Στα "σκαριά" βρίσκονται δύο σπουδαία έργα για το αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στη Σαντορίνη

Δύο κομβικές παρεμβάσεις βρίσκονται προ των πυλών για το αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, οι οποίες έχουν σκοπό η μία να "θωρακίσει" γενικότερα το νησί της Σαντορίνης και η άλλη να προσθέσει βελτιώσεις στον ελλιμενισμό της περιοχής, όπως γνωστοποίησε με δύο ανακοινώσεις του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Οι ανακοινώσεις για τα προβλεπόμενα έργα

Η πρώτη ανακοίνωση, που αναφέρονταν στην θαλάσσια πύλη διαφυγής του νησιού, ανέφερε, ότι, "παρελήφθησαν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο "Θαλάσσια Πύλη Διαφυγής στο αλιευτικό καταφύγιο Βλυχάδας της Σαντορίνης". Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι πλέον σε αναζήτηση πόρων ώστε αμέσως μετά να βγει το έργο προς δημοπράτηση.

Η δεύτερη, αφορά σε ένα έργο το οποίο είναι σε φάση υλοποίησης και αναλυτικά ανέφερε, ότι, "από την πρώτη στιγμή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας μας για την αναβάθμιση των λιμενικών μας εγκαταστάσεων, προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων που γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στο λιμανάκι της Βλυχάδας, Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας προωθεί άλλο ένα μεγάλο έργο πνοής για το Λιμανάκι της Βλυχάδας. Μετά την προέγκριση από τις δυο Υπηρεσίες, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Τμήμα Προϊστορικής και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και έχοντας φροντίσει ήδη, να υπάρχει σχετικός κωδικός στην άμεση επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, θα προχωρήσουμε στην ανάθεση των σχετικών μελετών για την πραγματοποίηση του έργου "Μελέτη και κατασκευή προσήνεμου μώλου στην περιοχή Μπεντένι στο Λιμανάκι της Βλυχάδας"".

Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο, το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να προσφέρει τα παρακάτω οφέλη:

1. Πλήρη θωράκιση του αλιευτικού καταφυγίου από τους Νότιους, Νοτιοδυτικούς και Δυτικούς ανέμους.

2. Τον ασφαλή ελλιμενισμό όλων των σκαφών, σε όλες τις θέσεις.

3.Αντιμετώπιση του προβλήματος του μπαζώματος των λεκανών ελλιμενισμού, από την μεταφορά άμμου, λόγω των ανέμων.

4. Αύξηση θέσεων ελλιμενισμού σκαφών.

5. Προστασία των παρακείμενων παραλιών από την διάβρωση.

Γ. Νομικός: "Η κατασκευή μίας πύλης διαφυγής είναι μία πρόληψη"

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Γεώργιος Νομικός μίλησε αναλυτικά στην "Κοινή Γνώμη" για το έργο της διαμόρφωσης θαλάσσιας πύλης διαφυγής στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, τονίζοντας, ότι, "η κατασκευή μίας πύλης διαφυγής είναι μία πρόληψη και είναι σε συνέχεια του σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας. Η λειτουργία της πύλης θα μπορεί να ενεργοποιηθεί έπειτα από εντολή της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση ακραίου φυσικού φαινομένου, όπως ενός σεισμού ή την αφύπνιση ενός εκ των δύο ηφαιστείων που βρίσκονται στη Σαντορίνη, η Νήσος Καμμένη και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, προκειμένου να επιτευχθεί μέσω αυτής της πύλης, είτε η μερική, είτε η ολική εκκένωση του νησιού, από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία φυσική καταστροφή. Αυτός είναι ο σκοπός μας, γιατί όπως καταλαβαίνετε, η Σαντορίνη έχει λιμάνια μόνο από τη πλευρά της καλδέρας και δεν ξέρουμε πόσο δυνατή θα είναι η πρόσβαση σε αυτά, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο έργο πρόληψης και θα έχουμε δύο πύλες διαφυγής, η μία στο Λιμανάκι της Βλυχάδας και η άλλη στην περιοχή Άκρα Κολούμπος, για το έργο της οποίας είμαστε σε διαδικασία να υπογράψουμε σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρία "Θήρα Σ.Α.Φ.Ι."".

Σε ερώτηση για το αν μία πύλη διαφυγής είναι άκρως απαραίτητη για ένα νησί με την μορφολογία της Σαντορίνης και την ηφαιστειακή δράση, απάντησε ότι, "θα ξαναπώ ότι είναι καθαρά θέμα πρόληψης και τίποτα περισσότερο, καθώς ούτε υπάρχει κίνδυνος, ούτε υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μία κατασκευή πρόληψης για το μέλλον και ευχόμαστε να είναι για πάντα αχρείαστη. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η κατασκευή με τις κατολισθήσεις που συμβαίνουν κατά καιρούς, διότι το σημείο βρίσκεται στη νότια περιοχή του νησιού, στο Λιμανάκι της Βλυχάδας και με αυτό το έργο θα θωρακιστεί επιπλέον, από τους ισχυρούς ανέμους".

Τα έργα που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή

Σε ότι αφορά, επιπλέον έργα που προβλέπονται και έχουν δρομολογηθεί στο νησί, ο κ. Νομικός, ανέφερε, ότι, "τα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι η νέα μαρίνα στην περιοχή του Μονολίθου, όπου ήδη προχωρούν ακόμη δύο μελέτες, οι οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν για να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση. Ένα έργο που θα παραλάβω μέσα στις επόμενες ημέρες είναι η κρηπίδωση του μώλου στο αλιευτικό καταφύγιο της Βλυχάδας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού. Στην ανακοίνωση που βγάλαμε αναφερόμαστε στις μελέτες που θα αναθέσουμε, αφού έχουμε πάρει ήδη το πράσινο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Τμήμα Προϊστορικής και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για την θωράκιση του αλιευτικού καταφυγίου από τους νοτιοδυτικούς ανέμους που αυτή τη στιγμή, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον ελλιμενισμό".

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των έργων, τόνισε, ότι, "σχετικά με την πύλη διαφυγής, είμαστε στο κομμάτι αναζήτησης χρηματοδότησης, καθώς προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, καθώς ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 2.986.000 ευρώ. Σε ότι αφορά την κρηπίδωση του μώλου, που θα αυξήσει τις θέσεις ελλιμενισμού και θα θωρακίσει το Λιμανάκι, το ποσό τους προϋπολογισμού είναι 800.000 ευρώ και για αυτό αναμένουμε τις επόμενες μέρες τα τεύχη δημοπράτησης και τις μελέτες".