Όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι ειδικοί όροι και τα αντίτιμα για τη χρήση του εκάστοτε χώρου

Νέος κανονισμός παραχώρησης χώρων στην Πάρο

Στην έγκριση του νέου κανονισμού για την παραχώρηση και χρήση σχολικών χώρων, αιθουσών πολλαπλής χρήσης, εκδηλώσεων και γηπέδων, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου. Μέσα στον νέο κανονισμό ορίζονται τα αντίτιμα που θα πρέπει να καταβάλει ο εκάστοτε χρήστης για τη συντήρηση και την ασφάλεια των συγκεκριμένων χώρων.

H πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου κατά την εισήγηση του θέματος, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής µε την οποία είχε εγκριθεί ομόφωνα, ο κανονισμός, ο οποίος και έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αμέσως μετά την εισήγηση του θέματος, ακολούθησε συζήτηση µεταξύ των µελών του Δηµοτικού Συµβουλίου και τον δήµαρχο, όπου τέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις και διευκρινήσεις από την εισηγήτρια του θέματος και κατόπιν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, των δημοτικών συμβούλων και των παρευρισκοµένων.

Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μάρκος Κωβαίος, πρότεινε όσον αφορά στους συλλόγους και στις πολιτικές και κομματικές ομάδες να έχουν το χαμηλότερο τίµηµα, δηλαδή το ποσό των 50 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην τοποθέτησή του ο δηµοτικός σύµβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Αθανάσιος Μαρινόπουλος, συμφώνησε και πρότεινε όσον αφορά στις δημοτικές παρατάξεις, πολιτικούς και κομματικούς φορείς καθώς και τους συλλόγους και φορείς του νησιού, να έχουν το χαμηλότερο δυνατό κόστος, δηλαδή το ποσό των 50 ευρώ, σε όλες τις εκδηλώσεις τους, εκτός αν πρόκειται για εκδήλωση που θα έχει αντίτιμο, τότε το κόστος να είναι υψηλότερο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο αντιδήµαρχος Τουρισµού, Θεόδωρος Μπιζάς πρότεινε να συµπληρωθεί στον κανονισμό ένας όρος που να απαγορεύει την χρήση σκευών µία χρήσης στις εκδηλώσεις σε δηµοτικούς χώρους, µε σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ο Μάρκος Κωβαίος συµπλήρωσε να απαγορεύεται η χρήση πλαστικών ειδών.

Το βασικό αντικείμενο του νέου κανονισμού

Μέσω του νέου κανονισμού εκφράζεται η βούληση τα σχολεία να είναι ανοιχτά και να αλληλοεπιδρούν µε την ευρύτερη τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται και εκπροσωπείται από πολιτιστικούς, αθλητικούς, κοινωνικούς και επιστηµονικούς φορείς. Να µετατρέπονται από κλειστές δοµές σε τοπικά πολυδύναµα κέντρα γνώσης, εξυπηρετώντας και καλύπτοντας διαχρονικές ανάγκες και ανάγκες της παριανής κοινωνίας για Πολιτισμό - Δια Βίου Εκπαίδευση και Αθλητισμό. Η χρήση των σχολικών χώρων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων και δράσεων πέραν της συνήθους εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να περιορίζει τη λειτουργικότητά τους κατά την παροχή του εκπαιδευτικού έργου και για αυτό λαµβάνει χώρα υπό όρους που σκοπό έχουν τη διαφύλαξη της εύρυθµης λειτουργίας του σχολείου.

Η έγκριση για την παραχώρηση των χώρων

Η παραχώρηση θα εγκρίνεται κατόπιν εξατοµικευµένης εξέτασης του κάθε αιτήµατος από την αρµόδια Επιτροπή Παραχώρησης που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλίζεται η συνάφεια της επιδιωκόµενης χρήσης µε το σχολικό πνεύµα και η ακεραιότητα των σχολικών χώρων ώστε να µην προσβάλλεται ο χώρος µε την επιδιωκόµενη χρήση. Εκχωρείται η δυνατότητα από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πάρου στην Ενιαία ∆ηµοτική Επιτροπή Παιδείας του ∆ήµου Πάρου ως το κατ’ εξοχήν αρµόδιο όργανο Παιδείας καθώς και για λόγους ευελιξίας και λόγω στενών χρονικών περιορισµών να διαχειρίζεται τις παραχωρήσεις όλων των σχολικών χώρων Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης µέσα από τις εισηγήσεις των αντίστοιχων επιτροπών παραχωρήσεων, πλην των µακροχρόνιων παραχωρήσεων για τις οποίες συνεχίζει να αποφασίζει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο.

Για τον σκοπό αυτό συστάθηκαν δύο Επιτροπές σχολικών χώρων, αιθουσών πολλαπλής χρήσεως - εκδηλώσεων και γηπέδων του ∆ήµου Πάρου:

1) Επιτροπή Παραχώρησης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων ∆ηµοτικού Σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας (πενταµελής).

2) Επιτροπή Παραχώρησης λοιπών χώρων των σχολείων της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης καθώς και Σχολικών χώρων, Αιθουσών πολλαπλής χρήσεως -εκδηλώσεων και Γηπέδων των σχολείων της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Καθορισµός ανταποδοτικού τέλους

Οι εξωσχολικοί φορείς στους οποίους παραχωρείται η χρήση των ανωτέρω σχολικών χώρων οφείλουν να καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών δαπανών (∆ΕΗ, ύδρευση κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση οποιασδήποτε ζηµιάς και επερχόµενης φθοράς των χώρων και πιο συγκεκριμένα:

1) Για την παραχώρηση των σχολικών γυµναστηρίων σε αθλητικά σωµατεία, σε οµάδες εργαζοµένων και µεµονωµένους ιδιώτες στο ποσό των 3,5 ευρώ ανά προπονητική ώρα. Η παραχώρηση σε οµάδα ΑΜΕΑ γίνεται δωρεάν. Η παραχώρηση σε αθλητικά σωµατεία ή σε οµάδες εργαζοµένων του νησιού µπορεί να γίνεται και δωρεάν.

2) Για την παραχώρηση των αιθουσών εκδηλώσεων - πολλαπλών χρήσεων και των λοιπών σχολικών χώρων, για µεµονωµένη χρήση στο ποσό των 150 ευρώ ανά ηµέρα/παράσταση.

3) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής αιτιολογίας, επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση των σχολικών χώρων. Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη µνεία στο σύλλογο εθελοντών –αιµοδοτών, καθώς εξαιρείται από το χρηµατικό αντίτιµο κατά τη διάρκεια των αιµοδοσιών.

4) Για την παραχώρηση προαύλειων χώρων καθώς και του Ανοικτού Θεάτρου του ΓΕ.Λ. Πάρου για την διενέργεια παραστάσεων Καραγκιόζη ή θεατρικών και µουσικών συναυλιών µε εισιτήριο, στο ποσό των 200 ευρώ ανά ηµέρα, ενώ η αίθουσα του ΕΠΑ.Λ. Πάρου όταν παραχωρείται για τους παραπάνω σκοπούς σε εκτός Πάρου φορείς στο ποσό των 300 ευρώ ανά ηµέρα, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ υπέρ της Ενιαίας ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας.

5) Για την παραχώρηση σχολικών χώρων για τη διενέργεια εξετάσεων ξένων γλωσσών στο ποσό των 180,00 ευρώ ανά ηµέρα και αίθουσα, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ υπέρ της Ενιαίας ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας µέσω της ορισµένης προς τούτο υπηρεσίας του ∆ήµου Πάρου. Για τους εσωσχολικούς φορείς που πραγµατοποιούν δράσεις χωρίς αντίτιµο, η χρήση των χώρων πραγµατοποιείται δωρεάν µε την υποχρέωση του καθαρισµού κι ευπρεπισµού των χώρων.

Ορισµός χρόνου υποβολής αιτηµάτων

Τα αιτήµατα παραχώρησης υποβάλλονται στην Ενιαία Επιτροπή Παιδείας του ∆ήµου Πάρου, κατά τους εξής χρόνους:

Α) Τα αιτήµατα για παραχωρήσεις που αφορούν στην συνολική χρονική διάρκεια ενός διδακτικού έτους (από 01ης Σεπτεµβρίου έως 30ης Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλονται από την 15η Ιουλίου έως την 30η Αυγούστου κάθε έτους.

Β) Τα αιτήµατα παραχώρησης που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 15 ηµέρες πριν από την ηµεροµηνία για την οποία ζητείται η παραχώρηση του σχολικού χώρου. Επίσης µπορεί να υποβάλλονται για έκτακτους ή ειδικούς λόγους, πέρα από τον παραπάνω χρονικό περιορισµό και κατ΄ εξαίρεση αιτήµατα. Τα αιτήµατα πρέπει να συνοδεύονται µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το προτεινόµενο πρόγραµµα χρήσης των χώρων. Η µη ύπαρξη των απαραίτητων δικαιολογητικών, αποτελεί αιτία απόρριψης του αιτήµατος. Για έκτακτα αιτήµατα ή αιτήµατα τελευταίας στιγµής δύναται να αποφασίζει ο/η Πρόεδρος της Ενιαίας ∆ηµοτικής Επιτροπής Παιδείας και να χορηγεί εγγράφως την παραχώρηση.

ιασφάλιση όρων από τα αθλητικά σωµατεία και τις αθλητικές οµάδες

Τα αθλητικά σωµατεία και οι αθλητικές οµάδες, στις οποίες παραχωρούνται σχολικοί χώροι για τη διενέργεια προπονήσεων ή αγώνων, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι:

1) απασχολούν νόµιµο και κατάλληλα εκπαιδευµένο προσωπικό,

2) τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας σύµφωνα µε τα σύγχρονα πρότυπα,

3) χρησιµοποιούν, εφόσον απαιτείται, ασφαλή και κατάλληλο εκπαιδευτικό / προπονητικό / αθλητικό εξοπλισµό.

4) έχουν εκδώσει σχετικά πιστοποιητικά υγείας των αθλητών/τριων που συµµετέχουν και

5) τηρούν, εν γένει, όλους τους σχετικούς κανόνες της αθλητικής νοµοθεσίας.

Ο ∆ήµος Πάρου δε φέρει ευθύνη για τη µη τήρηση από τα αθλητικά σωµατεία και τις αθλητικές οµάδες των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία τους.