Επιμένουν οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα - Που καταγράφεται η υψηλότερη άνοδος
- Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024 - 17:52
Ενίσχυση της κατανάλωσης, η οποία εν μέρει οφείλεται και στον τουρισμό, κατέγραψε στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η Circana.
Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης, προκύπτει πως παρά τις οικονομικές προκλήσεις των προηγούμενων ετών, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις αγορές τους, ωθώντας τα έσοδα των επιχειρήσεων προς τα πάνω. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή συνοδεύεται από μια σειρά προκλήσεων, όπως ο πληθωρισμός και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.
Τα στοιχεία της Circana για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου δείχνουν μια αύξηση τόσο των όγκων πωλήσεων όσο και των εσόδων στον κλάδο των ταχυκίνητων κωδικών (FMCG). Η αύξηση του όγκου πωλήσεων κοντά στο 3% από τις αρχές της χρονιάς υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη δεν οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό, αλλά σε πραγματική αύξηση της κατανάλωσης. Κάτι που παρατηρείται πιο έντονα από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και σημειώνεται παράλληλη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού.
Τον Απρίλιο η κατανάλωση σε όγκο αυξήθηκε 2,7%, +4,8% τον Μάιο, +4,7% τον Ιούνιο και +3,2% τον Ιούλιο, με την αξία των πωλήσεων το εξεταζόμενο τετράμηνο να σημειώνει άνοδο 0,8%, +6%, +4,2% και +2,5% αντίστοιχα. Συνολικά, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ξεπέρασαν τα 6,837 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.
Η Circana καταγράφει οριακή αποπληθωριστική τάση στο ράφι με τη μέση τιμή να υποχωρεί κατά 0,1%. Αυτή η ελαφρά μείωση τιμών υποδηλώνει μια σταθεροποίηση από την αρχή του 2024 σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα τιμών που άφησε πίσω του το 2023.
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα είδη προσωπικής ομορφιάς και υγιεινής, με πτώση 3,3% ενώ στα είδη οικιακής χρήσης η πτώση άγγιξε το 1,9%.
Στον αντίποδα, τα τρόφιμα παρουσιάζουν αύξηση των τιμών κατά 0,8%, με τα σνακ να καταγράφουν ανατιμήσεις 3,4%, τα αναψυκτικά 1,6%, συνολικά 3,8% τα προϊόντα για το μαγείρεμα και 1% τα κατεψυγμένα.
Αντιθέτως τα τυποποιημένα τρόφιμα κατέγραψαν οριακή μείωση τιμών 0,3%, συνολικά 1,2% τα αλκοολούχα ποτά, και -3,4% τα γαλακτοκομικά.
Όμως, η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών εντοπίζεται στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής -6,2%, καθαριστικά -2,2% και άλλα προϊόντα για το σπίτι -2,5%. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στην ένταση των προωθητικών ενεργειών που ενισχύθηκαν κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26,3% των συνολικών πωλήσεων.
Παραδείγματος χάριν, στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής το 30,3% των πωλήσεων πραγματοποιείται κάτω από κάποιους είδους προωθητικής ενέργειας (σ.σ. αύξηση 2,1 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023). Το αντίστοιχο ποσοστό στα προϊόντα για το σπίτι είναι στο 27,5% και 25,9% στα τρόφιμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η πορεία των πωλήσεων των μικρών επιχειρήσεων λιανικής, όπως τα convenience stores, όπου καταγράφουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης +5,9%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στις αγορές τους.
Παράλληλα, τα μεγάλα καταστήματα με επιφάνεια πωλήσεων πάνω από 2.500 τ.μ. συνεχίζουν να προσελκύουν πελάτες χάρη στην ποικιλία προϊόντων και τις συχνές προσφορές κάτι που αποτυπώνεται και στις πωλήσεις τους που αυξήθηκαν 3,9%.
Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ο πληθωρισμός, αν και έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να ασκεί πίεση στα νοικοκυριά. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί στις αγορές τους, συνεχίζουν να κυνηγούν τις προσφορές και μερίδα αυτών να στρέφεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Αποτέλεσμα, το μερίδιο των private label (PL) στο επτάμηνο να έχει αυξηθεί στο 26,8% από 26,2% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες. Η αύξηση του μεριδίου ιδιωτικής ετικέτας στο μέσο καλάθι οφείλεται αποκλειστικά με μόνο στα τρόφιμα όπου το μερίδιο των pl αυξήθηκε στο 27,4% από 26,5%. Στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και στα προϊόντα για το σπίτι το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας υποχωρεί προσεγγίζοντας μάλιστα τα προ διετίας επίπεδα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καφές: Στο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ η τιμή του
11 Δεκ. 2024 - 19:35 - Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
23 Οκτ. 2024 - 10:03 - Ένωση σούπερ μάρκετ Ελλάδας: Έως 15% η μείωση των τιμών στα ράφια
22 Οκτ. 2024 - 10:04 - Ακρίβεια: Μειωμένες οι τιμές στα σουπερμάρκετ κατά 1,92% τον Ιούνιο
4 Ιουλ. 2024 - 19:48 - Ακρίβεια: Γιατί καφές και σιτάρι εκτοξεύουν τις τιμές
6 Ιουν. 2024 - 19:50