Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
- Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024 - 16:44
Στο πλαίσιο της εξαιρετικά σημαντικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, υπογράφηκε συμφωνία ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στα πλαίσια του Προγρμάμματος Εrasmus
Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yalin Lei, συνοδευόμενη από τους επικεφαλείς των Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Fang Lin, και Διοικητικής Οργάνωσης Hongyu Duo καθώς και τους Κοσμήτορες των Σχολών Καθηγητές Sanmang Wu Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης, Changbing Zhou, Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής και Jiawei Chen Σχολή Γεωλογίας και Γεμολογίας, επισκέφτηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου τη Λέσβο.
Η συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου, από τον αρμόδιο Αντιπρύτανη Καθηγητή Στράτο Γεωργούλα. Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητής Αθανάσιος Κίζος, ο υπεύθυνος για την συνεργασία Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων κα Χριστίνα Βαρκαράκη, στελέχη της Διεύθυνσης Σπουδών και Τμήματος Διεθνών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων καθώς και διδάσκοντες και ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης μετά την παρουσίαση των δύο Ιδρυμάτων παραγματοποιήθηκε συζήτηση και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε νέους τομείς ενδιαφέροντος με την εμπλοκή και άλλων ενδιαφερόμενων Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Τμήμα Γεωγραφίας, γνώρισαν τις ερευνητικές υποδομές του Τμήματος στον τομέα της τριδιάστατης χαρτογραφίας και συζήτησαν με τον Καθηγητή Νικόλαο Σουλακέλλη και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας τις δυνατότητες επιστημονικής συνεργασίαςσε ερυνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Το ιστορικό της συνεργασίας του Πανεπιστήμιου Γεωεπιστημών του Πεκίνου με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου
Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή μνημόνιου συνεργασίας που προέβλεπε την ευρεία συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε η εκπαίδευση πεδίου στη Λέσβο φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε θέματα γεωλογικής δομής και εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου, χαρτογράφησης, ηφαιστειότητας, ενεργών ρηγμάτων και σεισμικής επικινδυνότητας, ανάδειξης γεω-μνημείων και δημιουργίας γεωπάρκων. Από τότε χρόνο επισκέπτονται την Λέσβο τελειόφοιτοι φοιτητές συνοδευόμενοι από ακαδημαϊκό προσωπικό για την υλοποίηση 10ημερης άσκησης πεδίου.
Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής δράσης είναι ο Καθηγητής Παλαιοντολογίας Zhang Jianping. Έκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Νίκος Ζούρος ενώ στις ασκήσεις πεδίου συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας. Επιδίωξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η καθιέρωση της Λέσβου ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης σε θέματα γεω-επιστημών.
Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά των γεωλογικών τοπίων της Λέσβου, να επισκεφθούν πολλές περιοχές του νησιού και να περιηγηθούν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, όπως τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τους ηφαιστειακούς δόμους του Μολύβου και του Λεπετύμνου, καθώς και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, όπως αυτά που συνδέονται με την δημιουργία των κόλπων της Γέρας και της Καλλονής, των Βατερών και συνδέονται με μεγάλους σεισμούς που σημάδεψαν της ιστορία της Λέσβου όπως της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης και της Άντισσας.
Κεντρικό στοιχείο των ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών είναι η προστατευόμενη περιοχή και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως πρότυπο για την ανάδειξη φυσικών μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι φοιτητές επισκέπτονται τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, το θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης αλλά και τις νέες απολιθωματοφόρες περιοχές κατά μήκος του άξονα Καλλονής Σιγρίου όπου ενημερώνονται για τις τεχνικές που εφαρμόζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη και την προστασία των απολιθωμάτων.
Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή επισκέψεων και την υλοποίηση ερευνητικών έργων με συμμετοχή καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στα πλαίσια της συνεργασίας συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο στο Πεκίνο ετήσιο σεμινάριο εκπαίδευσης με θέμα την διαχείριση Γεωπάρκων με συμμετοχή καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παράλληλα, καθηγητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών συμμετέχουν επίσης στο Διεθνές Σεμινάριο για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO που συνδιοργανώνει στη Λέσβο η UNESCO, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Επίσης, πρόσφατα ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απόφοιτος του μεταπτυχικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου.
Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ενός ιδρύματος με μεγάλη ιστορία και εντυπωσιακή ερευνητική και εκπαιδευτική προσφορά στις γεωεπιστήμες από το οποίο έχουν αποφοιτήσει δεκάδες μέλη της Ακαδημίας Επιστημών αλλά και ηγέτες της χώρας, αναμένεται να προσδώσει τα επόμενα χρόνια νέες δυνατότητες διεύρυνσης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στο άμεσο μέλλον.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σύρος στο "κέντρο" της θαλάσσιας τεχνολογίας
2 Δεκ. 2024 - 10:32 - Σύρος: Σεμινάριο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων μέσω social media
29 Νοε. 2024 - 9:01 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη "Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή 2024"
21 Σεπ. 2024 - 7:58