι δομημένα ώστε να αξιοποιούνται από τις ακόλουθες ομάδες-στόχους:
1. Εστιατόρια, σεφ, υπεύθυνοι γαστρονομίας, catering: μέσω αυτού του έργου, αυτές οι κατηγορίες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την πρώτη ύλη και τις ιδιαιτερότητές της και να τη χρησιμοποιήσουν αποφεύγοντας τη σπατάλη.
2. Ψαράδες: οι ψαράδες μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες με τους εστιάτορες, να κατανοήσουν καλύτερα τα ξεχασμένα ψάρια, να τα προτείνουν και να τα πουλήσουν σε εστιάτορες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των απορριμμάτων.
3. Εκπαιδευτές , που μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο μικροδιαπιστευτηρίων για να επικυρώσουν δεξιότητες στον τομέα του μαγειρέματος ξεχασμένων ψαριών, να υιοθετήσουν το ψηφιακό μάθημα ή να το συνδυάσουν ευέλικτα με πιο δομημένα μαθήματα σε υβριδική μορφή (τάξη και ψηφιακό).
4. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι αρχές, οι συνομοσπονδίες επιχειρήσεων, τα εμπορικά επιμελητήρια μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές και επιχειρηματικές συστάσεις για την προώθηση της χρήσης ξεχασμένων ψαριών, την αποτελεσματικότερη χρήση των αλιευτικών πόρων και τις συνέργειες μεταξύ εστίασης και αλιείας.
5. Μαθητευόμενοι στον τομέα της εστίασης που αντιπροσωπεύουν το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.
Οι ομάδες-στόχοι του έργου μπορούν να επιτύχουν σημαντικούς στόχους και να καλύψουν τις ανάγκες τους, ιδίως αυξάνοντας τις δεξιότητες και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά που σχετίζονται με τη χρήση ξεχασμένων ψαριών.Οι εστιάτορες θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν νέα πιάτα και να καινοτομήσουν με βιώσιμο τρόπο.Η ανάπτυξη ενός μοντέλου μικροδιαπιστευτηρίων που θα συνδέεται με την αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ψηφιακού Μαθήματος θα προσφέρει πρόσθετη αξία και αξιοπιστία στο περιεχόμενο του έργου, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επίτευξη των στόχων και ακολουθώντας τη διαδρομή αναγνώρισης σύμφωνα με τη «Σύσταση για μια Ευρωπαϊκή προσέγγιση στα μικροδιαπιστευτήρια για τη δια βίου μάθηση.
- Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για Μικροδιαπιστευτήρια: Το έργο θα προτείνει ένα μοντέλο μικροδιαπιστευτηρίων «Μαγείρεμα ξεχασμένων ψαριών», υιοθετώντας ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που προσθέτει μεγαλύτερη αξία και δυνατότητα εφαρμογής σε ένα διακρατικό πλαίσιο .
- Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Πλατφορμών: Οι εταίροι θα υιοθετήσουν ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την περαιτέρω διάδοση του έργου. Η πλήρης μετάφραση του περιεχομένου στα αγγλικά θα καταστήσει το περιεχόμενο προσβάσιμο ακόμη και σε χώρες που δεν συμμετέχουν επίσημα στο έργο, με στόχο την περαιτέρω επέκταση της χρήσης των αποτελεσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο διακρατικός χαρακτήρας του έργου εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάδοση και αντίκτυπο των αποτελεσμάτων του έργου, τα οποία δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν από έναν μόνο εταίρο σε ένα μόνο έθνος.
- Ανταλλαγή γνώσεων: Οι εταίροι θα αυξήσουν τις γνώσεις τους για το ψάρεμα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, εμπλακώντας σε διάφορες γαστρονομικές παραδόσεις, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες και την ανταγωνιστικότητά τους.
- Διεθνοποίηση: Οι εταίροι θα αυξήσουν τη διεθνοποίησή τους εφαρμόζοντας δραστηριότητες για πρώτη φορά σε χώρες όπου δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ πριν.
- Διευρυμένο Δίκτυο: Μέσω της υλοποίησης δραστηριοτήτων διάδοσης σε διάφορες χώρες .Προώθηση θα γίνει επίσης μέσω των υφιστάμενων δικτύων των συμμετεχόντων οργανισμών όπως ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερωτικά δελτία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυξήσεις “φωτιά” στα δημοτικά τέλη της Σύρου
1 Νοε. 2024 - 6:20 - Ολοταχώς στην επαύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Σύρου
1 Νοε. 2024 - 6:19 - Λογιστικός Σύλλογος Σύρου - Τήνου: Ενημέρωση για αποφυγή τηλεφωνικής απάτης
31 Οκτ. 2024 - 14:20 - Σύρος: Εκδήλωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη διαχείριση των απορριμμάτων
31 Οκτ. 2024 - 11:54 - Κερδήθηκε η χρηματοδότηση και αναβαθμίζεται το ΚΕΠ Πάγου
31 Οκτ. 2024 - 6:19