Συνεργασία με τον Δήμο Φυλής για τον Δήμο Κέας, προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνησή της, μέσω προγραμματικής σύμβασης

Πρώτο βήμα για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης Κορρησίας

  • Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:17

Στο σημαντικό και απαραίτητο έργο της επέκτασης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Κορησσίας – Οτζιάς, στοχεύει σταδιακά ο Δήμος Κέας, προχωρώντας αρχικά σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής για να εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής και όπως είναι γνωστό, οι ανάγκες ύδρευσης στις περιοχές είναι μεγάλες και δη την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα.

Δεδομένης της υποστελεχωσης του Δήμου Κέας, αποφασίστηκε η συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Φυλής, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα και να αποκτηθεί η απαραίτητη μελέτη.

Στόχος ένα αναβαθμισμένο δίκτυο για τις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου για λογαριασμό του κυρίου του έργου από τον φορέα υλοποίησης. Ως εκ τούτου, αντικείμενο του έργου είναι “η υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών για τη βελτίωση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης Κορησσίας – Οτζιά”.

Όπως διευκρινίζει η Δημοτική Αρχή, τα προτεινόμενα προς κατασκευή έργα της μελέτης (δίκτυα, δεξαμενές, αντλιοστάσια), αφορούν “στη βελτίωση, στον εκσυγχρονισμό και στην αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή Κορησσίας - Οτζιά, που σήμερα παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, που σήμερα εν μέρει υδροδοτούνται με βυτιοφόρα”.

Όπως έχει εξηγηθεί, “με την υλοποίηση της προτεινόμενης μελέτης, θα επιτευχθεί η βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών καθώς, θα σχεδιαστεί ένα αναβαθμισμένο δίκτυο που θα είναι λειτουργικό και τεχνικά άρτιο για την κάλυψη, τόσο των υφιστάμενων, όσο και των μελλοντικών υδρευτικών αναγκών των περιοχών Κορησσίας - Οτζιά, οι οποίες είναι και συνεχώς αυξανόμενες λόγω της οικιστικής και της τουριστικής ανάπτυξης των εν λόγω περιοχών”.

 

Τα παραδοτέα βάσει σύμβασης

Σημειώνεται πως, οι μελέτες που θα εκπονηθούν, σε στάδιο οριστικής μελέτης, είναι: 1. τοπογραφική μελέτη, 2. υδραυλική μελέτη, 3. ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, 4. περιβαλλοντική μελέτη, 5. τεύχη δημοπράτησης και 6. ΣΑΥ – ΦΑΥ.

Αξίζει να επισημανθεί πως, ο Δήμος Κέας προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η ανάθεση της σύμβασης και η υλοποίηση του έργου θα παρέχει την απαραίτητη πληροφόρηση στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αναπτυξιακής Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Φυλής. Επίσης, όπου απαιτηθεί, θα ορίζει συγκεκριμένα στελέχη επιφορτισμένα με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη του φορέα υλοποίησης. Εκτιμάται ότι ο φορέας υλοποίησης θα απασχολήσει 5 μηχανικούς (1 τοπογράφος μηχανικός και 4 πολιτικοί μηχανικοί) με συνολικό εκτιμώμενο χρόνο απασχόλησης 15 μήνες.