Το Camp θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα της Άνδρου, το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συνδιοργάνωση της Isalos.net και της HELMEPA.

Η νεολαία στο επίκεντρο του Maritime Sustainability Camp

Ένα ξεχωριστό τριήμερο δράσεων, θα πραγματοποιηθεί στην Άνδρο, με τους νέους και τις νέες που θα συμμετέχουν, να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για πολύ σημαντικά θέματα της ναυτιλίας, καθώς η εκδήλωση έχει ως κύρια θεματική την κλιματική αλλαγή και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, το «Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp» θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα της Άνδρου, το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συνδιοργάνωση της Isalos.net και της HELMEPA.

Τι περιλαμβάνει το Camp

Το Maritime Sustainability Camp περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με κύρια θεματική την κλιματική αλλαγή και τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Το Camp εστιάζει, επίσης, στις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο κλίμα, στον ρόλο της τεχνολογίας στις δράσεις για την προστασία του πλανήτη και στην πρόβλεψη επερχόμενων κλιματικών κινδύνων.

Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν θέματα όπως το ESG στη ναυτιλία, οι νέες δεξιότητες και τα soft skills που απαιτούνται πλέον για την εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας. Οι εισηγητές/τριες των διαλέξεων είναι εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και φορέων της ναυτιλίας, καταξιωμένα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και εξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, έχουν επιλεγεί 40 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν εντελώς δωρεάν στις εργασίες του «Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp». Οι νέοι σε ηλικία συμμετέχοντες είναι σπουδαστές/τριες ΑΕΝ, αλλά και προπτυχιακοί φοιτητές/τριες ΑΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο τις ναυτιλιακές και πολυτεχνικές σπουδές.

Η. Μπίσιας: "Να φέρουμε 40 περίπου νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, κοντά στο Ανδριώτικο ναυτιλιακό παράδειγμα"

Ο διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και του Isalos.net, Ηλίας Μπίσιας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό Campus που θα αρχίσει στην Άνδρο και θα φιλοξενήσει 40 νέους και νέες. Μεταξύ άλλων είπε, πως, "η Άνδρος θα φιλοξενήσει, σε λίγες ώρες, το Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp, το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση σε τόπους με σημαντική ναυτική παράδοση. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να φέρει 40 περίπου νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, κοντά στο Ανδριώτικο ναυτιλιακό παράδειγμα, αλλά και στις σύγχρονες πρακτικές αειφορίας που εφαρμόζονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία".

Εισηγητές των διαλέξεων, όπως είπε, θα είναι καταξιωμένα στελέχη και εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων, οι οποίοι “θα μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς, με σκοπό την επιμόρφωση της νέας γενιάς που θα στελεχώσει τα ελληνόκτητα πλοία, αλλά και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον. Συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Δήμος Άνδρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδου, αλλά και η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους αρωγούς μας Χρυσάνθη και Λασκάρω Στεφάνου και στην Golden Star Ferries, καθώς και στις εταιρείες Andriaki Shipping Co. Ltd, DK Fotinakis, Mylaki Shipping Agency Ltd., Onex Neorion Shipyards S.A., Seaven Tanker and Dry Management και στην Πρεσβεία & Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα".

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το Camp

Το «Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp» διεξάγεται με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και την Επιστημονική Αρωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τελεί υπό την Αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) και υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Metavasea Project.

Ενδιαφέρουσες δράσεις στο Camp

Κάποιες από τις σημαντικές ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του τριημέρου, θα είναι:

  • Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματική Κρίση

  • Νέες πρακτικές στη διοίκηση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού εν πλω

  • Λειτουργική διαχείριση ναυτιλιακών επιχειρήσεων

  • Πράσινη χρηματοδότηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία: Μονόδρομος ή λεωφόρος πολλαπλών ταχυτήτων;

  • Ηγεσία και διαχείριση προκλήσεων σε μία μεταβατική περίοδο

  • Τεχνολογία - πράσινες μεταφορές και νησιωτικότητα

  • Το ESG στη ναυτιλία

Αποστολή της Isalos.net

Η αποστολή της Isalos.net είναι η διαρκής και σταθερή επικοινωνία με τη νέα γενιά που ενδιαφέρεται για τα επαγγέλματα της θάλασσας, μέσω επιμορφωτικού υλικού με στόχο την πολυεπίπεδη καλλιέργεια των γνώσεων και των δεξιοτήτων της νέας γενιάς της ναυτιλίας.

Τα μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης της Isalos.net παρουσιάζουν στους νέους σπουδαστές των Α.Ε.Ν. και Α.Ε.Ι. της χώρας, τις πραγματικές διαστάσεις και τις προκλήσεις των επαγγελμάτων της θάλασσας, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες εκπροσώπων της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Isalos.net διοργανώνει επιμορφωτικές εκδηλώσεις, μελέτες, έρευνες και πολιτισμικές εκθέσεις που αφορούν τον ναυτιλιακό κλάδο.

Οι δράσεις της Isalos.net

Οι δράσεις της επιμορφωτικής πρωτοβουλίας Isalos.net, χωρίζονται σε 3 κύριες ενότητες:

1. Επιμορφωτικές Δράσεις και Εκδηλώσεις

Κάποιες από τις δράσεις είναι:

  • Μηνιαίες επιμορφωτικές συναντήσεις κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, οι οποίες απευθύνονται σε νέους φοιτητές ΑΕΙ, σπουδαστές ΑΕΝ και νέα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με θέματα που απασχολούν τις ναυτιλιακές επιστήμες και τη ναυτική πραγματικότητα.

  • Ημερίδες «Επιλέγω Ναυτιλία» στην Αθήνα, αλλά και σε πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

  • Ημερίδα στο Λονδίνο, με τη συνεργασία του Greek Shipping Co-operation Committee και την αιγίδα της INTERCARGO και του Hellenic Engineers Society of Great Britain

2. Έρευνες

Ετήσια ειδική έρευνα για το προφίλ των νέων που Επιλέγουν Ναυτιλία.

3. Ενημερωτικές Δράσεις

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων της ιστοσελίδας Isalos.net εντάσσεται, τόσο ο διαδικτυακός ιστότοπος, όσο και η συνεχής παρουσία της Isalos.net στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ετικέτες: