Το παραμύθι "Ο Ραφτάκος των λέξεων" παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα "Μικρός Νότος" στην Πάρο

Διαδραστική παράσταση με επίκεντρο τα παιδιά

Χρύσα Διαμαντοπούλου: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ταξιδεύουμε για πρώτη φορά στην Πάρο, αλλά και για τη συνεργασία μας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρχίλοχο""

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, με περισσότερες από 700 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, "ταξιδεύει" στην Πάρο μέσω της θεατρικής ομάδας "Μικρός Νότος".

Για τη θεματολογία της παράστασης, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρχίλοχο" την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί σε χώρο του ΕΠΑΛ, αλλά και για τους στόχους της θεατρικής ομάδας, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη", η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο θέατρο και στην εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια του "Μικρού Νότου".

"Στόχος μας η αλληλεπίδραση με τα παιδιά"

Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις με το έργο “Ο Ραφτάκος των λέξεων” του Αντώνη Παπαθεοδούλου, η θεατρική ομάδα "Μικρός Νότος" ζωντανεύει ξανά στην Πάρο, την αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

"Παρουσιάζουμε στην Πάρο το έργο "Ο Ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου. το οποίο παρουσιάζουμε για έκτη συνεχόμενη χρονιά και το οποίο έχει αγαπηθεί από μικρούς, αλλά και μεγάλους. Η παράσταση έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, με περισσότερες από 700 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αθήνα", αναφέρει η κα. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι η παράσταση στο νησί της Πάρου, έρχεται μετά την ανοιχτή επικοινωνία με φορείς και Συλλόγους, κυρίως της επαρχίας, που έχει θεσπίσει η θεατρική ομάδα.

"Προσπαθούμε πάντα να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με φορείς και Συλλόγους εκτός Αττικής, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, θα έλεγα και δίψα από τα παιδιά για τέτοιου είδους παραστάσεις", υπογραμμίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι "οι παραστάσεις μας έχουν ζωντανή μουσική, καθώς οι ηθοποιοί παίζουν μουσικά όργανα, τόσο γνωστά, όσο και πρωτότυπα. Υπάρχει το διαδραστικό μέρος με τα παιδιά, με στόχο την αλληλεπίδραση με αυτά".

Στην επισήμανση ότι το ταξίδι στην Πάρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο "Αρχίλοχο", η κα. Διαμαντοπούλου, σημειώνει ότι "η ομάδα ταξιδεύει για πρώτη φορά στο νησί και είναι μεγάλη μας χαρά μου συνεργαζόμαστε με τον συγκεκριμένο Σύλλογο, ο οποίος έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που εντασσόμαστε στις δράσεις του. Η επαφή μας δείχνει ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος".

Η θεατρική ομάδα "Μικρός Νότος"

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση.

«Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός - ειδικευμένη στο θέατρο και στην εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα "Μικρός Νότος".

"Η ομάδας μας δημιουργήθηκε πριν 12 χρόνια και κάθε χρόνο υλοποιεί με συνέπεια παραστάσεις για παιδιά, για εφήβους και για ενήλικο κοινό, με στόχο τα παιδιά μας να μπορούν να παρακολουθούν παραστάσεις για τις οποίες εμείς είμαστε υπερήφανοι. Δημιουργούμε παραστάσεις που τα παιδιά μπαίνουν στο επίκεντρο των παραστάσεων με διαδραστικά μέρη, πάνω σε έναν βασικό σχεδιασμό, που τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες της ομάδας, εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε στο Εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου. Μέσα από την ανάγκη να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, όπου καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική υλοποιούν παραστάσεις, δράσεις και πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό. Με αυτόν τον στόχο αρχίσαμε με παραστάσεις μέσα από την ανεξάντλητη δεξαμενή τού λαϊκού πλούτου μας, από ελληνικά λαϊκά παραμύθια, από μύθους, από κλασικά κείμενα, από τη σύγχρονη λογοτεχνία, από κοινωνικά θέματα και ζητήματα, μεταφέροντάς τα στη σκηνή με σύγχρονη ματιά. Διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, τεχνικές δράματος, διαδραστικά μέρη, οργανογνωσία και ζωντανή μουσική, είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των παραστάσεών μας", δηλώνει στην εφημερίδα η κα. Διαμαντοπούλου.

Έως σήμερα, όπως λέει, πληθώρα παραστάσεων, καλλιτεχνικών δράσεων και προγραμμάτων της θεατρικής ομάδας "Μικρός Νότος" έχουν παρουσιαστεί σε κοινά με περιορισμένη πρόσβαση στις τέχνες, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει θεατρικές δράσεις που στο επίκεντρό τους θέτουν τη συμμετοχή ανθρώπων. "

Ενδεικτικά αναφέρουμε το εκπαιδευτικό-θεατρικό πρόγραμμα με τίτλο "Το Τέρας", που επιχορηγήθηκε και ήταν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, ενώ έχουμε στο ενεργητικό μας έξι διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά, τρία εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους, επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, μία ειδικά μαγνητοσκοπημένη παράσταση για την οθόνη, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους κ.ά", υπογράμμισε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η θεατρική ομάδα επιχορηγήθηκε το 2021 από το ΥΠΠΟΑ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και προσφυγικών δομών με τον τίτλο "Μα που πήγαν οι λέξεις;", καθώς επίσης την ίδια χρονιά επιχορηγήθηκε για το διετές ρεπερτόριο για κοινό 15 και άνω με γενικό τίτλο "Το τραύμα".