Επέκταση βαρύνουσας σημασίας
- Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024 - 06:16
Στην επέκταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου, προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή, έπειτα από σχετική εισήγηση του εντεταλμένου του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, Δομένικου Σαγκινέτου.
Όπως έκανε γνωστό, μέσω δηλώσεών του στην "Κοινή Γνώμη" η επέκταση αφορά ουσιαστικά τη δημιουργία ενός εκθετηρίου το οποίο θα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα αντικείμενα και αρχεία που αφορούν την ιστορία της τυπογραφίας στη Σύρο, ορισμένα από τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
"Είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος που συμπεριλαμβάνει την ιστορία της τυπογραφίας από το 1828 μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα και ο οποίος θα πρέπει να αναδειχθεί όπως του αξίζει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαγκινέτος.
Στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου
Όπως δήλωσε ο εντεταλμένος και υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομένικος Σαγκινέτος, προωθείται μία μικρή επέκτασή της, η οποία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αντικειμένων και αρχείων που συμπεριλαμβάνονται στις δύο μόνιμες εκθέσεις "Χαρτί και καλαμάρι, τα εργαλεία της γραφής" και "Τυπογραφικών αντικειμένων και γραφομηχανών"
"Όπως είναι γνωστό, στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων, αλλά κυρίως βιβλίων της τυπογραφικής ιστορίας της Σύρου. Κατά διαστήματα έχουμε εγκαταστήσει στο χώρο διάφορες προσθήκες, εκθέτοντας κάποια από αυτά τα αποκτήματα, όμως επειδή αυτός ο "πλούτος" που βρίσκεται στη διάθεσή μας είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς μιλάμε για αντικείμενα και αρχεία του 1828 μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα, προσανατολιζόμαστε να περάσουμε σε μία μικρή επέκταση της Βιβλιοθήκης σε παρακείμενη αίθουσα, έκτασης 40 τ.μ", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση για ποιον χώρο αναφέρεται, αλλά και ποια αντικείμενα θα προωθηθούν σε αυτόν, ανέφερε ότι "συγκεκριμένα, σκοπεύουμε τα μηχανήματα που έχουμε την κατοχή μας, όπως είναι το παλιό τυπογραφείο του Ρενιέρη, του Φρέρη και της εφημερίδας "Θάρρους", να εγκατασταθούν στον ισόγειο χώρο που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, μετά από σχετική διαμόρφωση. Ο χώρος, έκτασης 40 τ.μ, διαθέτει και είσοδο από την πλευρά της Βιβλιοθήκης και πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εκθετήριο, το οποίο εφόσον ολοκληρωθεί, έχουμε ως στόχο να λειτουργεί στο ωράριο της Βιβλιοθήκης", δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι θα είναι ευχής έργο αυτή η έκθεση να εμπλουτιστεί με μεγαλύτερο αριθμό εκθεμάτων.
Στην επισήμανση ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της μικρής αυτής επέκτασης της Βιβλιοθήκης, ο κ. Σαγκινέτος είπε ότι αναμένεται αυτό να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι ένα έργο με πολύ μικρό κόστος, αλλά με πολύ μεγάλη ιστορική συμβολή στην πολιτιστική παρακαταθήκη του νησιού.
Οι δύο μόνιμες εκθέσεις
Για το ιστορικό του θέματος, στις αρχές του 2000 η συλλογή της Βιβλιοθήκης εμπλουτίστηκε με την αγορά τυπογραφικών μηχανημάτων του 19ου αιώνα, τα οποία προέρχονται από Συριανό τυπογραφείο. Άλλωστε στη Σύρο τον 19ο αιώνα εκτυπώθηκαν περισσότερα από 1.500 έντυπα ποικίλης μορφής. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός και κατατάσσει την Ερμούπολη μόνο πίσω από την Αθήνα, όσον αφορά το Ελληνικό Βασίλειο, και την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, αν αναφερθούμε στον Ελληνισμό γενικότερα.
Επίσης, καθώς από τα τέλη του 20ού αιώνα η γραφομηχανή σταδιακά αντικαταστάθηκε από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολλές γραφομηχανές δωρήθηκαν στη Βιβλιοθήκη από τους ιδιοκτήτες τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ακόμα ενδιαφέρουσας συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς.
Παράλληλα, στην διαρκή έκθεση "Χαρτί και καλαμάρι, τα εργαλεία της γραφής" που λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη και που αποτελεί τμήμα της πολύτιμης συλλογής του Μιχάλη Καΐρη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα εργαλεία και όλα τα σχετικά με την γραφή αντικείμενα σε μία διαχρονική εξέλιξή τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η έκθεση περιλαμβάνει και τα μέσα της γραφής που χρησιμοποιούσαν τα Έθνη στη Μέση και στην Άπω Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Η έκθεση που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνεται κυρίως στους νέους που δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παλαιότερα αντικείμενα γραφής, καθώς περιλαμβάνει εκθέματα σχετικά με τη γραφή για άτομα με μειωμένη όραση, στενογραφία, γραφή μουσικής, επιστολογραφία με τα σχετικά αντικείμενα, εηλεγραφία κ.λπ.
Επόμενες δράσεις της Βιβλιοθήκης
Παράλληλα με το έργο της επέκτασης, κυρίως σε ότι αφορά την έκθεση τυπογραφικών αντικειμένων και της γραφής, τόσο ο κ. Σαγκινέτος, όσο και η Χαρούλα Σκαβάκη, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα των δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έχουν προγραμματιστεί δράσεις για παιδιά, αλλά και για ενηλίκους, με ημερομηνία εκκίνησης στις 8 Νοεμβρίου και με αφετηρία την Παιδική Βιβλιοθήκη.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για παιδιά 5 με έξι το απόγευμα, στις 8 και 15 Νοεμβρίου με θέμα "Ένα άτομο που εύκολα θυμώνει και αστεία δε σηκώνει" και "Το φθινόπωρο φεύγει", αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι ακολουθούν και άλλες στις 22 Νοεμβρίου, 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου με Χριστουγεννιάτικες δράσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Εκτός από τις δραστηριότητες για τα παιδιά, θα λάβουν χώρα και εκδηλώσεις για ενηλίκους σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα "Κ. Μπαστιάς".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Παραδόθηκαν 23 τόμοι συγγραφικού έργου
3 Σεπ. 2024 - 6:15 - Δράσεις εξωστρέφειας, πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας της Σύρου
15 Μαρ. 2024 - 6:15 - Πρώτη συνάντηση για τη Λέσχη Ανάγνωσης "Μάνος Ελευθερίου"
13 Σεπ. 2022 - 13:54 - «Από τη Βραχογραφία στην Τυπογραφία»
26 Ιαν. 2018 - 6:17 - Ανάδειξη και ταξινόμηση ιστορικού πλούτου
11 Μαΐου. 2017 - 6:17