Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

  • Σήμερα - 19:19

Μπορεί να αγαπάτε μία ζουμερή μπριζόλα ή ένα νόστιμο σάντουιτς με ζαμπόν, αλλά νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τους κινδύνους της συχνής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 31 διαφορετικές έρευνες σε 20 χώρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο project InterConnect για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ακατέργαστου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν – συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.

Είναι τα πουλερικά μια πιο ασφαλής εναλλακτική;

 

Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μάς παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αυτών των ειδών κρέατος για να περιοριστούν τα περιστατικά διαβήτη».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Chunxiao Li, πρόσθεσε: «Προηγούμενες αναλύσεις βασίζονταν σε ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά εμείς εξετάσαμε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Αυτό μας επέτρεψε να εναρμονίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και την εμφάνιση διαβήτη, επιτρέποντας ακριβέστερες εκτιμήσεις».

Η μείωση κρέατος, η βασική σύσταση

Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

πηγή: ygeiamou