Εγκρίθηκε χθες, με απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου η λίστα των μεγάλων παρεμβάσεων για το νησί, στο πλαίσιο του σχεδίου ΣΒΑΑ

Τα 14 νέα έργα για τη Σύρο στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Αλ. Αθανασίου: Ικανοποίηση για τις εντάξεις και πολλή δουλειά για την αξιοποίηση των 10.260.000 ευρώ

Από 14 νέα, μεγάλα και σημαντικά έργα αποτελείται ο φάκελος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να “τρέξουν” στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, για τη Σύρο, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, όπως αυτή αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”.

Με το συνολικό ποσό των 10.260.000 ευρώ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα υλοποιήσει έργα που αναφέρονται αναλυτικά στη λίστα που ακολουθεί στο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, στο πλαίσιο της έγκρισης του σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ).

Κύρια περιοχή αναπλάσεων είναι η νότια Ερμούπολη, βάσει των προτάσεων που είχε καταθέσει πέρυσι ο Δήμος και σε συνέχεια απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου και τις οποίες αξιολόγησε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καταλήγοντας σε αυτές που λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Από τα πολύ μεγάλα έργα είναι η ανάπλαση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, Μανδηλαρά και Αλ. Παναγούλη που οδηγεί στο κέντρο της Ερμούπολης, η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, οι διαμορφώσεις και η βελτίωση του parking στη Λαλακιά καθώς επίσης, η ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου Δημοτικού Σχολείου, η προμήθεια ηλεκτρικών mini bus κ.α..

Για την ανωτέρω εξέλιξη που γνωστοποιήθηκε σε συνέχεια ανάρτησης της απόφασης του περιφερειάρχη, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Αν και δηλώνει ικανοποιημένος για τη χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ, καθώς όπως επισημαίνει, όλη η Ερμούπολη έχει αναπάντητες ανάγκες, ωστόσο, σημειώνει πως για το νότιο τμήμα της δεν υπάρχουν μελέτες. Άρα, για την υλοποίηση των 14 έργων, δράσεων και προμηθειών, θα χρειαστεί δουλειά από μηδενική βάση.

“Ανοίγει” φάκελος έργων για τη νότια Ερμούπολη

“Είναι μία ευχάριστη στιγμή για τον Δήμο μας, βέβαια με τις αλλαγές που ζήτησε η Διαχειριστική Αρχή, βάσει της απόφασης που είχε παρθεί πέρυσι από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αξιολόγησαν τις προτάσεις μας και ενέκριναν συγκεκριμένα έργα”, παρατήρησε αρχικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος και η παράταξή του στην προηγούμενη θητεία, είχαν ψηφίσει τις προτάσεις, αν και είχαν θέσει επί τάπητος και εναλλακτικό σενάριο.

“Είχαμε στηρίξει τις προτάσεις για τη νότια Ερμούπολη και πέρυσι όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση. Είχαμε καταθέσει σαφώς και τις προτάσεις μας”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως, “εξακολουθώ να θεωρώ πως θα έπρεπε να πάμε στο ιστορικό κέντρο και να διοχετεύσουμε όλα αυτά τα χρήματα, για μία τέτοια μεγάλη ανάπλαση, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως και το νότιο κομμάτι δεν έχει ανάγκες. Όλη η πόλη έχει ανάγκες”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “τα είχαμε προτείνει και σαν αντιπολίτευση, όμως, συνταχθήκαμε με τη μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον σύμβουλο που επέλεξε η Τεχνική Υπηρεσία”, εξήγησε πως η Τεχνική Υπηρεσία θα πρέπει να προωθήσει την υλοποίησή τους, εκκινώντας από αρχική βάση.

“Τώρα θα αρχίσουμε από μηδενική βάση, γιατί δεν έχουμε μελέτες. Γι αυτό είχαμε πει ότι το κέντρο της Ερμούπολης έχει και μελέτες. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να αλλάξει. Για παράδειγμα έχουμε μελέτη για το κτήριο στην οδό Σουρή, για το Πνευματικό Κέντρο, για την εξέδρα των μουσών, μελέτη για αλσύλλια και κηπάρια. Το κέντρο ήταν πιο ώριμο. Εδώ αρχίζουμε από το μηδέν”, δηλώνει ο κ. Αθανασίου.

Ερωτηθείς ποια εκ των ενταγμένων έργων στο ΣΒΑΑ θεωρεί πιο σημαντικά, επισημαίνει: “Όλα είναι σημαντικά. Και η ενεργειακή αναβάθμιση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο είναι σημαντική και όλη η ανάπλαση της Ηρώων Πολυτεχνείου που αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα που καταλήγει στην πόλη από περιφερειακά σημεία”.

Στην παρατήρηση για την “ανατροπή” με το ακίνητο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, που ήταν πολύ χαμηλά σε ωριμότητα και παρόλα αυτά εντάχθηκε, υποστηρίζει: “Για του Λαδόπουλου είχαν πολλές ενστάσεις, κυρίως ως προς το καθεστώς του κτηρίου. Και μόνο ότι το τέμνει και το χωρίζει μέσα το κτήριο η γραμμή αιγιαλού, θέλει αρκετή δουλειά. Το θεώρησαν αρχικά ουτοπικό και όμως είναι μέσα”.

Για το αν υπάρχει προβληματισμός στον Δήμο, καθώς θα απαιτηθεί πολύ σκληρή δουλειά, σημειώνει πως, “σε κάθε τέτοια ανάπλαση που γίνεται στην αρχή κάθε νέου ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, πάντα υπάρχει μία αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Όλα μας προβληματίζουν και όλα είναι εφικτά, αρκεί να δουλέψουμε προς αυτές τις κατευθύνσεις”.

Εκτός η ανάπλαση στον χώρο του αμαξοστασίου

Διευκρινιστικά δε, στην ερώτηση αν στην ανάπλαση της Ηρώων Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος του αμαξοστασίου στον Αξό ή όχι, αναφέρει τα ακόλουθα: “Στην ανάπλαση αυτή της Μανδηλαρά, δεν περιλαμβάνεται ο χώρος του αμαξοστασίου. Αυτό εξ αρχής δεν πέρασε, ούτε στα 15 εκατ. ευρώ όταν ήμασταν σε αρχικό προϋπολογισμό”.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως “αυτό το έργο, μόνο με άλλο χρηματοδοτικό “εργαλείο” μπορεί να γίνει”.

“Θα δοθούν προτεραιότητες”

Τέλος, αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των 14 έργων, επισημαίνει πως αυτός είναι το διάστημα που διαρκεί το νέο ΕΣΠΑ. “Προφανώς θα δώσουμε προτεραιότητα σε κάποια για να προχωρήσουμε σταδιακά και πάντα σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική και τους τεχνικούς συμβούλους που θα μας βοηθήσουν, γιατί κάποια από αυτά έχουν τεχνικούς συμβούλους”, σχολιάζει αρχικά, λέγοντας πως, “είναι μία ευχάριστη στιγμή, η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση, αλλά θέλει δουλειά. Δεν γίνονται αυτόματα όλα επειδή τα γράψαμε σε μία απόφαση.

Υπάρχουν οι γνωστές δεξαμενές, που σημαίνει πως κάποια έργα που ωριμάζουν πιο γρήγορα μπορείς να τα φέρνεις στο προσκήνιο, κάποια που δεν είναι ώριμα να τα πηγαίνεις στο παρασκήνιο και προχωράμε. Έτσι λειτουργεί πάντα η Αστική Ανάπλαση και με τη βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών, θα το οργανώσουμε”.

Έργα και προϋπολογισμός

Αναλυτικά τα 14 μεγάλα έργα για τη νότια Ερμούπολη:

1. Ψηφιακή τεκμηρίωση των ταφικών μνημείων του νεκροταφείου Αγίου Γεωργίου – 200.000 ευρώ.

2. Μετατροπή και επανάχρηση πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου σε χώρο πολιτισμού - 1.150.000 ευρώ.

3. Φωτισμός εξοικονόμησης ενέργειας μέσω έξυπνης διαχείρισης – 500.000 ευρώ.

4. Ενεργειακή αναβάθμιση 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης – 890.000 ευρώ.

5. Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Ανδρέα Περτέση (Πευκάκια) – 230.000 ευρώ.

6.  Διαμόρφωση χώρου πολλαπλών χρήσεων στη θέση του νέου parking Λαλακιάς – 650.000 ευρώ.

7. Ανάπλαση περιοχών κατά μήκος του οδικού άξονα Ηρώων Πολυτεχνείου – Μανδηλαρά – Αλ. Παναγούλη – 3.200.000 ευρώ.

8. Ανάπτυξη “αστικών μονοπατιών” σύνδεσης Δυτικής Ερμούπολης με ιστορικό κέντρο - 540.000 ευρώ.

9. Προμήθεια ηλεκτρικών mini buses – 900.000 ευρώ.

10. Πρόγραμμα κινήτρων για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη δυτική περιοχή – 400.000 ευρώ.

11. Κατασκευή νέου δικτύου οδοποιίας / κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην είσοδο της πόλης από Τάλαντα – 500.000 ευρώ.

12. Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ – 500.000 ευρώ.

13. Παρεμβάσεις για την υποστήριξη αναβάθμισης της Ερμούπολης σε προορισμό φιλικό για τα παιδιά – 350.000 ευρώ.

14. Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ΑΜΕΑ (πεζοδρόμια,διαβάσεις, πλατείες, χώροι στάθμευσης, δημόσια κτήρια κ.λπ.) - 250.000 ευρώ.