Θετικός ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στους όρους που θέτει ο δωρητής, Σίμων Σίμος

Αποδοχή δωρεάς για τη μελέτη φωτισμού του Δημαρχείου

Απόκτηση της οριστικής μελέτης μέσα σε διάστημα 45 ημερών και “κυνήγι” αδειοδοτήσεων από το Υπ. Πολιτισμού

Ένα ακόμη βήμα για το έργο φωτισμού του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου – Ερμούπολης, έκανε ο Δήμος, αποδεχόμενος τη δωρεά στην οποία προχώρησε ο αρχιτέκτονας, Σίμων Σίμος, για την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης.

Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί μετά την εξεύρεση χρηματοδότησης από τον Δήμο, σε συνέχεια παράδοσης της μελέτης προς την Τεχνική Υπηρεσία, μέσα σε διάστημα 45 ημερών, από την υπογραφή τη σχετικής συμφωνίας με τον δωρητή.

Η Δημοτική Επιτροπή αποδέχθηκε τη δωρεά με χθεσινή ομόφωνη απόφασή της, προκειμένου οι ενέργειες να “τρέξουν” τάχιστα, ώστε να ληφθούν και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται εξ αρχής, πως ο Δήμος θα “κουμπώσει” το έργο του φωτισμού παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού Δημαρχιακού Μεγάρου (έργο 2 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση), ώστε να δημιουργηθεί και η απαραίτητη υποδομή για την εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δύο πλευρές, Δήμος και δωρητής, είχαν κάνει συνάντηση στις 19 Αυγούστου, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την εκπόνηση της μελέτης του έργου φωτισμού.

Ο κ. Σίμος είναι αρχιτέκτονας με διεθνή καριέρα και επιθυμεί να κάνει αυτή τη δωρεά στη μνήμη της γιαγιάς του, Μαργαρώς Αράπη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη.

Προϋποθέσεις για τη δωρεά

Ειδικότερα, στην επιστολή του για τη συγκεκριμένη δωρεά, ο κ. Σίμος θέτει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

“1. Δεδομένης της εγγύησης τόσο της τεχνικής, όσο και της αισθητικής ποιότητας του αποτελέσματος, της εμπλοκής του ονόματός μου και της φήμη μου σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλες οι ενδείξεις της μελέτης (τεχνικές προδιαγραφές, μάρκες φωτιστικών, τεχνικά εξαρτήματα, ειδικές κατασκευές, τοποθέτηση και εγκατάσταση στο εργοτάξιο).

2. Οι δοκιμές φωτισμού πρέπει να διενεργούνται με ευθύνη μου, από τις υπηρεσίες του Δήμου, πριν από την τοποθέτηση των ικριωμάτων. Στη συνέχεια, η παρακολούθηση των εργασιών να γίνει από τον κ. Σίμωνα Σίμο ώστε το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο.

3. Ο Δήμος θα αγοράσει τα απαραίτητα δείγματα (φωτιστικά και αξεσουάρ) για την πραγματοποίηση των δοκιμών φωτισμού, σύμφωνα με τη μελέτη. Το κόστος εκτιμάται σε αυτό τ στάδιο, πριν την εκπόνηση της προμελέτης, σε περίπου 5.000 έως 10.000 ευρώ.

4. Λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη ιστορική αξία και ιδιαιτερότητα του κτηρίου από αρχιτεκτονικής απόψεως και για την ακριβή επιτυχία του φωτισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωρίς καμία αλλαγή, τα φωτιστικά σώματα και εξαρτήματα που καθορίζονται στη μελέτη φωτισμού.

5. Ο Δήμος θα αποδεχτεί επίσημα τη δωρεά της μελέτης αυτής στη μνήμη της κυρίας Μαργαρώς Αράπη”.

Συνεργασία και όροι από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Σε συνέχεια αυτής της επιστολής, η Τεχνική Υπηρεσία επισημαίνει προς τη Δημοτική Επιτροπή και τα μέλη της, τους όρους για να είναι αποδεκτή η δωρεά και να αποκτήσει ο Δήμος τη μελέτη.

Ανάμεσα σε αυτούς, τονίζει πως, αναμένει συγκεκριμένα παραδοτέα και πως ο μελετητής θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να παρέχει διευκρινίσεις, στην περίπτωση που ζητηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επισημαίνει δε, πως, οι αδειοδοτήσεις από το εν λόγω Υπουργείο είναι συγκεκριμένες.

Ειδικότερα, αναφέρει: “1. Η δωρεά γίνεται από τον κ. Σίμωνα Σίμο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, χωρίς ο Δήμος να έχει την υποχρέωση να παρέχει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα.

2. Αντικείμενο της δωρεάς είναι η πλήρης “Μελέτη φωτισμού των όψεων του Δημαρχείου Ερμούπολης της ν. Σύρου”.

3. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα αναλάβει τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, καθώς και την εξεύρεση χρηματοδότησης για την εφαρμογή της μελέτης. Σε περίπτωση που από το Υπουργείο Πολιτισμού ζητηθούν επεξηγήσεις για την έγκριση της μελέτης, ο δωρεοδόχος θα κληθεί να τις δώσει.

4. Η επίβλεψη της έγκρισης της μελέτης θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

5. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση της μελέτης ορίζονται οι παρακάτω προθεσμίες: α. Αρχική υποβολή σε στάδιο οριστικής μελέτης σε διάστημα 45 ημερών από την έγκριση των όρων δωρεάς. β. Εντός δέκα ημερών από την υποβολή της, η επίβλεψη ενημερώνει γραπτώς τον μελετητή για τυχόν παρατηρήσεις και διορθώσεις.  γ. Σε περίπτωση τροποποιήσεων – διορθώσεων, επανυποβολή των ανωτέρω σε διάστημα 10 ημερών από τη γραπτή ενημέρωση. δ. Μετά την έγκριση των μελετών εφαρμογής από την επίβλεψη, υποβολή της μελέτης σε 1 αντίγραφο έντυπο και σε ψηφιακό αρχείο.

6. Παραδοτέα δωρεάς: Σχέδια κατόψεων. Σχέδια όψεων. Τεύχος παρουσίασης, το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνική περιγραφή με ανάλυση των βασικών αρχών που λήφθηκαν υπόψη για τη μελέτη και τεχνικά χαρακτηριστικά – προδιαγραφές των φωτιστικών σωμάτων”.

Τέλος, σημειώνει ακόμη πως, “ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα αναλάβει την προμήθεια των φωτιστικών σωμάτων για τις απαραίτητες δοκιμές, οι οποίες θα εκτελεστούν υπό την επίβλεψη και κατόπιν εντολών του κ. Σίμου, καθώς και θα παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα απαιτηθεί (ανυψωτικά μηχανήματα – σκαλωσιές) για την εκτέλεση των δοκιμών αυτών και φυσικά η αποδοχή της δωρεάς θα γίνει στη μνήμη της κυρίας Μαργαρώς Αράπη”.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε παρέμβασή του, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης παρατήρησε πως η μελέτη θα πρέπει να εξετασθεί από την Τεχνική Υπηρεσία για να παραληφθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου της πλατείας Μιαούλη.