myDATA: Πρόστιμα "φωτιά" για παραβάσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης

  • Σήμερα - 8:50

Πρόστιμα που ενδεχόμενα να οδηγούν και σε «λουκέτο» επιχειρήσεις στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και διαβίβασης στοιχείων στο myDATA, καθώς φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ, ορίζει το νέο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πάροχοι οι οποίοι «κινδυνεύουν» να τους επιβληθούν τα βαρύτατα πρόστιμα, δεν είναι άλλοι από όσους προβαίνουν σε παραβάσεις που αφορούν σε έκδοση στοιχείων από μη αδειοδοτημένα παράνομα λογισμικά στις ταμειακές μηχανές, ή αποτυγχάνουν να διαβιβάσουν παραστατικά στην πλατφόρμα του myDATA.

Και αυτό γιατί όταν ο επαγγελματίας επιλέγει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του Παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των παραστατικών.

Φυσικά, τα αναβαθμισμένα αυτά πρόστιμα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για να εξορθολογιστεί το τοπίο των ηλεκτρονικών πληρωμών και φυσικά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερα στον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών και στον στόχο της καθολικοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει αποφασισμένο να μην υποχωρήσει από τον στόχο του. Άλλωστε, στη φορολογική περίοδο που μόλις παρήλθε ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ…

Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο στο νέο νομοσχέδιο προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών που «ακουμπούν» και τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, και ειδικά όσους μπαίνουν σε διαδικασία παράνομων παρεμβάσεων στους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς ή σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις στοιχείων στο myDATA.

Έτσι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, το ΥΠΟΙΚ ορίζει την επιβολή:

Προστίμου 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση, για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας

Προστίμου 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών από λογισμικό εφαρμογών

Προστίμου από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα «my Data».

Προστίθεται στις περιπτώσεις χρηματικής επιβράβευσης των προσώπων που προβαίνουν σε επώνυμες καταγγελίες στο «QR code appodixi» και η περίπτωση που επιβάλλεται πρόστιμο για παραβίαση, παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Πηγή:protothema.gr