Σύρος: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ "CINEμάθεια, 2024"

  • Σήμερα - 8:45

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ικανοποίησης από την τριήμερη προβολή 47 μαθητικών ταινιών στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, το πρώτο μέρος του 12ου Διανησιωτικού Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών Γυμνασίων – Λυκείων Β. και Ν. Αιγαίου "CINEμάθεια, 2024".

Με οδηγούς τα ντοκιμαντέρ, τις ταινίες μυθοπλασίας, τα video clips και τα animation του Φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στη Λήμνο, στη Λέσβο, τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Σάμο, την Ικαρία, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, γεμίζοντας με εικόνες, ιστορίες, γνώση, ποικίλα αισθήματα και συναισθήματα που συνοδεύτηκαν από το ηχηρό χειροκρότημα τού κοινού για όλες αυτές τις δεκάλεπτες ταινιούλες που παρουσιάστηκα.
 Το Φεστιβάλ "ταξίδεψε" για πρώτη φορά σε άλλο νησί και συγκεκριμένα στη Σύρο, ένα εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, χάρη και στην παντοειδή υποστήριξη από τη δημοτική αρχή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και το Τμήμα Πολιτισμού, καθώς και από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού.

"Ένα δελτίο τύπου είναι βέβαιο ότι δεν φθάνει για να περιγράψουμε όσα ζήσαμε και όσα νιώσαμε εκεί, μέσα στη φιλόξενη αγκάλη του Απόλλωνα, αλλά δεν υπάρχει και χρόνος για πολύ περισσότερα λόγια, καθώς το δεύτερο μέρος των μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων συνεχίζει να «τρέχει» την Τρίτη, 15 και την Τετάρτη, 16/10, στη Χίο, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, για να ολοκληρωθεί με ένα διήμερο σεμινάριο/εργαστήριο στο Μουσείο Μαστίχας Χίου για ταινίες με θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και εισηγήτρια τη σκηνοθέτιδα Ειρήνη Στείρου, την Πέμπτη, 17 και την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, ευχαριστώντας στη συνέχεια την ομάδα ΗΕRMES και τον Παύλο Χατζηγρηγορίου, όπου κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, διαφώτισε μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς, την Βασιλική Νικολακοπούλου, την Αλεξάνδρα Χαμαλίδου, καθώς και τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ Ερμούπολης Σύρου, Χρήστο Κόλλια για το διήμερο εργαστήριο με τίτλο "48 ώρες για μια ταινία: από τη σύλληψη μέχρι το τελικό μοντάζ".

Επίσης ευχαριστούν θερμά και όσους τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και εγκαρδίωσαν με τα συγχαρητήρια λόγια τους τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολικών ομάδων, που δημιούργησαν υπέροχες ταινιούλες και πανέμορφες συνοδευτικές αφίσες.

Συγκεκριμένα τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Κυκλάδων, Μάρκο Δαδάο, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τον εντεταλμένο του Δήμου Ερμούπολης Σύρου για θέματα Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσο, την βουλευτή Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογιού, όπως επίσης και τα μέλη εκείνα των Επιτροπών που κατάφεραν να παρευρεθούν στο Φεστιβάλ, όπως την Βαλεντίνη Στεφανίδου-Ποταμιάνου, την Χριστίνα Πουλίδου, την Σοφία Κόκκαλη, την Μαρία Κουφοπούλου, τον Βασίλη Καραμαλέγκο, την Μαριάνθη Ξυνταριανού και την Δέσποινα Δαμιανού.

Τις τριήμερες προβολές τού Φεστιβάλ, αλλά και την έκθεση συνοδευτικής αφίσας παρακολούθησαν και επισκέφθηκαν, εκτός από το κοινό και μαθητικές ομάδες σχολείων της Σύρου, αντιπροσωπείες από τα σχολεία: Γυμνασίου-ΓΕΛ Μούδρου και Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου, 1ου, 4ου, 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, ΓΕΛ Αγιάσου Λέσβου, 2ου Γυμνασίου Χίου, 1ου ΕΠΑΛ Χίου, Λυκειακών τάξεων Γυμνασίου Οινουσσών, ΕΠΑΛ Οινουσσών, 1ου Γυμνασίου Σάμου, ΓΕΛ Σάμου, ΕΠΑΛ Ευδήλου, 1ου Γυμνασίου Λέρου, Γυμνασίου Πάτμου, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ Παραδεισίου Ρόδου, ΓΕΛ και ΠΕΠΑΛ Σύρου και Γυμνασίου Εμπορείου Θήρας.
"Τη στιγμή αυτή, που συντάσσεται το δελτίο τύπου και, καθώς το πρώτο μέρος του 12ου Φεστιβάλ Β. και Ν. Αιγαίου «CINEμάθεια» ανήκει ήδη στο "χθες", σκεπτόμαστε πόσο σωστή είναι η διαπίστωση τού Ζαν Λυκ Γκοντάρ: "η τηλεόραση παράγει τη λήθη. Ο κινηματογράφος παράγει αναμνήσεις". Μέσα στη γλυκιά αγκάλη των αναμνήσεων αυτών βρίσκεται και η νωπή ακόμη αίσθηση της φιλοξενίας που μας προσφέρθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, διά της υπεύθυνης του θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Ελισάβετ Βακονδίου και όλου του προσωπικού τού θεάτρου αλλά και οι εικόνες μιας πόλης όπως η Ερμούπολη, που ήταν ικανές να αναστήσουν σε κάθε βήμα μας τους δύο αιώνες της πρόσφατης Νεοελληνικής Ιστορίας, κατά τους οποίους η Χίος και η Σύρος απέκτησαν -με τη δημιουργία της Ερμούπολης- ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις, συγχαίρουμε για μία ακόμη φορά τους 700 εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές που έλαβαν μέρος στο φετινό Φεστιβάλ, ευχαριστώντας, παράλληλα θερμά και τους συνδιοργανωτές του, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου/Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους Δήμους Σύρου/Ερμούπολης και Χίου και τα Πνευματικά Κέντρα τους, ΑΠΟΛΛΩΝ και ΟΜΗΡΕΙΟ, όπως επίσης και τη Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά) του ΥΠΠΟ που παρείχε αιγίδα και οικονομική στήριξη για την πραγματοποίησή του, αλλά και την ΕΡΤ 3, Β. και Ν. Αιγαίου, που ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Θερμές ευχαριστίες, ακόμη, απευθύνουμε στις εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗΣ» για τη δωρεά βιβλίων που συνόδευσαν τα Βραβεία και τις Διακρίσεις του Φεστιβάλ, στην ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ για την αθλοθέτηση ειδικού βραβείου «ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς  για τη φιλοξενία μεταφεστιβαλικού διήμερου εργαστηρίου (17 και 18/10) στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, με τίτλο: «Ένα «κέντος» αλλιώτικο: επίδοξοι έφηβοι κινηματογραφιστές εμπνέονται από θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τέλος, πολλές και θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε και στους πολλούς αφανείς «συνοδοιπόρους» τού Φεστιβάλ, των οποίων η ποικίλη στήριξη ήταν και είναι εξαιρετικά σημαντική για την άρτια διεξαγωγή και της φετινής διοργάνωσης", αναφέρουν οι διοργανωτές. 

Εδώ οι βραβεύσεις των ταινιών