Δημόσιο: Στο "τραπέζι" νέο σύστημα επιλογής 10.000 προϊσταμένων τμημάτων μέσω εσωτερικού διαγωνισμού

  • Σήμερα - 9:45

Νέο σύστημα επιλογής κοντά 10.000 προϊσταμένων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης (δηλαδή τμηματαρχών) εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πως εκείνο το σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επιλογή προϊσταμένων να γίνεται μέσω ενός «εσωτερικού» διαγωνισμού στο Δημόσιο ο οποίος θα αφορά μόνο τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους και όχι ενός «εξωτερικού» διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και την πρόσληψη τους με τριετή συμβόλαια, όπως προηγούμενα εξετάζονταν.

Αυτό σημαίνει πως ο προσανατολισμός στρέφεται πως ένα διαγωνισμό δεξιοτήτων και προσόντων στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά ήδη εργαζόμενοι στο Δημόσιο (και όχι από τον ιδιωτικό τομέα) και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα τοποθετούνται στις θέσεις των προϊσταμένων στα περίπου 10.000 τμήματα της δημόσιας διοίκησης.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αρμόδια στελέχη στρέφονται προς το δρόμο της επιλογής τμηματαρχών μόνο από το Δημόσιο.

Ο πρώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την τοποθέτηση στελεχών στον ΕΦΚΑ μέσω ΑΣΕΠ με συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων κατέλαβαν τις θέσεις στον ΕΦΚΑ προήλθε από το δημόσιο τομέα, γιατί η συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς ήταν μεγαλύτερη από στελέχη του δημοσίου, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς φαίνεται πως το δημόσιο δεν ελκύει ιδιαίτερα τελευταία τους υποψήφιους εργαζομένους.

Ο τρίτος λόγος είναι πως από μερίδα, τουλάχιστον, των κυβερνητικών παραγόντων, δεν εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση με ανάληψη καθηκόντων σε τόση μαζική κλίμακα -δηλαδή ακόμη και σε 10.000 θέσεις!- από στελέχη (του ιδιωτικού τομέα) τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το διοίκηση, αν και προφανώς μπορεί να έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα αλλά σημαντικές δεξιότητες.

Οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε οι νέοι προϊστάμενοι να τοποθετηθούν στις αρχές του 2025 και με αυτούς να τρέξει το νέο πρόγραμμα μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους, το οποίο προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει το ΥΠΕΣ σε δημόσια διαβούλευση.

Πηγή:newsit.gr