Φορολογία: «Πράσινη» μεταρρύθμιση για στήριξη της ενεργειακής μετάβασης προωθεί το ΥΠΟΙΚ
- Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024 - 12:10
«Πράσινη» φορολογική μεταρρύθμιση που θα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση έως το 2050 και ταυτόχρονα την κοινωνικοοικονομική συνοχή σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη είναι σε εξέλιξη το έργο «Πράσινοι φόροι (Greening of taxes) – Ανάπτυξη μιας νέας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης», που χρηματοδοτείται από το Εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της ΕΕ και εκπονείται σε σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, με στόχο να αναπτύξει ένα οικονομικό μοντέλο για την αξιολόγηση και την εφαρμογή μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις ικανότητες της δημόσιας διοίκησης για τη δημιουργία και την επίβλεψη πράσινων οικονομικών πολιτικών.
Το έργο που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025 αναμένεται να καταλήξει, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν τις διεργασίες, σε συστάσεις πολιτικής που θα διαμορφωθούν, όχι λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά υπολογίζοντας τον ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία, στην απασχόληση, στο εισόδημα των νοικοκυριών ή το ίδιο το ΑΕΠ.
Η αναθεώρηση των οδηγιών
Οι συνεχείς συζητήσεις για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Φορολογία της Ενέργειας και του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), μαζί με την εισαγωγή του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα θα επηρεάσουν την κατάσταση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος και για αυτόν τον λόγο απαιτείται μια ενημερωμένη ανάλυση της κατάστασης, προκειμένου να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες και να σχεδιαστεί μια επαρκής, αποτελεσματική και αποδοτική πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει μοντέλα και μεθόδους που προβλέπουν τον οικονομικό αντίκτυπο της φορολογικής νομοθεσίας (κυρίως τη συνολική ετήσια επίπτωση στα δημόσια έσοδα και δαπάνες).Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ,όμως, επισημαίνουν ότι απαιτούνται προηγμένες μέθοδοι οικονομετρικής εκτίμησης προκειμένου να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος των μέτρων περιβαλλοντικής φορολογίας σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται, δηλαδή την κοινωνία, την οικονομική δραστηριότητα και το περιβάλλον.
Οπως επισημαίνουν, «απαιτείται προσδιορισμός και ανάπτυξη των πιο αποτελεσματικών/κατάλληλων μέτρων, για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, δηλαδή την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου φορολογικού συστήματος, το οποίο θα αντιμετωπίζει εξίσου την προώθηση περιβαλλοντικών στόχων και την κοινωνικοοικονομική ευημερία»
Ποιοι πράσινοι φόροι επιβάλλονται σήμερα
Σήμερα, μια σειρά από φόροι και τέλη στη χώρα μας έχουν πράσινο πρόσημο. Πρόκειται για το περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας, τέλος ανακύκλωσης, εισφορά προστασίας περιβάλλοντος από τα πλαστικά για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, πράσινο τέλος στο diesel κίνησης, έκτακτο περιβαλλοντικό τέλος οχημάτων στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα παλαιού τύπου, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τέλη κυκλοφορίας με βάση κλίμακα υπολογισμού βάσει εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από 01/11/2010-31/12/2020 και τροποποίηση αυτής για τα οχήματα που ταξινομούνται από 1/1/2021 και εφεξής.
Στην Ελλάδα, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια και στα καύσιμα αποφέρουν διαχρονικά ικανά φορολογικά έσοδα, χωρίς να έχουν επιφέρει μέχρι σήμερα αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές.
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ακόμη και οι ΕΦΚ καυσίμων δυνητικά μπορούν να μπουν σε μια διαδικασία αξιολόγησης και μεταρρύθμισης των πράσινων φόρων, καθώς σε βάθος χρόνου λόγω των πιο μειωμένων καταναλώσεων ανά αυτοκίνητο ένεκα της ηλεκτροκίνησης, των νέων κινητήρων κτλ αναμένεται να έχουν μια μειωμένη απόδοση και άρα θα πρέπει να αναζητηθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο.
Το 2021, το τέλος πλαστικής σακούλας έφερε έσοδα 10,62 εκ. ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2022 εισπράττεται περιβαλλοντικό τέλος 0,05 ευρώ που επιβάλλεται, χωριστά, στα πλαστικά ποτήρια, στα καπάκια τους και στους περιέκτες τροφίμων μιας χρήσης.
Τα έσοδα από το τέλος πλαστικών χρηματοδοτούν το Πράσινο Ταμείο για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ακόμη, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), που αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 επιβάλλεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε ξενοδοχεία, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απαιτείται ομαλοποίηση της ασφαλτόστρωσης
8 Νοε. 2024 - 6:14 - “Φτερό στον άνεμο” οι κάδοι στα χωριά
6 Νοε. 2024 - 6:14 - Μαζεύει καπάκια για καλό σκοπό ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης
5 Νοε. 2024 - 6:14 - ΕΠΑΨΥ: Κλιμάκιο της Μυκόνου σε σχολεία του νησιού
4 Νοε. 2024 - 13:39 - Θησέας Κυκλάδων: Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία
4 Νοε. 2024 - 11:09