Εκατέρωθεν ανακοινώσεις, με "σκληρή" γλώσσα και καταγγελίες, από αντιπολίτευση και Δημοτική Αρχή

Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο τα περιστατικά πνιγμών στη Νάξο

Τα δύο περιστατικά πνιγμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στη Νάξο, έχουν ξεσηκώσει "θύελλα" αντιδράσεων, βάζοντας ξανά στη συζήτηση το σημαντικό θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Την αρχή έκανε ο Λεονάδος Χατζηανδρέου, κατηγορώντας τον δήμαρχο για κωλυσιεργία στο ζήτημα, με τη Δημοτική Αρχή να απαντά σε έντονο ύφος, ότι "δύο τραγικά γεγονότα έγιναν αντικείμενο πολιτικής προπαγάνδας και εκμετάλλευσης". Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας πως "ο πολιτικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό και αυτός είναι του Δημήτρη Λιανού και της παρέας του".

Τα δύο περιστατικά πνιγμών συνέβησαν μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα, το πρώτο στην παραλία Αμμίτη, με έναν 26χρονο αλλοδαπό (υπήκοο Η.Π.Α.) να χάνει τη ζωή του, ενώ το δεύτερο, που στάθηκε και αφορμή να ακολουθήσουν οι έντονοι διαξιφισμοί, συνέβη την 1η Σεπτέμβρη και είχε θύμα έναν 82χρονο Αυστριακής καταγωγής.

Λ. Χατζηανδρέου: "Η Δημοτική Αρχή, με πρωτοφανή αδιαφορία και ανευθυνότητα, «αγρόν ηγόρασε»"

Τον πρώτο "λίθο" στη σκληρή αντιπαράθεση, "έριξε" με ανακοίνωση του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λέανδρος Χατζηανδρέου, στην οποία τονίζει, ότι, "με οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε την τραγική εξέλιξη που οδήγησε στην απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών στις παραλίες του νησιού μας. Είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο να μείνουν οι παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες, αλλά η Δημοτική Αρχή, με πρωτοφανή αδιαφορία και ανευθυνότητα, «αγρόν ηγόρασε». Η τελευταία τραγωδία με τον πνιγμό ενός άνδρα αποτελεί την απόδειξη της ανικανότητας του δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου να διαχειριστούν ακόμη και τα πιο βασικά ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών της Νάξου, όπως έχουν υποχρέωση να πράττουν. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν την παρουσία ναυαγοσωστών στις παραλίες, άφησαν τα πάντα στην τύχη τους, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες. Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, γιατί αφήσατε τις παραλίες της Νάξου χωρίς καμία προστασία; Οι δικαιολογίες σας περί «προσπάθειας» και ατυχών συγκυριών που επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από εσάς, δεν πείθουν κανέναν. Ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον πόσο ανεύθυνοι και ανίκανοι είστε να διοικείτε τον Δήμο μας. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Λιανός".

"Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ακόμα και στην αντιπολίτευση υπάρχουν ηθικά όρια"

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, μέσω νέας ανακοίνωσης, δεν άργησε να έρθει και απευθύνεται με σκληρά λόγια στον κ. Χατζηανδρέου. Συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι, "με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι δύο τραγικά γεγονότα έγιναν αντικείμενο πολιτικής προπαγάνδας και εκμετάλλευσης από τον Λεονάρδο Χατζηανδρέου. Ασκώντας στείρα αντιπολίτευση και ακραίο λαϊκισμό, ο Λ. Χατζηανδρέου δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την απώλεια δύο ανθρώπων, αναφέροντας ψεύδη και ανακρίβειες ότι δήθεν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί σε περίπτωση που υπήρχαν ναυαγοσώστες στην περιοχή που έγιναν τα τραγικά συμβάντα. Αποκρύπτει όμως ότι οι δύο πνιγμοί έλαβαν χώρα σε περιοχές που εκ του νόμου δεν παρέχεται ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς τα σημεία αυτά δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των πολυσύχναστων παραλιών που έχουν καθοριστεί με το από 31/8/2023 πρακτικό της Επιτροπής του άρθρου 11 παρ. 1 του Π.Δ. 71/2020. Ο Λ. Χατζηανδρέου, ως εκπρόσωπος και απομεινάρι ενός ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος, μετά από 40 χρόνια στην πολιτική ζωή, έχει και πλήρη άγνοια του νομοθετικού πλαισίου και, δυστυχώς, αδυνατεί να κατανοήσει τις ακολουθούμενες εκ του νόμου διαδικασίες για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες. Και γι΄ αυτό άλλωστε οι συμπολίτες μας τον καταψήφισαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Λ. Χατζηανδρέου θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ακόμα και στην αντιπολίτευση υπάρχουν ηθικά όρια. Και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι αδιανόητο και κατάπτυστο να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, σκοπιμοτήτων και πολιτικών παιχνιδιών. Ο πολιτικός του κατήφορός, δυστυχώς, δεν έχει σταματημό".

Η νέα σκληρή απάντηση Χατζηανδρέου

Ο κ. Χατζηανδρέου επανήλθε με νέα ανακοίνωση και ουσιαστικά απαντώντας στον κ. Λιανό υποστηρίζει ότι "κρυπτόμενος πίσω από ένα ανύπαρκτο γραφείο Τύπου και χωρίς να έχει το θάρρος ο ίδιος να υπογράψει την ανακοίνωση, ο θρασύδειλος δήμαρχος Δημήτρης Λιανός προσπαθεί να απαντήσει με το γνωστό σε όλους ύφος, στυλ και ήθος του στην ανακοίνωσή μας για τους πνιγμούς και την έλλειψη ναυαγοσωστών στο νησί μας. Ξεσκεπάστηκε για άλλη μια φορά. Έχει το θράσος να μιλά και να προσπαθεί να μας πείσει ότι οι πνιγμοί είναι ανεξάρτητοι από την εγκληματική του αδιαφορία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών! Προσποιούμενος ότι τάχα δεν γνωρίζει ότι ο ένας πνιγμός έγινε στην ευθεία, του χωρίς ναυαγοσώστη βάθρου (πύργου) στην Πλάκα. Προσποιούμενος ότι δεν θυμάται πώς η παράταξη μας είχε προτείνει ναυαγοσωστική κάλυψη και στην παραλία του Αμμίτη. Αλλά βέβαια, πώς να θυμούνται τις προτάσεις, που σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτουμε αφού στα έδρανα της παράταξής του κυριαρχεί η άποψη «εσάς θα καθόμαστε να ακούμε;".

"Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Δημήτριος Αντωνίου Λιανός"

Συνεχίζοντας, σε έντονο ύφος, ο κ. Χατζηανδρέου επισημαίνει ότι "έχει το θράσος να μιλά για πολιτική εκμετάλλευση, προπαγάνδα και λαϊκισμό αυτός που έχει κάνει επάγγελμα το ψέμα, την κοροϊδία, το τάξιμο, τη διαστρέβλωση, τον κομματισμό και την περιφρόνηση των δημοτών. Αυτός που υφάρπαξε κάλπικα την ψήφο των πολιτών χωρίς να τους προειδοποιήσει για το τι θα ακολουθούσε.

Έχει το θράσος να μιλά για ηθικά όρια. Έχει το θράσος να μιλά για πολυσύχναστες παραλίες του άρθρου 11 του προεδρ. Διατάγματος 71/2020, παραβλέποντας ότι ο ένας πνιγμός έγινε σε τέτοια περιοχή. Αλλά και ο πνιγμός του Αμμίτη θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν μας άκουγε και στην περιοχή αυτή, παρόλο που δεν είναι πολυσύχναστη κατά τις πρόνοιες του νομοθέτη, ο Δήμος είχε τη στοιχειώδη κοινωνική μέριμνα για τους δημότες και επισκέπτες και κάλυπτε και εκείνη και άλλες θαλάσσιες περιοχές όπως του προτείναμε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Έχει το θράσος να μιλά ο χαρακτηρισμένος ως ο πιο αποτυχημένος δήμαρχος της Νάξου. Ο υπηρέτης του ρουσφετιού και «προστάτης» ημέτερων που δεν είναι άξιος ούτε για την ασφάλεια των δημοτών να μεριμνήσει. Δεν θα ανεχθούμε πολιτικές που ζημιώνουν τους δημότες. Δεν θα ανεχθούμε πρακτικές που προδίδουν χαμηλό πολιτικό και μορφωτικό επίπεδο, αλαζονικό ύφος, αγοραίο ήθος. Θα απαντούμε θεσμικά και σκληρά, αν χρειαστεί μήπως και ο κ. Λιανός καταλάβει το λόγο για τον οποίο βρίσκεται στη δημαρχιακή καρέκλα. Ως εδώ. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Δημήτριος Αντωνίου Λιανός".