Ιστορική και περιβαλλοντική περιήγηση
- Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024 - 06:16
Μία περιήγηση στον τόπο και τον χρόνο του ιστορικού νησιού της Γυάρου, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Απάνω Μεριά.
Πρόκειται για ένα ταξίδι, που εκτός από το οδοιπορικό στο νησί της εξορίας, θα συνδυαστεί και με περιβαλλοντικό χαραχτήρα, μιας και η Γυάρος βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων, όπως είναι ο διεθνής διαγωνισμός εκ μέρους της ALUMIL", αλλά και η έγκριση χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέσα στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της. Πρόκειται για ζητήματα που εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των περιβαλλοντικών και ιστορικών οργανώσεων.
Για το σκοπό αυτού του μονοήμερου εκπαιδευτικού ταξιδιού, με τη συμμετοχή και μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς, Ηώ Σταυρίδη.
"Η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή"
Με πρωταρχικό στοιχείο την ιστορική μνήμη, αλλά και τη διατήρηση του ανεκτίμητου φυσικού πλούτου, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά πραγματοποιεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ένα ταξίδι στο νησί της Γυάρου.
"Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την περιήγηση, καθώς αυτή την περίοδο η Γυάρος βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αρνητικό, θα έλεγα, πρόσημο. Από τη μία έχουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της "ALUMIL" μέσω του οποίου θέτει ένα χώρο βασανιστηρίου και μαρτυρίου ως μπαγκράουντ για επιχειρηματικές δραστηριότητες και από την άλλη έχουμε και την έγκριση χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέσα στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου", δηλώνει στην εφημερίδα η Ηώ Σταυρίδη, συμπληρώνοντας ότι "εμείς από την άλλη, ως ΚΟΙΣΠΕΠ, που ως σκοπός μας είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρούμε ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή και γι' αυτό άλλωστε συμφωνούμε και με τις όλες προσπάθειες που κάνει το WWF για να "χτίσει" τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνεται σωστά η επισκεψιμότητα στο συγκεκριμένο νησί".
Όπως αναφέρει, στη Γυάρο αποτυπώνονται έντονα τα ίχνη των σκοτεινότερων στιγμών της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ παράλληλα διατηρείται ένας ανεκτίμητος φυσικός πλούτος. "Το σήμερα ακατοίκητο νησί αποτελεί τεκμήριο της ανθρώπινης αγριότητας, με ερείπια που διασώζουν τη συλλογική μνήμη. Η απειλούμενη φώκια monachus-monachus, σπάνια είδη πουλιών, πλούσια λιβάδια ποσειδωνίας, ερπετά και άλλα σημαντικά είδη φυτών και ζώων, συνυπάρχουν με τα μνημεία του κόστους της αντίστασης στον αυταρχισμό, συνθέτοντας ένα τοπίο ιδιαίτερης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή του ότι πέρα από την ιστορική σημασία, η Γυάρος διαθέτει και έναν πολύ ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαραχτήρα, επιθυμούμε η συγκεκριμένη περιήγηση, η οποία απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Σύρου, να τους δώσει την ευκαιρία να δουν από κοντά το νησί και το ιστορικό του περιεχόμενο, αλλά και να γνωρίσουν γιατί είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί".
Εκτός από την ιστορική, αλλά και περιβαλλοντική περιήγηση στο νησί, η κα. Σταυρίδη κάνει γνωστό και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που έρχεται να προστεθεί σε αυτό το ταξίδι και που δεν είναι άλλο από την παρουσία τριών πρώην εξορίστων που έζησαν στην Γυάρο.
"Σε αυτό το ταξίδι θα μας συνοδέψουν τρία άτομα τα οποία έζησαν στιγμές εξορίας στην Γυάρο. Πρόκειται για τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και συγκεκριμένα για τον Βαγγέλη Γκιουγκή, Νίκο Μανιό και Γιάννη Ξαρχουλάκο, πρόεδρο, γενικό γραμματέα και υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Συνδέσμου, αντίστοιχα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή τους σε αυτό το ταξίδι είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, αλλά εξίσου και συγκινητικό", υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τους προαναφερθέντες, τον περίπατο θα συνοδέψουν με της αφηγήσεις τους οι Τάκης Γαλανόπουλος, Νίκος Αλμπανόπουλος, Μαρίνα Κωνσταντοπούλου, Πέτρος Φρέρης και Ηώ Σταυρίδη.
Στην ερώτηση εάν η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς προσανατολίζεται στην διεξαγωγή κάποιων δράσεων με επίκεντρο τόσο τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της "ALUMIL", όσο και με το θέμα της έγκρισης χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέσα στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, η κα. Σταυρίδη τόνισε ότι "εμείς σαν ΚΟΙΝΣΕΠ το μόνο που μπορούμε πρακτικά να κάνουμε για αυτά τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα, είναι να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία, στις εκάστοτε διαβουλεύσεις, αλλά και να προβάλουμε ένα άλλο παράδειγμα, όπως είναι αυτή η περιήγηση, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος".
Ο τρόπος μετάβασης στη Γυάρο
Η μετάβαση προς και από τη Γυάρο θα γίνει με το σκάφος «Νήσος Τήνος», με σημείο συνάντησης και αναχώρησης την προβλήτα στο Κίνι
Η περιήγηση που θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες και συγκεκριμένα στις 7 και στις 10 και μισή το πρωί θα αρχίσει από το κεντρικό κτήριο των φυλακών, με στάσεις στους όρμους των φυλακισμένων και θα καταλήξει στο νεκροταφείο. Η εκτιμώμενη διάρκεια της επίσκεψης είναι έξι ώρες.
Δεδομένου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/1wPS2S6eqsD1ahM88
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο ιστορικός - εκπαιδευτικός περίπατος θα μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης
4 Ιουν. 2024 - 6:15 - Προστατευόμενη περιοχή και εικονική περιήγηση
27 Μαΐου. 2024 - 6:16 - Σύρος: Εθελοντική βοήθεια από τον ΟΦΤΣ ΣΥΡΟΥ προς την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά
16 Νοε. 2023 - 13:13 - Σύρος: Καθαρισμός Καμινιού στη Λία από την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά
7 Νοε. 2023 - 11:25 - Γυάρος: μια δεκαετής “περιπέτεια” περιβαλλοντικής προστασίας
1 Δεκ. 2022 - 6:12