Απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του προέδρου, Γιάννη Ρούσσου

Αμείωτη η δράση διεκδικήσεων για νησιωτικότητα και επιχειρηματικότητα

Θα συμμετέχει ξανά στις εκλογές για την προεδρία, ενώ γνωστοποίησε πως έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο συμμετεχόντων για το ψηφοδέλτιο

Με υπευθυνότητα απέναντι στους νησιώτες και ειδικότερα τους επιχειρηματίες του νομού, τοποθετείται όλα τα χρόνια της διοίκησής του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος προέβη χθες το μεσημέρι, σε έναν αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων, επιβεβαιώνοντας το πολυεπίπεδο έργο που έχει παραχθεί από τη διοίκηση και τα στελέχη του.

Διεκδικήσεις τεκμηριωμένες προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας των Κυκλάδων, αλλά και προς υπεράσπιση της νησιωτικότητας και των ιδιαιτεροτήτων που διακρίνουν τον γεωγραφικό νομό, έχουν αναπτυχθεί συστηματικά, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, να επιδιώκουν άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψεων αποφάσεων, όπου και επιμένουν για λύσεις ως προς όλα τα “ανοιχτά” θέματα του νησιωτικού νομού.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση, ακριβές μετακινήσεις, νησιωτικός ΦΠΑ και Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελούν κάποια από τα φλέγοντας ζητήματα για τα οποία ο κ. Ρούσσος έχει σταθερή παρέμβαση προς το κεντρικό κράτος όλα τα τελευταία χρόνια, στοχεύοντας στο να κερδηθούν διεκδικήσεις, οι οποίες παραμένουν στο “τραπέζι” των συζητήσεων με την κεντρική διοίκηση, με αμείωτη ένταση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε συνέχεια της παρουσίασης των πεπραγμένων, απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, εξηγώντας πως το όραμα, η στοχοπροσήλωση, η συνεργασία, καθώς επίσης και η σκληρή δουλειά, αποτελούν τα “συστατικά” εκείνα που φέρνουν αποτέλεσμα σε αρκετά θέματα. Ωστόσο, εστιάζοντας στα άλυτα ακόμη προβλήματα, τόνισε πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων, συνεχίζει να επιμένει με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα, ώστε να υπάρξουν λύσεις.

Ο κ. Ρούσσος τόνισε, ακόμη, πως το Επιμελητήριο ουσιαστικά, με πρωτοβουλίες του – όπως για παράδειγμα στο θέμα της Υγείας -, θα συνεχίσει να διεκδικεί διάλογο με την πολιτεία και λύσεις για σοβαρά θέματα, όπως αποτελεί και το ακτοπλοϊκό(!), επιδιώκοντας συναντήσεις, στις οποίες θα καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι φορείς. “Όλες αυτές οι υποθέσεις, πρέπει να γίνουν υποθέσεις όλων των νησιωτών”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζοντας πως, οι προσπάθειες και ο αγώνας που έχει δοθεί ως σήμερα, όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά θα δυναμώσει, καθώς, όπως δήλωσε, θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τον Νοέμβριο.

Επίσης, γνωστοποίησε πως έχει συμπληρώσει τον αριθμό των ανθρώπων που απαιτείται για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία (102 συμμετέχοντες), ενώ συνεχίζει δυναμικά. Αισιόδοξο είναι το γεγονός, όπως σχολίασε, πως το 73% του ψηφοδελτίου του είναι νεοεισερχόμενοι, ενώ το 62% εκ των συμμετεχόντων είναι νέοι επιχειρηματίες. “Η ανανέωση είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά”, όπως συμπλήρωσε, εξηγώντας πως για το Επιμελητήριο “έχει ανέβει πολύ υψηλά ο πήχης”.

Αναλυτικά τη συνέντευξη Τύπου μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης” και τη σελίδα στο facebook. Ο κ. Ρούσσος πλαισιωνόταν από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής.

Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε το σύνολο των προτάσεων και πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, από τον κ. Ρούσσο. Αρχικά, σε θεσμικό επίπεδο - τόσο μέσα από παρεμβάσεις δια ζώσης, τηλεφωνικές, αλλά και μέσω επιστολών προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων -, για άκρως σοβαρά θέματα όπως ο νησιωτικός ΦΠΑ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Επίσης, αναλήφθηκαν δράσεις και έγιναν ενέργειες σε επίπεδο βελτίωσης υποδομών, ενίσχυσης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία για την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας στα νησιά, το δίκτυο Aegean Cuisine, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τη διάσωση και ανάδειξη του κτηρίου Πρασσακάκη.

Ακόμη, αναπτύχθηκαν ενέργειες σε επίπεδο ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όπως είναι τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων μέσω του portal (e-kyklades.gr) και η συμβουλευτική υποστήριξη μελών του, σε αναπτυξιακά θέματα.

Αξίζει να αναφερθεί εξ αρχής, πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις – μέλη στα 24 νησιά και στη θητεία της σημερινής διοίκησης για να προχωρήσει όλο το έργο του σε κάθε επίπεδο, στηρίχθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης που εκπόνησε εξ αρχής και το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ρούσσος, στηρίχθηκε σε δύο άξονες ανάπτυξης.

Πρώτον, στην εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής για να “γεφυρωθούν” οι ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα και δεύτερον στη στελέχωση με ικανό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι επιστημονικά καταρτισμένο για να μπορεί να εξυπηρετεί τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Στόχος, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ρούσσος ήταν και παραμένει, το Επιμελητήριο Κυκλάδων “να μπορεί να απαντά αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών άσκησης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας”.

Σε αυτή την κατεύθυνση για άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση, βοηθά και η λειτουργία γραφείων – συνεδριακών αιθουσών σε άλλα επτά νησιά, εκτός της έδρας του Επιμελητηρίου στη Σύρο.

Θεσμικές παρεμβάσεις στα κέντρα λήψεων αποφάσεων

Ειδικότερα, ο κ. Ρούσσος γνωστοποίησε απολογιστικά πως, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει κάνει το διάστημα αυτό, περισσότερες από 3.500 επιστολές και παρεμβάσεις στα κέντρα λήψεις αποφάσεων για ουσιαστικά θέματα που αφορούν τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά μίλησε για τον ειδικό ΦΠΑ των νησιών, για τα ζητήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Νησιωτικός ΦΠΑ: “Εάν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα στη νέα οδηγία της Ε.Ε. για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και από 1/1/2025, αυτό οφείλεται στην άμεση αντίδραση και στις ενέργειες και παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μέσω του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR), όπως έχει αναγνωριστεί και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής”, ανέφερε.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: “Για τα θέματα αυτά το Επιμελητήριο διά του προέδρου του, ως εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται από την πρώτη στιγμή και δίνει διαρκή μάχη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και ειδικά για τις άγονες γραμμές και που συνεχώς θίγει θέματα όπως η ακρίβεια των εισιτηρίων”, τόνισε.

Μεταφορικό Ισοδύναμο: “Πρόκειται για ένα μέτρο, στην εφαρμογή του οποίου συνέβαλε το Επιμελητήριο από την πρώτη μέρα, το υποστήριξε με ημερίδες ενημέρωσης προς τα μέλη του για τη χρησιμότητα της αξιοποίησης, και στην παρούσα φάση, διεκδικεί με συνεχείς πιέσεις προς το Υπουργείο την εξασφάλιση κονδυλίων, τη βελτίωση των διαδικασιών και την επίσπευση των αποπληρωμών”, σημείωσε.

Επιπλέον, σε θεσμικό επίπεδο μίλησε και για τις παρεμβάσεις αναφορικά με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, για την ψηφιακή κάρτα και τα πνευματικά δικαιώματα.

Ψηφιακή σύνδεση ταμειακών μηχανών - POS και ψηφιακή κάρτα: “Για τα νέα αυτά μέτρα σε έναν νομό που είναι ανέτοιμος να τα υποστηρίξει (από θέμα υποδομών και κυρίως λόγω έλλειψης internet), το Επιμελητήριο Κυκλάδων έδωσε εν μέσω της σεζόν μια άνιση μάχη που δυστυχώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα”, δήλωσε.

Πνευματικά Δικαιώματα: “Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει τον διαρκή αγώνα του για να υπάρξει εξορθολογισμός στην τιμολόγηση και πληρωμή σε έναν και μόνο φορέα των πνευματικών δικαιωμάτων, που με τον τρόπο που ισχύει τώρα ταλαιπωρεί και σε πολλές περιπτώσεις αδικεί τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων”, επεσήμανε.

Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της οικονομίας

Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις Κυκλάδες και των πρωτοβουλιών του που ενισχύουν την ανάπτυξη και την οικονομία, ο πρόεδρος τόνισε πως:

“α. Υπήρξε καθοριστική η συμβολή του στον συντονισμό και την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας όπου για πρώτη φορά όλοι μαζί οι φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς Υγείας και πολιτική ηγεσία) κατέγραψαν και συζήτησαν διεξοδικά και με αναλυτικά στοιχεία τα σοβαρά θέματα Υγείας που απασχολούν τον νομό Κυκλάδων.

β. Παρέχει εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα ανάπτυξης της διεθνούς κρουαζιέρας: Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη διοργανώσει δύο επαγγελματικά ταξίδια εξοικείωσης για νέους προορισμούς κρουαζιέρας στις Κυκλάδες (2019 και 2024) για τη διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης των προορισμών, με τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών διεθνών εταιρειών ποιοτικής κυρίως κρουαζιέρας που διαθέτουν στόλο ικανό να προσεγγίσει τα λιμάνια των Κυκλάδων. (Σε αυτό το κομμάτι, γνωστοποίησε μάλιστα και θετικές εξελίξεις για τη Σύρο, καθώς αναμένεται να καθιερώσει αφίξεις κρουαζιερόπλοιων η εταιρεία MSC Cruises, την οποία είχε προσεγγίσει εξ αρχής το Επιμελητήριο).

γ. Επίσης, ανέφερε πως, υλοποίησε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου την πρωτοβουλία της δημιουργίας του δικτύου Aegean Cuisine, με στόχο τη σύνδεση μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και εστίασης για την προώθηση του συνολικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Αιγαίου. Μετά από 4 κύκλους αξιολόγησης εστιατορίων αλλά και προϊόντων, το δίκτυο έχει μητρώο 506 προϊόντων από 101 παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται και έχουν το σήμα των “Aegean Cuisine Recommended” καθώς και 190 πιστοποιημένα εστιατόρια - μέλη από 23 νησιά, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα “Aegean Cuisine” και ανήκουν στις εξής κατηγορίες: Δημιουργική κουζίνα, εστιατόριο, παραδοσιακό εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, μεζεδοπωλείο.

δ. Υποστήριξε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και συμμετείχε στη συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της παραδοσιακής τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία έχει ακολουθήσει η αντίστοιχη υποβολή αίτησης για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO.

ε. Ανέλαβε τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του κτηρίου Πρασσακάκη, του πρώτου αστικού νεοκλασικού σπιτιού της νεότερης Ελλάδας, που κτίστηκε το 1834. Όταν το Επιμελητήριο αγόρασε το κτήριο, αυτό βρισκόταν σχεδόν υπό κατάρρευση, ενώ χάρη στην εξασφάλιση χρηματοδότησης και την παράλληλη εργασία διαφορετικών συνεργείων πέτυχε τη διάσωσή του και την ανάδειξή του σε ένα από τα πιο σημαντικά επισκέψιμα αξιοθέατα του νησιού. Το έργο συντήρησης και αποκατάστασης ολοκληρώθηκε σε μόλις 4,5 μήνες.

στ. Δημιούργησε έναν μοναδικό συνεδριακό χώρο στη Σύρο, την αίθουσα Βαλμά, που με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και χωρητικότητα 108 θέσεων καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και όλων των φορέων, συλλόγων και άλλων διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Σύρο. Η παραπάνω αίθουσα, σε συνδυασμό με τα γραφεία - συνεδριακές αίθουσες σε άλλα 7 νησιά (Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο), που διαθέτουν σύστημα τηλεδιάσκεψης με δυνατότητα ταυτόχρονης οπτικοακουστικής παρακολούθησης και ενεργούς συμμετοχής μέχρι 700 ατόμων και με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας που παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης 1000 επιπλέον απομακρυσμένων σημείων, ταυτόχρονης συμμετοχής και διάδρασης, συμβάλλει ώστε όλα τα γραφεία να λειτουργούν σαν μια επιχειρησιακή ενότητα εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις.

ζ. Από το 2016 συνδιοργανώνει με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου “Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη”, με στόχο την αξιοποίηση ενός πολύ σημαντικού πολιτιστικού κεφαλαίου της μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση και ανάδειξη του πλούσιου και μοναδικού πολιτισμού των Κυκλάδων.

η. Συνεργάζεται στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προσαρμογής των νησιωτικών επιχειρήσεων στα Νέα Ψηφιακά Δεδομένα, με αιχμή του δόρατος της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Amazon Web Services για τη δημιουργία του πιλοτικού προγράμματος “Smart Island” στο νησί της Νάξου”.

Ανταποδοτικές υπηρεσίες και κατάρτιση μελών

Τέλος, ο Γιάννης Ρούσσος έκανε απολογιστική αναφορά και για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, όλα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα:

1. Έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του με στόχο την παροχή τόσο της υποχρεωτικής από το νόμο εκπαίδευσης σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων και Τεχνικού Ασφαλείας, όσο και σε εξειδικευμένα σεμινάρια επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. (Σεμινάρια ΕΦΕΤ 11.122 εκπαιδευθέντες σε 359 τμήματα, Τεχνικοί Ασφαλείας 5907 εκπαιδευθέντες σε 267 τμήματα).
2. Αξιοσημείωτη ήταν η ετοιμότητα από την πρώτη ημέρα για την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την προετοιμασία των μελών του για το άνοιγμα την περίοδο του covid. Όπως  σημείωσε, “περισσότεροι από 22.500 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα webinar για τα νέα πρωτόκολλα και τους κανονισμούς Υγιεινής και Ασφάλειας στο χώρο της μαζικής εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων, ενώ περισσότεροι από 6.500 από αυτούς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη λογική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπαιδεύτηκαν ένας προς έναν σε αυτό από την ομάδα των στελεχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων”. Συνολικά από την εποχή της πανδημίας και μετά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 60 διαδραστικά webinar με περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες.

3. Επιπλέον έχει εκπονήσει 4 επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και πιστοποίησης γνώσεων, εισάγοντας για πρώτη φορά και την εκπαίδευση ειδικοτήτων τεχνιτών για 982 επιδοτούμενους με το συνολικό ποσό των 860.000 ευρώ.

4. Έχει δημιουργήσει το portal e.kyklades.gr, το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα portal για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον τουρισμό στις Κυκλάδες. Όπως σχολίασε, “η επιχειρηματική πύλη του portal αυτού προσφέρει στις επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση σε επιχειρηματικά θέματα με δυνατότητα ηλεκτρονικής διοικητικής εξυπηρέτησής τους, ενώ η τουριστική πύλη παρέχει ολοκληρωμένη προβολή του συνολικού τουριστικού προϊόντος του κάθε νησιού και του νομού και το πιο σημαντικό, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να προβληθεί στο portal μέσω της δημιουργίας mini - site”.
Πρέπει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας αυτής με πολλαπλά οφέλη, καθώς το 2023 η τουριστική πύλη δέχτηκε 8.100.000 click, ενώ 761.000 επισκέπτες από 185 χώρες περιηγήθηκαν στο περιεχόμενό της που διατίθεται σε 8 γλώσσες.

5. Η ομάδα που ασκεί συμβουλευτικό ρόλο σε αναπτυξιακά θέματα καταγράφει κάθε χρόνο εκατοντάδες ερωτήματα και χιλιάδες μαζικές αλλά και προσωποποιημένες ενημερώσεις. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο πρόεδρος, “ενδεικτικά για το 2023 τα ερωτήματα - υποθέσεις που διαχειρίστηκαν έφτασαν περίπου τα 300, ενώ οι μαζικές και προσωπικές ενημερώσεις ξεπέρασαν τις 33.000”.