“Διαβατήριο” για την ψηφιακή αποτύπωση όλων των ταφικών μνημείων
- Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024 - 06:20
Στην ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου των ταφικών μνημείων στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης, θα προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, χάρη στη δυνατότητα που “ανοίγεται” μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ώστε να αποκτήσει ένα “εργαλείο” που μελλοντικά θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα για την αποκατάστασή τους.
Ειδικότερα, μέσω του σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που εγκρίθηκε προσφάτως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα πάρει 200.000 ευρώ για να φροντίσει για το έργο της ψηφιακής αποτύπωσης τους. Η συγκεκριμένη δουλειά θα αφορά “στην αρχιτεκτονική αποτύπωση
(σχέδιο γενικής διάταξης των τμημάτων 02 και 03 του νεκροταφείου, κατόψεις, όψεις, τομές, αρχιτεκτονικές και γλυπτικές λεπτομέρειες για όλα τα μαυσωλεία και ταφικές στήλες που περιέχονται) και την κατασκευή ψηφιακών 3D απεικονίσεων του κάθε ταφικού μνημείου”.
Κατά συνέπεια, ο Δήμος μετά από πολλά χρόνια θα έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να έχει μία ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασής τους, ώστε να κυνηγήσει χρηματοδοτήσεις για να προβεί σε αποκαταστάσεις μνημείων.
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της αρμόδιας Δημοτικής Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης της κοιμητηριακής τέχνης που συναντά ο κάθε ένας στον χώρο των μαυσωλείων, χάρη στην ύπαρξη των εντυπωσιακών γλυπτών στα ταφικά μνημεία, ενώ συμπλήρωσε ακόμη πως, αυτά στο σύνολό τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν οργανωμένο επισκέψιμο χώρο, με φόντο την ένταξή τους και στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Σαγκινέτος ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να γίνει μία αναλυτική έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ταφικών μνημείων και ενδεχομένως να αναζητηθούν οικογένειες και απόγονοι αυτών που διατηρούν ίσως ενεργούς κάποιους τάφους, ώστε σε επίπεδο μελλοντικού έργου διάσωσής τους, να μην προκύψει κάποιο εμπόδιο.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εντύπου που θα πληροφορεί τεκμηριωμένα τον αναγνώστη για την ιστορία των οικογενειών που έχουν τα ταφικά μνημεία και που πέρασαν και μεγαλούργησαν στη Σύρο, ώστε να αναδειχθεί επαρκώς ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των ταφικών μνημείων που υπάρχουν στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ανέφερε πως “μπορεί να πλησιάζουν και τα 200”.
Ψηφιακή αποτύπωση της κατάστασης των γλυπτών μνημείων και ιδιοκτησιακό καθεστώς
Αρχικά για το γεγονός πως ο Δήμος με ευρωπαϊκούς πόρους, θα μπορέσει να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των ταφικών μνημείων, ο κ. Σαγκινέτος υπήρξε χαρούμενος, αφού όπως εξήγησε, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για οποιαδήποτε μελλοντική παρέμβαση και έργο για τη διάσωσή τους. “Βέβαια είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική σχετικά με τα ταφικά μνημεία του Αγίου Γεωργίου. Φυσικά όμως, υπάρχουν ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς τα ταφικά μνημεία ανήκουν σε οικογένειες και το ιδιοκτησιακό θέμα είναι ένα “αγκάθι” που πρέπει να ξεπεραστεί για να γίνουν μεγάλα πράγματα”, ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “το ζητούμενο είναι το εξής: Δεν μπορεί σε έναν χώρο επισκέψιμο, ταυτόχρονα να γίνεται μέσα κηδεία και να είναι ενεργός κάποιος τάφος”. Ερωτηθείς, αν γνωρίζει σήμερα, ποιο είναι το ποσοστό των ενεργών τάφων, απάντησε: “Υπάρχουν κάποιοι ενεργοί τάφοι ακόμη, ένα 10% του συνόλου των μνημείων, όμως πρέπει να το δούμε. Θεωρώ πως σε πρώτη φάση δεν θα μας ενοχλήσει, αλλά πρέπει να γίνει μία έρευνα”. Σημείωσε ακόμη πως, προς το παρόν και άμεσα, “αναμένουμε αρχικά να δούμε πώς θα προχωρήσουν τα δύο πρώτα και το έργο της αποκατάστασής τους και μετά θα προχωρήσουμε (ταφικά μνημεία Γιαννίκογλου και Πρώιου)”.
Ζητά και ιστορική προσέγγιση
Αναφορικά με το έργο της ψηφιακής αποτύπωσης που εντάχθηκε στο ΣΒΑΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, συμπλήρωσε, πως, χρήσιμο θα ήταν να εξεταστεί, αν παράλληλα στο περιθώριο αυτής της δουλειάς, μπορεί να υπάρξει και καταγραφή ιστορικών δεδομένων για τα μαυσωλεία. “Χρειάζεται να γίνει κάτι συνολικό, μία αποτύπωση συνολική, όπως αυτό που θα γίνει τώρα, μία ψηφιακή αποτύπωση. Αυτό το έργο θα αφορά στην αποτύπωση της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα και προσωπικά είπα πως θα πρέπει να υπάρξει και μία ιστορική προσέγγιση, για την ιστορία των προσώπων που έχουν ταφεί και των οικογενειών που υπήρξαν και έζησαν στη Σύρο”, δήλωσε.
Με βάση τα παραπάνω, εξήγησε δε, πως αυτό, θα είναι σημαντικό, γιατί “πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του κάθε μνημείου”.
Σκέψη για δημιουργία εντύπου
Στην ερώτηση, αν για τα ιστορικά στοιχεία, υπάρχει σε πρώτο επίπεδο κάποιο παλαιότερο έντυπο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, ο κ. Σαγκινέτος τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο, αλλά υποστήριξε πως, “θα πρέπει να υπάρξει κάποιος κατάλογος με συγκεντρωμένα στοιχεία και πληροφορίες”.
Αναλυτικότερα, σημείωσε: “Όχι, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Μόνο ένα παλιό βιβλίο “Τα ταφικά μνημεία της Ερμούπολης”. Ήθελα να κάνω ένα έντυπο. Είναι σημαντικό να γίνει ένα νέο βιβλίο που θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία. Καλά φωτογραφημένα τα μαυσωλεία και όλο το ιστορικό για τις οικογένειες και το κάθε μνημείο. Περιμένω να δω τι θα γίνει με το ΣΒΑΑ γιατί καλό είναι να γίνει ένα όμορφο έντυπο”.
Βάση για αναζήτηση χρηματοδοτήσεων
Με φόντο το έργο της αποκατάστασης των δύο πρώτων ταφικών μνημείων Γιαννίκογλου και Πρώιου (450.000 ευρώ), ο κ. Σαγκινέτος ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των υπολοίπων, καθώς αυτονόητα προκύπτει πως η διάσωσή τους, θα απαιτήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
“Είναι σημαντικό πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, δεν θα δαπανήσει χρήματα από δικούς του πόρους για να κάνει αυτή την αποτύπωση την ψηφιακή, σε πρώτη φάση”, σημείωσε, λέγοντας τέλος πως, “επί της ουσίας θα είναι ένας μπούσουλας, ώστε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε ένα έργο συνολικό. Να γίνει οργανωμένα ένας επισκέψιμος χώρος που θα έχει τα ταφικά μνημεία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρώτες αποτυπώσεις και σταδιακή αποσύνθεση των ταφικών μνημείων
26 Νοε. 2024 - 6:20 - Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων
23 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20 - Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια και σώθηκε η χρηματοδότηση
24 Μαΐου. 2024 - 6:19 - Τέλος χρόνου για παιδικούς σταθμούς και ταφικά μνημεία
8 Μαΐου. 2024 - 6:18