Ο Δήμος Μυκόνου υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» για δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο νησί

Με στόχο την αλληλεγγύη και τον συνάνθρωπο

Μία πρωτοβουλία, που αναμένεται να προσφέρει τα μέγιστα στις ευάλωτα κοινωνικά ομάδες της Μυκόνου, ανέλαβε η Δημοτική Αρχή του νησιού, καθώς ενέκρινε την υποβολή πρότασης έργου προκειμένου να ενταθεί και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», με σκοπό τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο, όπως αυτό ορίζεται στον Οδηγό Εφαρμογής και Λειτουργίας Κέντρων Κοινότητας.

Έτσι, θα ενεργοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο τομέας της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης υπέρ των κοινωνικά ευάλωτων και οικονομικά ασθενών κατοίκων της Μυκόνου.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρουσούλα Χανιώτη στην "Κοινή Γνώμη"

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρουσούλα Χανιώτη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και απάντησε σε κάποιες κομβικές ερωτήσεις, για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Μυκόνου και για τα όσα αναμένονται αυτό να προσφέρει, στους κοινωνικά ευάλωτους κατοίκους.

Πόσο σημαντικό είναι για το νησί της Μυκόνου, η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας και ποια θα είναι τα οφέλη από τη δημιουργία του;

Ο Δήμος Μυκόνου στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε και σε πολλούς άλλους τομείς ,είναι ελλιπέστατα στελεχωμένος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να στερούνται σημαντικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι η αλληλεγγύη και η μέριμνα για τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας θα αποτελούσαν κύριες προτεραιότητες της πολιτικής μας. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε σήμερα διεκδικώντας την ένταξη και χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Νότιο Αιγαίο" της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Κέντρου Κοινότητας Μυκόνου. Με την ίδρυση και τη λειτουργία του στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και να εφαρμόσουμε κοινωνικές πολιτικές και προγράμματα υπέρ των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς προς δύο κυρίως κατευθύνσεις: Πρώτον, την ενημέρωση, την υποδοχή και την υποστήριξη των δικαιούχων συμπολιτών μας, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα προγράμματα και να ωφεληθούν από αυτά, και δεύτερον τη συνεργασία και επαφή με τις περιφερειακές και κεντρικές κρατικές υπηρεσίες και δομές, καθώς και με εθελοντικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών.

Τι είδους προγράμματα θα "τρέχουν" μέσω του Κέντρου Κοινότητας, πότε αναμένεται η δημιουργία του και ποιοι πολίτες αναμένεται να επωφεληθούν από αυτό;

Η ίδρυση του Κέντρου Κοινότητας είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση η οποία απαιτεί από την πλευρά μας την εξεύρεση καταρχάς κατάλληλου χώρου στέγασης και την κατάθεση ενός πλήρους φακέλου με σωστή τεκμηρίωση για να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, θα απαιτηθεί σοβαρή προσπάθεια για την προσέλκυση του απαραίτητου στελεχιακού δυναμικού με τις προβλεπόμενες ειδικότητες (σε πρώτη φάση κοινωνικός/ή λειτουργός και ψυχολόγος). Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να επισπεύσουμε την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου. Δυνητικά επωφελούμενοι μπορεί να είναι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι θα επισκέπτονται το Κέντρο για ενημέρωση, για υποβοήθηση τους σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος επιδόματος, για συμβουλευτική υποστήριξη κλπ. Ειδικότερα όμως επωφελούμενοι θα είναι άτομα και οικογένειες που ζουν στη Μύκονο σε υποβαθμισμένο κοινωνικά περιβάλλον και αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Προτεραιότητα θα δίδεται στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και γενικότερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αποδεδειγμένα χρήζουν βοήθειας.

Αν μπορείτε να μας αναφέρετε, τους προσωπικούς σας στόχους και μέσω του Κέντρου Κοινότητας Μυκόνου αλλά και συνολικά τα πλάνα που σκοπεύετε να υλοποιήσετε στα θέματα της Πρόνοιας στο νησί.

Καταρχάς οφείλω να αναφερθώ σε κάτι που πολύς κόσμος το αγνοεί ή έχει λανθασμένη άποψη. Η Μύκονος δεν είναι ένα νησί πλούσιων αποκλειστικά κατοίκων. Στη Μύκονο, όπως σε όλες άλλωστε τις κοινωνίες, υπάρχουν άτομα και οικογένειες με προβλήματα και ανάγκες. Υπάρχουν άτομα μοναχικά και αβοήθητα μεγάλης κυρίως ηλικίας με προβλήματα υγείας. Υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κυρίως πρόβλημα στέγης. Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Εμφανίζονται κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Υπάρχουν άτομα εξαρτημένα που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης κλπ. Η πολιτική της Δημοτικής Αρχής, αλλά και ο δικός μου στόχος είναι να σταθούμε δίπλα σε όλα αυτά τα άτομα, να τα στηρίξουμε ουσιαστικά, ώστε να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνα τους. Παράλληλα να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την ήδη ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία, ώστε να προχωρούμε προς το μέλλον όλοι μαζί χωρίς να αφήνουμε κανένα πίσω. Αυτό το ρόλο θα κληθεί σε μεγάλο βαθμό να παίξει το Κέντρο Κοινότητας και τα άτομα που θα το στελεχώσουν.

Οι αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας. Στο Κέντρο Κοινότητας του κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Συγχρόνως τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Πολλά Κέντρα Κοινότητας ορεινών ή νησιωτικών Δήμων διαθέτουν και κινητή μονάδα που εξυπηρετεί τους πολίτες των πιο απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι δεν χρειάζεται έτσι να μετακινηθούν στην έδρα του Δήμου. Τα Κέντρα Κοινότητας, επομένως, είναι οι αισθητήρες κάθε Δήμου για όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που χρειάζεται ο πολίτης.