Τρία σημαντικά έργα αναβαθμίζουν τη Σίφνο
- Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024 - 06:18
Τρία κομβικά έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Σίφνου, έκανε γνωστά μέσω ανακοίνωσης ο Δήμος, το Σάββατο 24 Αυγούστου. Σε αυτή, αναφέρονται τα τρία έργα που θα υποστηριχτούν με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ύψους 2.350.000 ευρώ, ενώ αναλύονται παράλληλα τα οφέλη που θα αποκομίσει το νησί, από αυτά.
Η ανακοίνωση του Δήμου Σίφνου
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει, ότι, "με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που υπογράφτηκε στις 13 Αυγούστου, εγκρίθηκε η Στρατηγική Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027. Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, εγκρίθηκαν οι τρεις προτάσεις που υπέβαλε ο Δήμος μας όπως παρακάτω:
-
Προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης με το ποσό των 700.000 ευρώ
-
Ανάδειξη πολυκεντρικού Διαχρονικού Μουσείου Κάστρου με το ποσό των 850.000 ευρώ (στην πρότασή μας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εισόδου του οικισμού από την περιοχή των ανεμόμυλων καθώς και η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή)
-
Γεωπάρκο Σίφνου με ποσό ύψους 800.000 ευρώ
Ευχαριστούμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων «Δημόκριτος» (Εργαστήριο Παλαιοπεριβάλλοντος και Αρχαίων Μεταλλικών Δομών) για τη συνεργασία τους με το Δήμο Σίφνου για την υποβολή της δεύτερης και της τρίτης πρότασης αντίστοιχα. Ακολουθεί πολλή δουλειά για την υλοποίηση των τριών πολύ σημαντικών για τη Σίφνο έργων, τα οποία θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης, στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για κατοίκους και επισκέπτες και στην προβολή της Σίφνου μέσα από τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της".
Μ. Ναδάλη: "Σοβαρά αναπτυξιακά έργα, που αν συνδυαστούν και με άλλες δράσεις που δρομολογούμε, πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά στη Σίφνο"
Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για αυτά τα τρία έργα, που θα προσφέρουν, όπως τόνισε, πολλά στο νησί. Μεταξύ άλλων, είπε ότι, "τα συγκεκριμένα έργα τα θεωρούμε πολύ σημαντικά για το νησί. Το πρώτο που αφορά την αφαλάτωση είναι ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της ύδρευσης και τα άλλα δύο είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί είναι σοβαρά αναπτυξιακά έργα, που αν συνδυαστούν και με άλλες δράσεις που δρομολογούμε, πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά στη Σίφνο. Για να φτάσουμε ως εδώ, συντάχτηκαν, κάποια τεχνικά δελτία και δούλεψαν αρκετοί άνθρωποι και από τον Δήμο αλλά και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αλλά και από τον Δημόκριτο, υπήρχε βοήθεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας. Η πρόταση ήταν του Δήμου Σίφνου αλλά τα υπόλοιπα δεν τα έκανε μόνος του ο Δήμος, αλλά χρειάστηκε βοήθεια από τους φορείς, που προανέφερα".
Όσο για το χρονοδιάγραμμα των έργων, η κ. Ναδάλη, τόνισε ότι "παρόλο που υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα, θα αποφύγω να τα αναφέρω, καθώς για πολλά έργα προκύπτουν διάφορες δυσκολίες κατά την ωρίμανση τους και το μόνο που θα πω είναι ότι θα δουλέψουμε με όσο γίνεται πιο εντατικούς ρυθμούς για να τα υλοποιήσουμε. Τώρα αυτό που μένει είναι το τρέξιμο για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα και δηλώνουμε ότι αρχίζει η σκληρή δουλειά".
Προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης παραγωγής πόσιμου νερού
Η προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού τύπου αντίστροφης ώσμωσης, ελάχιστης παραγωγής 1.000m3 πόσιμου νερού ημερησίως, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης και θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας των κατοίκων-τουριστών καθώς θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του ύδατος(μιας και η ζήτηση σε νερό αυξάνεται τους θερινούς μήνες). Πέραν αυτού θα υπάρξει εξοικονόμηση οικονομικών πόρων τόσο για τους κατοίκους-τουρίστες των περιοχών όσο και για τον Δήμο Σίφνου καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η διάτρηση – αδειοδότηση – αξιοποίηση νέων υδρευτικών γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του νησιού. Τέλος θα περιοριστεί η ανάγκη μεταφοράς με φορτηγά βυτιοφόρα νερού από πλεονασματικές δεξαμενές σε ελλειμματικές δεξαμενές που είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει την κίνηση του οδικού δικτύου κατά τις ώρες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου.
Κάστρο Σίφνου: Ανάδειξη ενός πολυκεντρικού διαχρονικού Μουσείου
Η πρόταση για το Κάστρο, περιλαμβάνει επέκταση και εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου που θα αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα – πύλη εισόδου στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού από την αρχαιότητα ως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Το υπάρχον κέλυφος του Μουσείου θα επεκταθεί στα όμορα ακίνητα καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί των δύο μικρών ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν δίπλα στο Μουσείο και προχωρεί η αρχιτεκτονική μελέτη επέκτασης των εκθεσιακών χώρων. Μαζί με την επέκταση, η μετατροπή του ισόγειου χώρου του Μουσείου σε εκθεσιακό θα συμβάλει στο να αποκτηθεί πιο ολοκληρωμένη εικόνα του αρχαιολογικού πλούτου της Σίφνου. Το νέο κτήριο που θα προκύψει με την νέα έκθεση, τη συνολική αναβάθμιση υποδομών, καθώς και έργα προώθησης της ίδιας της επιστημονικής έρευνας, της μελέτης και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της αξιοποίησής τους για μουσειολογικούς, παιδαγωγικούς και άλλους σκοπούς με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, θα συμβάλλει σημαντικά στις παρεχόμενες προς τους επισκέπτες υπηρεσίες, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την προώθηση του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων είναι η άμεση εύρεση κτηρίου ή χώρου εμβαδού τουλάχιστον 200 τμ. για να χρησιμοποιηθεί ως Αρχαιολογική Αποθήκη, με πρόσβαση από αμαξιτό δρόμο και σε θέση που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των αρχαίων.
Παράλληλα, θα γίνει ανάδειξη του αρχαίου τείχους και της περιοχής των Δεσποτικών, καθαρισμοί στο εσωτερικό της ακρόπολης, αποχωμάτωση Δεσποτικών, στερεώσεις, διαμόρφωση πολιτιστικού χώρου στο εσωτερικό του κτηρίου. Ενώ θα γίνουν, εκπαιδευτικές και ψηφιακές δράσεις, όπως η ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής περιήγησης στις διαδρομές του Κάστρου (που προϋποθέτει την αποτύπωση, ψηφιακή χαρτογράφηση και γεωαναφορά στο ανάγλυφο του οικισμού όλων των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος) με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας και με υπηρεσίες γεωαναφοράς μέσω GIS. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση της εισόδου του οικισμού από την περιοχή των ανεμόμυλων καθώς και η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.
Γεωπάρκο Σίφνου / Siphnos Geopark (GeoSip)
Το νησί της Σίφνου, πέραν της πλούσιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής ιστορίας που διαθέτει, χαρακτηρίζεται από πολυσύνθετη γεωλογική κατασκευή με συμμετοχή πανάρχαιων πετρωμάτων, ηλικίας εκατομμυρίων ετών, αλλά και ιζηματογενών αποθέσεων που δημιουργούνται ακόμη και στις μέρες μας, μοιάζοντας σαν ένα ενεργό γεωλογικό εργαστήριο. Οι σχηματισμοί από τους οποίους δομείται, η χαρακτηριστική γεωμορφολογική κατασκευή του, η ποικιλία των μεταλλευμάτων που περικλείει, με πρωτεύοντα τον άργυρο και τον χρυσό που αξιοποιήθηκαν από τους αρχαίους, χιλιετίες πριν, τα ιδιαίτερης σημασίας -και κατά περίπτωση σπάνια- ορυκτά που φιλοξενεί, αλλά και τα “ζωντανά” τεκμήρια-μάρτυρες της σύγχρονης εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, συνθέτουν ένα γεωλογικό-τεχνολογικό «μωσαϊκό», καθιστώντας το νησί ένα μοναδικό μνημείο της φύσης. Επιπλέον, στη Σίφνο συναντώνται προϊστορικά και ιστορικά αρχαιολογικά μνημεία, παραδοσιακοί οικισμοί και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, η οποία συνδέεται με τη χρήση τοπικών δομικών υλικών που παραπέμπουν στη γεωλογική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της, καθώς επίσης διαθέτει πλούσια κεραμική παράδοση (εγγεγραμμένη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας), άμεσα συνυφασμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και την γαστρονομία του νησιού.
Με βάση τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά το νησί της Σίφνου συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το προτεινόμενο ολοκληρωμένο Έργο-Πράξη αφορά στη δημιουργία του «Γεωπάρκου Σίφνου», με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του γεωλογικού, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα πλούσιο δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, μουσείων, να συμμετάσχουν, κατά τρόπο διαδραστικό, σε ποικίλες οικοτουριστικές δράσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά φεστιβάλ, αλλά και να περιηγηθούν στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού μέσω ιδιαίτερων πεζοπορικών διαδρομών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εξελίξεις για τη λειτουργία του ελικοδρομίου Σίφνου
21 Νοε. 2024 - 6:17 - Στο κεντρικό πλάνο η προαγωγή του αθλητισμού
12 Νοε. 2024 - 6:18 - Μέτρα πρόληψης ενάντια στην κλιματική κρίση
22 Οκτ. 2024 - 6:18 - Στο επίκεντρο η διαχείριση των λυμάτων
30 Σεπ. 2024 - 6:17 - Στο προσκήνιο η χρήση του ελικοδρομίου Σίφνου
29 Αυγ. 2024 - 6:17