Με την απονομή των βραβείων των καλύτερων ταινιών ολοκληρώθηκε το Animasyros 2024

Έπεσε "αυλαία" στην μεγαλύτερη γιορτή του animation

Λαμπερές παρουσίες και ειδικό αφιέρωμα στην ταινία μικρού μήκους "Ενενήντα δεύτερα για την Αρλέτα", με τον τραγουδοποιό επί σκηνής, Γιώργη Χριστοδούλου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Anima 2024 πέρασε με τις πιο λαμπρές προδιαγραφές στην ιστορία της μεγαλύτερης γιορτής animation που πραγματοποιήθηκε για 17η συνεχόμενη χρονιά στη Σύρο.

Η "αυλαία" έπεσε το Σάββατο το βράδυ στο "πλημμυρισμένο" από κόσμο θέατρο Απόλλων με την τελετή απονομής των βραβείων των καλύτερων ταινιών που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση, αλλά και το ειδικό αφιέρωμα στην ταινία μικρού μήκους "Ενενήντα δεύτερα για την Αρλέτα", με τον τραγουδοποιό επί σκηνής, Γιώργη Χριστοδούλου.

118 ταινίες και οκτώ διαγωνιστικά τμήματα

118 ταινίες πλαισίωσαν φέτος τα οκτώ διαγωνιστικά τμήματα του ANIMASYROS 2024 powered by ΔΕΗ (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S,AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες).

Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε φέτος 21 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το "Swimming With Wings", μία τρυφερή ιστορία μετανάστευσης από την Daphna Awadish Golan, “The Shadow of Dawn” ένα σκοτεινό παραμύθι της Olga Stalev από την Εσθονία και το πολυβραβευμένο "The Meatseller", η πραγματική ιστορία της Selinna Ajamikoko, μιας νεαρής γυναίκας από τη Νιγηρία που ονειρεύεται να γίνει κρεοπώλισσα όπως η μητέρα της, σε σκηνοθεσία Margherita Giusti. Προβλήθηκε ακόμη το "The Wolf", η νέα ταινία του διακεκριμένου ανιμέιτορ Theodore Ushev, ο οποίος χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική αναπαριστά την αιώνια σύγκρουση μεταξύ φύσης και ανθρώπου, το "Aquatic" της Shiva Sadegh Asadi από το Ιράν και το "Beautiful Men" του Nicolas Keppens από το Βέλγιο.

Το Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα αποτελούταν από τις 12 καλύτερες ταινίες καταξιωμένων και ανερχόμενων δημιουργών που έχει να προσφέρει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική σκηνή. Και καθώς το ANIMASYROS πάντοτε στηρίζει την εγχώρια παραγωγή, πέρα από το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας που αθλοθετεί κάθε χρόνο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, προστέθηκε και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού, όπως και το βραβείο Ελληνόφωνης φοιτητικής ταινίας.

H διαγωνιστική ενότητα AnimaPride, ένα από τα πιο αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ, προώθησε την ισότητα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, παρουσιάζοντας 13 ταινίες που αφηγούνται προσωπικές διαδρομές προς την αποδοχή και το δικαίωμα στην αγάπη για όλους.

Το παιδικό πρόγραμμα K.ID.S αποτελούταν από 20 ταινίες, οι οποίες μέσα από τη φαντασία, την τρυφερότητα, το χιούμορ και την ευρηματικότητα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης μικρών και μεγάλων και αναδεικνύουν μηνύματα που αφορούν στο περιβάλλον, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση, τη φιλία, τις οικογενειακές σχέσεις και το ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Στην κατηγορία TV & Commissioned Films, που τιμά τους επαγγελματίες που δημιουργούν διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικά επεισόδια και μουσικά βίντεο, φέτος, διαγωνίστηκαν ταινίες που δημιουργήθηκαν για την προώθηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", οι τίτλοι αρχής της τηλεοπτικής σειράς "Σώσε Με" και πρωτότυπα τηλεοπτικά επεισόδια.

Τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης

Η λαμπερή γιορτή του animation ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων των καλύτερων ταινιών, σύμφωνα με την άποψη πάντα των κριτικών επιτροπών του Animasyros 2024, που αποτελούνταν από καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου και του animation, animators, σκηνοθέτες, παραγωγούς, διοργανωτές φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς διευθυντές απ’ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, οι ταινίες που κατέκτησαν την πρωτιά είναι οι εξής:

Το Βραβείο Κοινού απέσπασε η ταινία "Το Αγόρι και ο Ερωδιός" του Hayao Miyazaki

Το Βραβείο K.ID.S, απέσπασε η ταινία "Beurk!" του Loic Espuche από τη Γαλλία.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών, απονεμήθηκε στην ταινία "#ThisIsEU: T-Zero", του

Vicente Nirō από την Πορτογαλία, ενώ το Βραβείο Animapride κατέκτησε η ταινία "Gigi" της Cynthia Calvi από τη Γαλλία.

Το Βραβείο Τηλεοπτικές και Κατά Παραγγελία Ταινίες (TV & Commissioned Films), απέσπασε η ταινία "À toi" του Stephane Beria από τη Γαλλία.

Το Βραβείο Φοιτητικού Διαγωνιστικού, σύμφωνα με τις κριτικές επιτροπές του animasyros, απονεμήθηκε στην ταινία "It's Just A Whole" της Bianca Scali (DE), με το Βραβείο Ελληνικού Διαγωνιστικού στο "Underground" του Γιάννη Χριστοφόρου, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα βασική ιδέα με μια σκοτεινή καθηλωτική ατμόσφαιρα που καταλήγει σε ένα συναισθηματικό αποτέλεσμα.

Το Βραβείο της Καλύτερης Ελληνικής Φοιτητικής Ταινίας, απονεμήθηκε στο "Echoes" του Robinson Drossos, για τη μαγευτική ατμόσφαιρα και τον αισθητηριακό, καθηλωτικό και πειραματικό χαρακτήρα του.

Το Βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα δημιουργού, απονεμήθηκε στον Κίμωνα Παπαδάτο για την ταινία "The Gabardine", για τη στέρεη δομή και την εγκάρδια εκτέλεσή του, διατηρώντας ένα προσωπικό και ιστορικό πλαίσιο.

Τέλος, το Βραβείο Διεθνούς Διαγωνιστικού, κατάκτησε η ταινία "Beautiful Men" του Nicolas Keppens από το Βέλγιο.

Ειδικές προβολές

Με κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης την "Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων", το παρόν στο Φεστιβάλ έδωσαν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, με ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες "Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα" του θρυλικού Michel Ocelot.

Ακόμη, το Animasyros powered by ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τη συνεχώς εξελισσόμενη και ιδιαίτερα δραστήρια σκηνή animetion της κεντρικής Ευρώπης, πρόβαλε, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ivana Laučíková. Επίσης, ένα αφιέρωμα στο μεξικανικό animation, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), παρουσιάζοντας 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 νέες ταινίες από την Τσεχία, σε συνεργασία με το Zlín Film Festival.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με την avant-premiere της ταινίας "Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν τη γη", με την υποστήριξη της Feelgood Entertainment.