Συνέντευξη στον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Μάρκο Καφούρο με αφορμή τις συναντήσεις του στη Σύρο

“Αισιοδοξώ για τον μειωμένο ΦΠΑ μέσα στο 2025”

Το υπό επεξεργασία σενάριο από την κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετά νησιά μέσα στο 2025, υπογραμμίζει και γνωστοποιεί ο βουλευτής Κυκλάδων, Μάρκος Καφούρος, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή συναντήσεις που πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες στη Σύρο.

Δίνοντας απαντήσεις για το “τσουχτερό” κόστος των μεταφορών, τις σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και τις συνέπειες ακόμη και στον τουρισμό από την προαναφερόμενη κατάσταση, ο Κυκλαδίτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε την αναγκαιότητα επιστροφής του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ το ταχύτερο, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία των νησιών.

Παράλληλα, μίλησε για το θέμα της έλλειψης ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Σύρου και όχι μόνο, στην παρέμβαση που θα κάνει προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μειωμένα εισιτήρια στους γιατρούς, αλλά και για το πρόβλημα της εύρεσης στέγης στα νησιά για λιμενικούς, πυροσβέστες, εκπαιδευτικούς κ.α.. Ο κ. Καφούρος, εστίασε επίσης στην αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που πλήττεται σήμερα και εξαιτίας της λειψυδρίας, ενώ τέλος, κάλεσε όλους τους νησιώτες και τις αυτοδιοικήσεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης και της δουλειάς, για υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη των Κυκλάδων.

· Επισκεφθήκατε τη Σύρο και πραγματοποιήσατε σημαντικές επαφές. Ποια είναι η πρώτη εντύπωσή σας για τις συναντήσεις που κάνατε και ποιες ήταν αυτές;

“Ήταν μία οικογενειακή επίσκεψη για τρεις ημέρες στη Σύρο, αλλά τη μία εξ αυτών την αφιέρωσα ώστε να συναντηθώ με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων. Είναι μία εποχή που δεν μας λείπουν τα προβλήματα, οπότε έγινε γόνιμη και χρήσιμη κουβέντα και με τον δήμαρχο και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, με κοινοτάρχες, με δημοτικούς συμβούλους, τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου που ήταν η πρώτη επίσκεψή μου, ενώ στο πρόγραμμά μου, χώρεσα και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Επισκέφθηκα δύο οινοποιεία του νησιού και φάρμα με βιολογικά, όπως και κτηνοτροφική μονάδα. Παρότι λίγος ο χρόνος, ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα. Είχα και μία όμορφη εμπειρία ξενάγησης στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης. Απ΄ όλες τις συναντήσεις βγαίνει έργο για εμένα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου μου”.

· Απασχολεί έντονα το θέμα των ακριβών ακτοπλοϊκών μετακινήσεων και οι τρομακτικές καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Τέθηκαν τα θέματα στις συζητήσεις σας, στη Σύρο;

“Σαφώς και μπήκαν στη συζήτηση, τόσο στο Επιμελητήριο, όσο και με τη Δημοτική Αρχή. Αποτελούν θέματα που από εμένα έχουν μπει πολλές φορές και στις κυβερνητικές Επιτροπές για συζήτηση. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις για τους επιχειρηματίες και για τους πολίτες, καθώς φαίνεται πως ο δημοσιονομικός χώρος, τα οικονομικά δεν επαρκούν να καλύψουν, αυτή την υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες. Βλέπω να δυσκολεύει η κατάσταση και να ερχόμαστε σε ένα αδιέξοδο.

Υπάρχει το “ανοικτό” παράθυρο της επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Να μην ξεχνάμε πως το Μ.Ι. δυστυχώς ήρθε ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που ήταν και μία ευρωπαϊκή παραχώρηση για την Ελλάδα και για τα νησιά από την ένταξή μας το 1980 - 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν μία πολύ μεγάλη απώλεια. Να πω πως έχει “ανοίξει” ο διάλογος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα μεσαία και μικρά νησιά. Αισιοδοξώ ότι από το 2025 θα έρθουν”.  

· Θα ασκήσετε πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και εσείς; Συνολικά(!) οι νησιώτες διατηρούν σταθερό το αίτημά τους για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

“Έχει μπει αυτό το θέμα του Μ.Ι. και της πρότασης επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο και έχω και μία καταρχήν διαβεβαίωση προοπτικής ότι εντός του 2025, θα επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές. Αυτό θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να πιστώσει στους λογαριασμούς του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής τα ποσά, ώστε να εξυπηρετηθεί αυτή η υποχρέωση της πολιτείας προς τους νησιώτες”.

· Από τις ακριβές μετακινήσεις επηρεάστηκε και ο τουρισμός στα νησιά. Τι έχετε να παρατηρήσετε γι αυτή την αρνητική συνέπεια;

“Είναι κοινός τόπος, ειδικά για τις Κυκλάδες που ακόμη και τα πιο μικρά νησιά είναι προορισμοί πως το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μία μέση ελληνική οικογένεια. Το υψηλό μεταφορικό κόστος λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επισκεφθούν τα νησιά μας.

Να πω πως είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα και με τον διοικητή του Νοσοκομείου στη συζήτησή μας, θίξαμε πόσο δύσκολες είναι οι μετακινήσεις και για τους γιατρούς, οι οποίοι καλούνται μέσα στα πλοία πολλάκις να εξυπηρετήσουν συμβάντα. Υπήρξε η ιδέα να στείλω μία επιστολή στις ακτοπλοϊκές εταιρείες πως τουλάχιστον οι ιατροί που εργάζονται στα νησιά μας, να έχουν ένα μειωμένο εισιτήριο, όπως και οι εκπαιδευτικοί. Είναι κάτι ουσιαστικό. Σίγουρα δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά είναι μία μικρή πρωτοβουλία”.

· Σας αναφέρθηκε το κρίσιμο θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Σύρου; Τι ενέργειες θα κάνετε για να στηρίξετε τη λειτουργία του προς όφελος των νησιωτών; Τι θεωρείτε αναγκαίο να γίνει;

“Είναι ένα θέμα για το οποίο είμαστε σε καθημερινή επαφή με την κα Αγαπηδάκη και τον κ. Θεμιστοκλέους από το Υπουργείο Υγείας. Μεταφέρουμε τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν όπως ενδεικτικά και το θέμα των αεροδιακομιδών που κάποια περίοδο είχαμε απουσία του ελικοπτέρου. Έχουμε τακτική επαφή για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Το θέμα της υποστελέχωσης αφορά κυρίως συγκεκριμένες ειδικότητες και όχι μόνο σε εμάς, και δυστυχώς δεν επαρκούν για την Υγεία στην ελληνική επικράτεια. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι και έχουν κάνει βήματα στο Υπουργείο για να δοθούν έξτρα κίνητρα, όπως υψηλότεροι μισθοί. Το πρόβλημα το βλέπω και στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης που έχει την ιδιαιτερότητά του. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια και εκτός του προβλήματος της έλλειψης ειδικοτήτων, ένα επίσης μεγάλο θέμα είναι η δυσκολία στην εξεύρεση κατοικιών”.

· Θεωρείτε πως σε αυτό το θέμα θα μπορούσαν να συνδράμουν παραπάνω οι Δήμοι;

“Εκτιμώ ότι οι Δήμοι, αυτό που μπορούν να κάνουν, το κάνουν και με το παραπάνω. Το τονίζω αυτό και με την ιδιότητά μου ως πρώην  αυτοδιοικητικός για πολλά χρόνια στον Δήμο Θήρας. Όποιο δημοτικό κτήριο υπήρχε, είχε δοθεί για τη στέγαση ιατρών. Όταν όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες γιατί το θέμα αγγίζει γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνόμους, λιμενικούς, πυροσβέστες, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους Δήμους”.

· Με αφορμή τις επισκέψεις σας για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, πόσο σημαντική θεωρείτε τη στήριξή του; Πήρατε κάποιες πρωτοβουλίες; Συμφωνείτε πως τα νησιά δεν είναι μόνο τουρισμός;

“Εδώ είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Και το λέω και με την ιδιότητά μου τη βασική, αυτή του γεωπόνου και του ανθρώπου που επί χρόνια ηγείται στο “τιμόνι” ενός μεγάλου συνεταιρισμού, στο κομμάτι του κρασιού, στο αμπέλι και στις άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Φοβάμαι και χτυπάω το καμπανάκι ότι είμαστε στην αρχή του τέλους για τον πρωτογενή τομέα των νησιών. Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος είναι η λειψυδρία. Οι παραδοσιακές ξηρικές καλλιέργειες δεν έχουν μέλλον. Θα πρέπει όλοι να πάμε στην άρδευση. Δυστυχώς, υδάτινα αποθέματα δεν υπάρχουν επαρκή. Σαν χώρα, πιαστήκαμε απροετοίμαστη όπως και στην Ευρώπη. Ειδικά τα νησιά μας κινδυνεύουν από ερημοποίηση και αυτή δυστυχώς, δεν θα καταστρέψει μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά θα επιφέρει πολλή σοβαρή ζημιά και στον τουρισμό. Με στοιχεία να σας πω, ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η παραγωγή του αμπελώνα της Σαντορίνης, πέρυσι ήταν μειωμένη μεσοσταθμιστικά κατά 70% από τον μέσον όρο. Μιλάμε για ζημιά. Το... βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο και μετά από αυτή την κακή χρονιά, φέτος είχαμε πάλι μείωση. Αυτό σημαίνει καταστροφή.

Ο πρωτογενής τομέας στηρίζει οικονομικά τα νησιά μας και είναι μία προστιθέμενη αξία για το φυσικό περιβάλλον και για το τουριστικό προϊόν που το εμπλουτίζει με εξαιρετικά προϊόντα. Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως το υψηλό κόστος στη μεταφορά των πρώτων υλών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.α.), αλλά και στις εξαγωγές των προϊόντων. Υπάρχει πρόβλημα και στην εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού που θα δουλέψουν στα κτήματα και τις φάρμες και υπάρχουν και θεσμικά προβλήματα όπως εκείνο της μπαστούρας”.

· Είναι η πρώτη φορά που είστε βουλευτής. Ποια είναι η αυτοκριτική σας και ποιο το μήνυμά σας προς τους νησιώτες και τις αυτοδιοικητικές αρχές;

“Νομίζω πως έχω περάσει το στίγμα μου. Επειδή ήμουν αυτοδιοικητικός στη Σαντορίνη, λίγοι με γνώριζαν εκτός τόπου. Εξελέγην από τους ανθρώπους που με γνώρισαν και με πίστεψαν. Προσπαθώ μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο μου, το οποίο εσείς μπορείτε να κρίνετε καλύτερα, να βοηθήσω τα νησιά. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερωτήσεων, τοποθετήσεων και όλα έχουν στο επίκεντρο τα νησιά μας, τον άνθρωπο, τις παραγωγικές μονάδες, το μέλλον των νησιών μας και τη νησιωτικότητα.

Καλύτερα να μιλήσει ο κόσμος. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό και να αισθάνονται υπερήφανοι για την παρουσία μου και όσοι με ψήφισαν και όσοι δεν με ψήφισαν. Θέλω να υπηρετώ τα νησιά με συνέπεια.

Προς τους νησιώτες θέλω να πω ότι επειδή υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα, πρέπει να ενημερώνονται και προς τις αυτοδιοικήσεις, να πω ότι πρέπει να πάρουν την τύχη των νησιών στα χέρια τους. Όλοι μαζί να καθορίσουμε τα μέτρα και τα σταθμά της ανάπτυξης. Μίας ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη, παραγωγική και όχι δυσφημιστική για τα νησιά μας”.