Πρώτο "κουδούνι" για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου

Νέος κύκλος μάθησης και προκλήσεων

Χαμόγελα και ευχές υπό το βάρος των εκπαιδευτικών και κτηριακών προβλημάτων που ταλανίζουν τα σχολεία

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην ελαχίστων εκπαιδευτικών κενών που δημιουργήθηκαν κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κύλησε η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς με τον καθιερωμένο αγιασμό στις σχολικές μονάδες της Σύρου.

Με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, αλλά και σε εκείνα στις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, με παρόντες τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, αλλά και του ελληνικού κοινοβουλίου, διενεργήθηκε ο αγιασμός στα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νησιού.

Παρά τις ευχές όλων για την έναρξη της σχολικής περιόδου, στο "κάδρο" της χθεσινής ημέρας, μπήκαν τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων, τα πολύπλοκα θέματα που δημιουργούνται από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, καθώς επίσης και αυτό της μεταφοράς των μαθητών που μέχρι και σήμερα παραμένει άλυτο.

Ζητούμενο οι εκπαιδευτικές και κτηριακές ελλείψεις

Με βασικό ζητούμενο για άλλη μία χρονιά τις εκπαιδευτικές και κτηριακές ελλείψεις που συνεχίζουν να ταλανίζουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκε χθες λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο καθιερωμένος αγιασμός στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα.

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων διδακτικών αιθουσών, αλλά και την ολοκλήρωση των έργων που πραγματοποιούνται από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, μίλησε ο διευθυντής του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος, την ώρα, μάλιστα, που μαθητές είχαν αναρτήσει και πανό, στο οποίο αναφερόταν η έλλειψη αθλητικών χώρων στο σχολικό συγκρότημα.

Ο κ. Λέστος, αναφερόμενος στη λειτουργία των τμημάτων, αλλά και στην επιτυχία του Λυκείου στα προγράμματα Erasmus και στη βράβευσή του ως πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπήκε στα "βαθιά" στα προβλήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι "δεν θα πρέπει οι ευχές να μείνουν στα χαρτιά, αλλά και να γίνουν πράξη. Ελπίζουμε το έργο της συντήρησης του σχολικού κτηρίου που γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο να ολοκληρωθεί. Πρέπει να πω ότι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για τη συνεχή ανάπτυξη του εξοπλισμού των εργαστηρίων μας και το έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό. Ο νέος εξοπλισμός υπάρχει, μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας για τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και χώροι για να τοποθετηθεί".

Συνεχίζοντας τη λίστα με τα προβλήματα, δήλωσε ότι "έχουμε έλλειψη χώρων. Θέλουμε αίθουσες για τα εργαστήρια και φυσικά θέλουμε αθλητικούς χώρους. Πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια να τα κοιτάξουν αυτά τα θέματα, όπως και να επιλυθεί και το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών", ενώ καταλήγοντας, είπε ότι "παρ' όλα τα προβλήματα πρέπει να πούμε ότι σε σχέση με ανάλογες σχολικές υποδομές των Κυκλάδων, βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο".

Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες, όπως είπε, επίλυαν σημαντικά θέματα των σχολικών μονάδων. "Μας έχει δέσει τα χέρια η συγκεκριμένη κατάσταση", τόνισε, καλώντας ταυτόχρονα τον παρόντα βουλευτή, κ. Φόρτωμα να μεταφέρει το θέμα στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να δοθεί μία λύση.

Για τη νέα σχολική χρονιά που άρχισε επίσημα χθες, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος εκτός από τις ευχές στάθηκε και στον μεγάλο προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα, από την ανυπαρξία μεταφορικού έργου στη Σύρο.

Τονίζοντας σε απόλυτο τόνο ότι η Περιφέρεια, που έχει την ευθύνη του συγκεκριμένου ζητήματος, έχει κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί η μεταφορά των μαθητών και ιδιαίτερα όσον διαμένουν εκτός Ερμούπολης, υποστήριξε ότι "δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για τη μεταφορά σας στο σχολικό συγκρότημα. Είναι ένα θέμα πολύ στενάχωρο. Το ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία να σας μεταφέρουν, δεν ευθύνεται ούτε το κράτος, αλλά ούτε και η Περιφέρεια. Δεν υπάρχει προσφορά από κάποιον να αναλάβει το μεταφορικό έργο. Εύχομαι ότι μέχρι και την Παρασκευή να βρεθεί ενδιαφερόμενος και να καταθέσει προσφορά. Λυπάμαι που έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα σε μία μικρή κοινωνία. Ελπίζω, έστω και την τελευταία ώρα, κάποιοι να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία".

Με τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης βρίσκεται δίπλα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, που παρέστη στην τελετή του αγιασμού, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα, κυρίως γραφειοκρατικά που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

"Καλή σχολική χρονιά. Οι μαθητές βρίσκονται στην πιο καλή φάση της ζωής τους, καθώς ανοίγονται νέοι ορίζοντες στη ζωή τους. Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, όπως το πράξαμε όλα αυτά τα χρόνια με τη μόνη διαφορά ότι φέτος δεν έχουμε τις Σχολικές Επιτροπές. Προσπαθούμε να επιλύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως των άλλων νησιών και λιγότερο στη Σύρο, από τα κενά λόγω των αδειών που δηλώθηκαν με το "καλημέρα" από εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός.

Ο κ. Βαμβακερός ευχόμενος καλή σχολική χρονιά προς καθηγητές και μαθητές, υποστήριξε ότι "στη Σύρο από εκπαιδευτικό προσωπικό είμαστε πολύ καλά, ενώ έχουμε αρκετά προβλήματα με νεοδιόριστους καθηγητές που δήλωσαν άδεια, στα μικρά νησιά", τονίζοντας παράλληλα ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει αντίκτυπο και στο ΕΠΑΛ Σύρου, το οποίο παρουσιάζει έλλειψη καθηγητών σε δύο βασικά μαθήματα.

"Το θέμα με τις άδειες των εκπαιδευτικών "χτύπησε¨ και το ΕΠΑΛ Σύρου, με τους νεοδιόριστους που τοποθετήθηκαν στους τομείς της φυσικής και της χημείας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κενά. Θα πιέσουμε την πολιτεία να γίνει γρήγορα η δεύτερη φάση διορισμών με τα κενά που θα δηλώσουμε άμεσα. Θα πρέπει η πολιτεία να δεχθεί τα πολλά κενά που έχουν δημιουργηθεί στις Κυκλάδες", κατέληξε ο κ. Βαμβακερός.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν και στην επιτυχία των μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αγιασμός και στο σχολικό συγκρότημα των τριών γυμνασίων

Με την παρουσία της εκκλησίας, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και στα τρία γυμνάσια του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγνώσθηκαν, τα μηνύματα του υπουργού Παιδείας, του περιφερειακού διευθυντή Παιδείας Νοτίου Αιγαίου και του επισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας, π. Πέτρου Στεφάνου, ενώ τις ευχές τους προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απεύθυναν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο εντεταλμένος παιδείας του Δήμου, Ιωσήφ Ρούσσος, καθώς επίσης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ξενοφώντας Βαμβακερός.

"Βρισκόμαστε σε μία συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη"

Με ένα θερμό καλωσόρισμα υποδέχθηκε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, αμέσως μετά την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού, παρουσία εκπροσώπων της Καθολικής και Ορθόδοξης εκκλησίας, του βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα, αλλά και εκπροσώπων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, αναφέρθηκε στα βήματα προόδου και εξέλιξης που υλοποιούνται στα εκπαιδευτήρια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι για την ασφάλεια και την ποιότητα της εκπαίδευσης".

Αναφερόμενος σε αυτά που επιτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τόνισε ότι "δημιουργήσαμε ένα καινούργιο εργαστήριο πληροφορικής, τμήμα μελέτης για τους μαθητές του δημοτικού και βέβαια πολλά νέα στα θέματα των ξένων γλωσσών για το γυμνάσιο και το λύκειο".

Ο κ Μεσσάρης ευχόμενος στους μαθητές μία καλή νέα σχολική χρονιά, τους κάλεσε να γίνουν οι "πρωταγωνιστές" αυτού του μεγάλου έργου που έχει επιτελεστεί στα εκπαιδευτήρια, υπογραμμίζοντας ότι "το σχολείο μας είναι ένα ανεκτίμητο δώρο για εσάς και για όλα τα παιδιά του νησιού".

Στη συνέχεια, μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φαινόμενο του μπούλινγκ και του εκφοβισμού που παρατηρείται στα νέα παιδιά.

"Το πείραγμα κάθε τύπου πονάει και το σχολείο υπάρχει για να μαθαίνουμε και να μεταφέρουμε χαρά και όχι εκφοβισμό. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ευγενικοί, δημιουργώντας ένα χαρούμενο κλίμα στις σχολικές τάξεις. Πρέπει να σκεφτόμαστε τους άλλους και να συμβιώνουμε μαζί τους. Μόνο όταν λειτουργούμε έτσι θα έχουμε μία καλή χρονιά", επεσήμανε χαρακτηριστικά..

Κλείνοντας, ο. Μεσσάρης συγχαρεί τους απόφοιτους του Βαμβακάρειου Λυκείου, οι οποίοι εισήλθαν με μεγάλη επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο επίκεντρο τα παιδιά

Με αισιοδοξία για τη νέα σχολική χρονιά και τις προκλήσεις που ανοίγονται, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στο σύνολο των δημοτικών σχολείων της Σύρου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο χώρο του οποίου βρίσκεται δημόσιο ρολόι του 1861, σήμα κατατεθέν για την Ερμούπολη, παραβρέθηκε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β', ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, αλλά και του Συλλόγου Γονέων της σχολικής μονάδας.

"Βλέπω στα μάτια των διδασκάλων σας, τη βεβαία πίστη ότι είναι έτοιμοι να εκπληρώσουν και πάλι αυτό το χρόνο το χρέος τους στο έπακρο. Απέναντι στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα απέναντί σας. Βλέπω στα μάτια των καλών γονέων σας τη χαρά, αλλά και την αγωνία για σας, για το αύριο. Γιατί εσείς είσαστε η ελπίδα των γονέων σας, κι εσείς είστε το καύχημά τους, η δόξα τους και η χαρά τους", σημείωσε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ο μητροπολίτης Σύρου.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του σχολείου, Δήμητρα Χαρίσση ευχήθηκε να εκπαιδευτική διαδικασία που μόλις άρχισε, να κυλήσει ομαλά και προς όφελος των παιδιών και της εκπαίδευσης γενικότερα, υπογραμμίζοντας ότι "μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βάλουμε δύναμη ψυχής για να ανακαλύψουμε μαζί νέα μονοπάτια κι ενδιαφέροντες προσανατολισμούς στην εκπαίδευση. Κοινός στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που να εξασφαλίζει στα παιδιά μας ποιοτική εκπαίδευση και να προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους".

"Παιδιά έχετε εκπληκτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά εσείς είσαστε τα λουλούδια μας και τα πουλάκια μας. Τα λουλούδια έχουν άρωμα. Τα πουλιά έχουν φτερά. Αλλά χωρίς εσάς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Σας χρειαζόμαστε για να ομορφύνουμε τη ζωή μας", δήλωσε η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά η οποία παρευρέθηκε στην τελετή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με τον αντιδήμαρχο Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Νίκο Σκευοφύλακα, ο οποίος εκπροσώπησε τη Δημοτική Αρχή, να εύχεται καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

"Αυτά τα παιδικά χαμόγελα μας δίνουν αισιοδοξία και ελπίδα για αυτή την σχολική χρονιά, γιατί εσείς είστε το λαμπρό μέλλον μας. Εύχομαι υγεία και δύναμη στους εκπαιδευτικούς που είναι οι σημαντικοί συντελεστές και δημιουργοί αυτού του ωραίου ταξιδιού στην γνώση και στους γονείς των μαθητών. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα είναι πάντα δίπλα στις σχολικές μονάδες και αρωγός στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ.

Σκευοφύλακας.