Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΑ

Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας, για καταβολή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω του ΕΣΠΑ, απευθύνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου.

Με κείμενο του, ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης, γνωστοποιεί πως εδώ και τρεις μήνες, εκπαιδευτικοί που εργάζονται ως αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως αναφέρουν, από αρχές Δεκέμβρη εντελώς παράνομα δεν καταβάλλεται ο μισθός τους, μολονότι οι ίδιοι συνεχίζουν ανελλιπώς να προσφέρουν το εκπαιδευτικό τους έργο στο δημόσιο σχολείο.

Αναφέρονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι εκπαιδευτικοί αυτοί, που σύμφωνα με τα νέα εργασιακά ήθη της καπιταλιστικής κρίσης, καλούνται να επιβιώσουν μακριά από τον τόπο τους χωρίς μισθό.

Ασκώντας σκληρή κριτική στην πολιτική του υπουργείου για τις αξιολογήσεις, αναφέρουν πως τη στιγμή που τα στελέχη του ΙΕΠ λαμβάνουν κανονικά τις παχυλές αμοιβές τους για την προώθηση της αυτοαξιολόγησης, οι εκπαιδευτικοί της τάξης που παράγουν καθημερινό εκπαιδευτικό έργο παραμένουν απλήρωτοι. Με αυτό τον τρόπο “αξιολογεί” το υπουργείο τις προτεραιότητές του: χορτάτοι οι αξιολογητές, στην εξαθλίωση οι αξιολογούμενοι. Αυτή είναι η σχέση εμπιστοσύνης που θέλει να οικοδομήσει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας με τον κόσμο της εκπαίδευσης, αυτή είναι η εκτίμηση που τρέφει για κάθε εκπαιδευτικό που εργάζεται στο δημόσιο σχολείο. Όχι μόνο έχουν καταργήσει το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία, αλλά πλέον δεν καταβάλλουν ούτε το αυτονόητο, τον πετσοκομμένο μισθό τους.

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στο Ν. Αιγαίο, δίνουν τη δική τους απάντηση σε όσα θετικά διατυμπανίζουν οι διορισμένοι κυβερνητικοί επικεφαλής των υπηρεσιών εκπαίδευσης, λέγοντας πως «τη στιγμή που κάποιοι υπερηφανεύονται δημόσια ότι φέτος στο Ν. Αιγαίο όλα δουλεύουν ρολόι και υπάρχουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διαπιστώνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας παραμένει τελικά απλήρωτο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει το υπουργείο τα μεγάλα κενά που υπάρχουν: με τη σύγχρονη δουλεία και υπερεκμετάλλευση».