Πάνω από 400 εκπαιδευτικοί ταξιδεύουν για να αναλάβουν τις θέσεις τους στα Γυμνάσια και Λύκεια των Κυκλάδων

Εντείνεται η ανησυχία για τη στέγασή τους

Δημήτρης Παπαδημητρίου: "Οι καθηγητές βιώνουν μία σκληρή πραγματικότητα στις Κυκλάδες"

Δεκάδες εκπαιδευτικοί με μία βαλίτσα στο χέρι, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους για τα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να αναλάβουν τη θέση του διορισμού τους, είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των νησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου, πάνω από 400 εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα και αύριο να αναλάβουν υπηρεσία, ενώ άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των κενών που θα δημιουργηθούν στις σχολικές μονάδες, είτε λόγω αδειών, είτε λόγω μη αποδοχής των θέσεων.

Σημαντικό πρόβλημα, εκτός από τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, αυτή τη στιγμή είναι το θέμα της στέγασης όλων αυτών των εργαζομένων που θα μεταβούν στις Κυκλάδες, με τον κ. Παπαδημητρίου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά ότι κράτος και Δήμοι "λάμπουν" διά της απουσίας τους.

"Δύσκολη η διαβίωση στις Κυκλάδες"

Για τις καταστάσεις διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα όσον αφορά στην εξεύρεση στέγης, αναφέρθηκε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη δυσκολία της κατάστασης, ιδιαίτερα των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων καθηγητών, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, όπως συνέβη και πέρυσι, που δήλωσαν παραίτηση, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες.

"Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το ζήτημα της στέγασης, το οποίο χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμη και δυσκολότερο. Το πρόβλημα της στέγασης παραμένει πολύ μεγάλο, δυσκολότερο από ποτέ. Την ώρα που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν, ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι μόλις 776 ευρώ. Απαγορευτικό όπως καταλαβαίνεται για τη διαβίωση ενός καθηγητή στα νησιά και δυστυχώς έχουμε πολλά παραδείγματα επί αυτού, όπως το πρόσφατο περιστατικό στη Ρόδο, όπου εκπαιδευτικός διέμενε στο αυτοκίνητό του. Ο μισθός κατά μέσο όρο ενός εργαζομένου με 7 και 8 χρόνια προϋπηρεσίας και με μεταπτυχιακό στις Κυκλάδες, είναι 900 με 950 ευρώ. Και πάλι αν χρειαστεί να πληρώσεις κατά μέσο όρο 400 ευρώ το μήνα ενοίκιο για κατάλυμα, σε συνδυασμό με το κόστος ζωής και τις μετακινήσεις, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι τουλάχιστον απαγορευτικό να έρθει κανείς στις Κυκλάδες για να εργαστεί".

Στην ερώτηση ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα που υπάρχει στα νησιά σχετικά με την επάρκεια ακινήτων για τους εκπαιδευτικούς, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ, τόνισε ότι είναι τεράστιο το ζήτημα, με το κεντρικό κράτος, αλλά και την αυτοδιοίκηση να απουσιάζουν, πλην κάποιων μικρών εξαιρέσεων.

"Δεν υπάρχει καμία κρατική πρωτοβουλία. Ελάχιστες πρωτοβουλίες από Δήμους. Παράδειγμα ο Δήμος Μυκόνου όπου νοικιάζει έναν ξενώνα στον οποίο μπορούν να διαμείνουν εκεί έως και 12 άτομα, όπως και ένα επίδομα στέγασης και σίτισης, 80 ευρώ το μήνα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Κατά τα άλλα το βάρος για την εξεύρεση στέγης το σηκώνουν τα σωματεία, όπως η ΕΛΜΕ Κυκλάδων, αλλά και η Ενώσεις Γονέων Σύρου και Σαντορίνης, οι οποίοι μετά από ανοιχτό κάλεσμα, κατάρτισαν μία λίστα με σπίτια. Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, μακάρι να υπάρξουν και άλλες ανάλογες στα νησιά και στη Μύκονο που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα τόσα χρόνια".

Στο εάν ξανά γίνουμε θεατές καταστάσεων με καθηγητές να διαμένουν στα αυτοκίνητά τους ή και σε σκηνές, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι "δεν έχουμε μέχρι στιγμής μία τέτοια εικόνα, διότι δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί οι καθηγητές. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου γίνονται οι τοποθετήσεις των νεοδιόριστων και την επόμενη θα γίνουν των αναπληρωτών. Φοβάμαι ότι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και φέτος τέτοιες καταστάσεις, αν δε ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία στήριξη και καμία στήριξη από το κράτος", τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το ρόλο που θα έπρεπε να είχαν διαδραματίσει οι Δήμοι στις Κυκλάδες..

"Οι Δήμοι θα έπρεπε να είχαν μισθώσει ακίνητα, όπως έχει πράξει ο Δήμος Μυκόνου για τους αστυνομικούς που εργάζονται το καλοκαίρι στα νησιά. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, πλην για τους 12 καθηγητές που μπορούν να διαμείνουν στον ξενώνα. 12 από τους 230 που υπηρετούν στη Μύκονο", κατέληξε χαρακτηριστικά.

"Σταγόνα στον ωκεανό οι προσλήψεις"

Τέλος, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ αναφέρθηκε και στη διαδικασία των προσλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις Κυκλάδες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε δεν τους ικανοποιεί.

"Η διαδικασία των προσλήψεων των μόνιμων εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί. Για τις Κυκλάδες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσια και Λύκεια, έχουν έρθει 285 καθηγητές, καθώς και περί τους 150 αναπληρωτές. Οι προσλήψεις που έγιναν δεν μας ικανοποιούν. Και το λέω αυτό διότι πέρυσι προσελήφθησαν σε όλη την Ελλάδα 52.000 αναπληρωτές. Έγιναν λιγότεροι από 10.000 διορισμοί. Όπως καταλαβαίνουμε μιλάμε για 42.000 ακόμη κενά. Η αναλογία μόνιμων και αναπληρωτών είναι πολύ μεγάλη, είναι πρωτοφανές αυτό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς ένας στους τέσσερις παραμένει συμβασιούχος αναπληρωτής. Δηλαδή οι προσλήψεις που έγιναν είναι "σταγόνα στον ωκεανό" σε σχέση με τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Υπάρχουν χιλιάδες πραγματικά κενά", υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τα νησιά, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ, τόνισε ότι "στις Κυκλάδες θα χρειαστούν τουλάχιστον 300 αναπληρωτές καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, έχουμε πολλές άδειες μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται στην αναγκαιότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Πέρυσι οι παραιτήσεις των αναπληρωτών καθηγητών έφτασε το 15% με 20% , κάτι που δείχνει την πολύ μεγάλη δυσκολία διαβίωσης στις Κυκλάδες για τους εκπαιδευτικούς".