Στο "μικροσκόπιο" το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σαντορίνης
- Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:18
Η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης είναι στα σκαριά και άπαντες στο νησί επιθυμούν να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει "ανάσα" στον τόπο και να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μηχανικών Θήρας και μετά από εκτενή συζήτηση των μελών του, παρουσίασε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες έχουν στόχο να παρουσιάσουν, εκτός από τα πρακτικά ζητήματα του Σχεδίου, και ένα ευρύτερο πλαίσιο σκέψης και προβληματισμού για το παρόν και το μέλλον του νησιού.
Ανακοίνωση και προτάσεις από τους μηχανικούς
Στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Βασίλη Χατζηπέτρο και τον γραμματέα, Χρυσόστομο Κυπριτζή, αρχίζουν, λέγοντας, ότι "το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ήδη εκπονείται από τον ανάδοχο μελετητή, έχει ως στόχο να καταστήσει την ανάπτυξη του νησιού βιώσιμη και αειφόρο. Ο μόνος τρόπος είναι ο μελετητής, οι φορείς που συμμετέχουν στην αξιολόγηση του ΕΠΣ, οι τοπικοί φορείς καθώς και η κοινωνία της Σαντορίνης να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία του νησιού προς όφελος τόσο της σημερινής αλλά κυρίως προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Η ευθύνη είναι μεγάλη καθώς η Σαντορίνη δεν είναι ένα τυχαίο νησί, αλλά το ομορφότερο νησί του κόσμου, ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και συμβάλει σημαντικά στην εθνική οικονομία. Σε αυτό το πνεύμα, τα μέλη του Συλλόγου Μηχανικών συζήτησαν εκτενώς προκειμένου να διαμορφώσουν τις προτάσεις του Συλλόγου".
Παράλληλα, τονίζουν ότι, "η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και η ευκαιρία που δίνεται με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο πρέπει να αξιοποιηθεί για να την προστατεύσουμε. Θα είμαστε ευτυχείς αν οι προτάσεις μας, τις οποίες μπορούμε σε συζητήσεις τόσο με τους μελετητές, όσο και με το Δήμο να τις αναλύσουμε εκτενέστερα, συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση".
Σημερινή κατάσταση
Παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση στο νησί, από τον Σύλλογο αναφέρουν, ότι, "η Σαντορίνη είναι ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός εδώ και δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε έντονα τόσο ο αριθμός των επισκεπτών, όσο και η διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ανεπάρκεια πλέον των υποδομών να καλύψουν μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, η σταδιακή εξάντληση των πόρων και κυρίως η έντονη ανοικοδόμηση σε όλη την έκταση του νησιού, η οποία υποβαθμίζει σταδιακά το τοπίο και αλλοιώνει τους μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς. Παράλληλα όμως έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά προβλήματα με κυριότερο την εύρεση στέγης τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους εποχικούς εργαζόμενους. Τα προβλήματα αυτά, πέραν των άλλων υποβαθμίζουν σταδιακά το τουριστικό προϊόν του νησιού και αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο".
Συνολικά, οι θέσεις του Συλλόγου, αφορούν όλα τα διαφορετικά κεφάλαια, με τα οποία ασχολείται το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ενδεικτικά, ακολουθούν, κάποιες από τις θέσεις τους:
Προστασία τοπίου
Για ένα σημαντικό κεφάλαιο όπως αυτό της προστασίας του τοπίου, τονίζουν, ότι, "το τοπίο της Σαντορίνης είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Παρά το ισχύον αυστηρό καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με το οποίο προστατεύεται τόσο η ζώνη της καλντέρας όσο και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η έντονη ανοικοδόμηση που περιλαμβάνει πέραν των κατοικιών μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικά κτίρια έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωσή του. Ελάχιστες περιοχές θυμίζουν τη Σαντορίνη του παρελθόντος. Θα πρέπει επομένως να ληφθεί μια γενναία απόφαση και να περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές".
Οι προτάσεις του Συλλόγου:
-
Να καταργηθεί η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών μονάδων (κύριων και μη κύριων) σε εκτός σχεδίου περιοχές.
-
Την χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής (ενδεικτική θέση η ευρύτερη περιοχή του Μονολίθου, βορείως του αεροδρομίου), ώστε οι βιοτεχνικές μονάδες που χρειάζονται, να μην διασπείρονται σε όλο το νησί αλλά να είναι συγκεντρωμένες εκεί.
-
Να διευρυνθούν οι ζώνες απόλυτης προστασίας σε περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα γεωλογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, καθώς και εκτάσεις γεωργικής γης και αμπελώνες.
-
Με γνώμονα την προστασία του τοπίου, ευκταίο είναι να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις των οικοπέδων κάτω των 8στρ. ακόμα και για τη χρήση της κατοικίας.
-
Να προσδιοριστούν οι δρόμοι που δίνουν οικοδομησιμότητα σε αγροτεμάχια".
Οικισμοί
Αναφορικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς τους νησιού, η ανακοίνωση λέει, ότι, "η Σαντορίνη, πέραν του μοναδικού της τοπίου, έχει και μοναδικούς οικισμούς που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Είναι επιβεβλημένη η προστασία τους, όμως παράλληλα θα πρέπει να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κατοίκησης".
Προτάσεις:
-
Ελάχιστοι οικισμοί έχουν ειδικό διάταγμα. Πρέπει να αναλυθούν οι οικισμοί ξεχωριστά και να προσδιοριστούν οι κατάλληλοι όροι δόμησης (ειδικοί και γενικοί) καθώς και οι κατάλληλες χρήσης γης.
-
Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης (σε συνδυασμό με τον προτεινόμενο περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης) θα πρέπει να εξεταστεί η αύξηση δόμησης στο μη συνεκτικό τμήμα των οικισμών.
-
Ως προς τους μορφολογικούς κανόνες, θα πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο παραδοσιακό τμήμα του κάθε οικισμού και το νεόδμητο.
-
Ως προς τις χρήσεις γης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούν να καλύπτονται όλες οι χρήσεις και ότι θα είναι κατάλληλα χωροθετημένες. Ειδικά για τα ξενοδοχεία θα πρέπει να απαγορευτούν στο συνεκτικό τμήμα των οικισμών.
-
Εφόσον η πύκνωση της δόμησης στο μη συνεκτικό τμήμα των οικισμών είναι μη επαρκής για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες και απαιτηθούν επεκτάσεις, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε μη παραδοσιακούς οικισμούς (Περίσσα, Περίβολος, Καμάρι κοκ)".
Μόνιμη κατοικία
Παράλληλα, ασχολούνται με ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα στο νησί, αυτό τη μόνιμης κατοικίας, τονίζοντας, ότι, "ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη είναι η έλλειψη κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι που διορίζονται στο νησί, μη μπορώντας να βρουν αξιοπρεπή στέγη σε λογική τιμή, εγκαταλείπουν το νησί, με αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς. Αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους και να καλύψουν τις εποχικές τους ανάγκες διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες”.
Οι λύσεις που προτείνονται:
-
Οι δημόσιοι φορείς (κυρίως ο Δήμος) θα πρέπει να αγοράσουν εκτάσεις, ή να αξιοποιήσουν αυτές που ήδη έχουν και να ανεγείρουν κατοικίες τις οποίες θα νοικιάζουν στους υπαλλήλους τους έναντι ενός μισθώματος που θα αντιστοιχεί σε ένα μέσο ενοίκιο σε μια μη τουριστική περιοχή της Ελλάδας. Είναι η μόνη λύση η οποία εξασφαλίζει ότι στο μέλλον δεν θα αλλάξει η χρήση των κτηρίων αυτών σε τουριστικά καταλύματα. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης του εκπονούμενου σχεδίου νόμου για την κοινωνική κατοικία.
-
Προτείνουμε τη διάθεση σε τουρίστες καταλυμάτων που έχουν σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και μόνο. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα πρέπει να υπάρχει επαρκής έλεγχος και ποινές".
Οικονομικοί πόροι
Κλείνοντας και αναφερόμενοι στους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται, προτείνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία απαιτούν οικονομικούς πόρους, όπως η ανέγερση κατοικιών για τους δημοσίους υπαλλήλους από τους Δημόσιους φορείς, η επιδότηση της αποκατάστασης παραδοσιακών κτισμάτων, δημόσια έργα, προσλήψεις κοκ. και συμπληρώνουν, ότι, "θα πρέπει επομένως ο Δήμος να λάβει μέτρα ώστε να έχει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους. Η επιβολή ενός επαρκούς τέλους υπέρ Δήμου ανά διανυκτέρευση σε κάθε τουρίστα, η είσοδος στο νησί με εισιτήριο στους επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια, η επιβολή τέλους για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, η κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική σε παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων θα επιτρέψουν στο Δήμο να υλοποιήσει όλα όσα απαιτούνται για να σωθεί το νησί".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Αποκαλυπτήρια" για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θήρας
15 Νοε. 2024 - 6:18 - Αγωνία για το μέλλον της Σαντορίνης
14 Νοε. 2024 - 6:18 - Σαντορίνη: Καταγγελία της Κ.Ο του ΚΚΕ κατά του αντιδημάρχου Οικονομικών
14 Ιαν. 2025 - 8:39 - Στο επίκεντρο η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος
7 Ιαν. 2025 - 6:23 - Σαντορίνη: Το πρόγραμμα καθαγιασμού των υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 13:53