Λειψυδρία. Η μεγάλη απειλή
- Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024 - 14:58
Η λειψυδρία απειλεί τη χώρα, οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης νερού και οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν.
-Οι επιστήμονες ανησυχούν και εφιστούν την προσοχή, καθώς το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι πιο έντονο από ποτέ. Εμφανής είναι και για την Αττική ο κίνδυνος της , καθώς η στάθμη του νερού στη λίμνη του Μόρνου, η οποία τροφοδοτεί το λεκανοπέδιο, έχει υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που αποκάλυψε βυθισμένο χωριό. Ήδη πολλά νησιά μας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
–Αττική, Κυκλάδες, Κρήτη, Μακεδονία, απειλούνται από τη λειψυδρία.
-Μελέτες αναφέρουν πως το 67% του νερού σπαταλιέται και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λέει πως ξοδεύουμε 6 φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι πρέπει.
-«Αν πέσει πολύ η στάθμη είναι αδύνατο να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να μετακομίσουν. Το άμεσο που πρέπει να γίνει τώρα, είναι η εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα αποθέματα που έχουμε, να φτάσουν μέχρι να περάσει αυτό το έκτακτο φαινόμενο» είπε ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος.
-«Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο» είπε ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος και προειδοποιεί και για «σοβαρή έλλειψη νερού».
«Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό» είπε η υδρολόγος, διδάσκουσα στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Φελώνη.
-«Η λειψυδρία απειλεί τη Ροδόπη. Στερεύει η Βιστωνίδα και το φράγμα Ασκητών. Δεν την αντέχει η Κ. Μακεδονία την αγροτική ανάπτυξη των υδροβόρων καλλιεργειών. Όπως, επίσης, δεν αντέχει η άνυδρη Χαλκιδική τη βιομηχανία του υπερτουρισμού τα καλοκαίρια» είπε ο Γιάννης Μυλόπουλος, καθηγητής του Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ
-Αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζει η λίμνη Δοϊράνη, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης χιονοπτώσεων
Η εικόνα του άμεσου κινδύνου είναι προφανής. Και εύλογη η απορία κάθε πολίτη: Γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα; Η κρίση απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης, όπως η υγειονομική, οικονομική κ.ά. Προ ετών αναφέρθηκε ότι λόγω της ξηρασίας «ο επόμενος πόλεμος θα είναι του νερού».
Δεν είμαι ειδικός, αλλά νομίζω πως αυτονόητα είναι τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν για την εξοικονόμηση νερού, όπως απαγόρευση πλυσίματος αυτοκινήτων, αυλών, βεραντών, πλυσίματος πεζοδρομίων, δρόμων από τους Δήμους, τέλος στα συντριβάνια, αλλαγή πετσετών, σεντονιών στα ξενοδοχεία ανά 3-4 ημέρες κ.ά.
Πέραν των απαγορεύσεων, πρωτίστως απαιτείται η ευρεία και συνεχής ενημέρωση του κοινού για την καθημερινή εξοικονόμηση νερού στις οικιακές χρήσεις (πλυντήρια, μαγείρεμα, υγιεινή), καθώς και των αγροτών (που καταναλώνουν το 70% του νερού διεθνώς).
Το κακό και παλαιότατο δίκτυο ύδρευσης πρέπει να επισκευαστεί-ανακαινιστεί, αφού ειδικοί αναφέρουν ότι περίπου το μισό νερό χάνεται λόγω διαρροών μόνο στο δίκτυο της Αθήνας.
Πρέπει, ως συνήθως σε αυτή τη χώρα, να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού για να ληφθούν μέτρα
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΠΑΨΥ: Κλιμάκιο της Μυκόνου σε σχολεία του νησιού
4 Νοε. 2024 - 13:39 - Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία
4 Νοε. 2024 - 11:09 - Κυκλοφοριακό “έμφραγμα” ξανά στην οδό Σταματίου Πρωίου
4 Νοε. 2024 - 6:14 - Σεισμός τώρα στη Χαλκιδική
3 Νοε. 2024 - 19:26 - Black Friday 2024: Πλησιάζει η Παρασκευή των μεγάλων εκπτώσεων - Πότε πέφτει
3 Νοε. 2024 - 18:05