Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα στην Βουλή με ερώτηση

Στο επίκεντρο η διάθεση προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας ως οδηγών ασθενοφόρων νησιωτικών περιοχών

  • Χθες - 7:56

Ερώτηση στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα «Αναγκαία η παράταση ρύθμισης για διάθεση προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος ή Ενόπλων Δυνάμεων ως οδηγών ασθενοφόρων νησιωτικών περιοχών».

Ο κ. Φόρτωμας στην ερώτησή του, που απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, σημειώνει ότι η ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα οχήματα των δομών ΕΚΑΒ, Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων νησιωτικών δήμων με τη δυνατότητα διάθεσης προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ή αποσπασμένου προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα, ήταν μία λύση που έδωσε ανάσα και διευκόλυνε τις δομές υγείας σε πλήθος νησιών μεταξύ αυτών σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως την Σέριφο, την Σίφνο και την Κύθνο, όπως μας μεταφέρουν κάτοικοι, φορείς και εργαζόμενοι.

Περαιτέρω, ο βουλευτής στην ερώτησή του, επισημαίνει ότι η ισχύς της ως άνω διάταξης ορίσθηκε αρχικά έως την 31η.12.2023 και στην συνέχεια παρατάθηκε έως 30.9.2024 με την διάταξη του άρ. 66 Ν. 5079/2023. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ως άνω προθεσμία εκπνέει σε λίγες μέρες, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει παράταση της ισχύος της εν λόγω διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Φόρτωμας σημειώνει ότι ενδεχόμενη μη εκ νέου παράταση της ως άνω διάταξης ή εναλλακτική μη εξεύρεση κάποιας άλλης μονιμότερης λύσης θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την 30η Σεπτεμβρίου, οι δομές υγείας των εν λόγω νησιών να πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια του προσωπικού για την νευραλγικής σημασίας θέση του οδηγού ασθενοφόρου.

Τέλος, ο κ. Φόρτωμας απηύθυνε στους αρμόδιους Υπουργούς το ερώτημα σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν όχι μόνο στην κατεύθυνση της παράτασης της υφιστάμενης ρύθμισης, αλλά και της οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος της υποστελέχωσης των δομών υγείας εν προκειμένω με οδηγούς ασθενοφόρων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση:

Σχετικά αρχεία: