Πώς αυγάτισαν τα ταμειακά διαθέσιμα – Οι επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ

  • Σήμερα - 9:26

Ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα ο κύκλος των επανεκδόσεων ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο για φέτος, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται πλέον στα 46 δισ. ευρώ.

Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εργάζεται πυρετωδώς στο σχεδιασμό του προγράμματος δανεισμού για το επόμενο έτος με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

 

 

Η είσπραξη των 3,27 δισ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού και των 690 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (κατέχει ακόμα ένα 8,9%  στην Εθνική Τράπεζα) συνέβαλλαν στην σημαντική άνοδο των ταμειακών διαθεσίμων. Στο ποσό αυτό, μόλις χθες προστέθηκε και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το σκέλος των επιχορηγήσεων, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 4ου αιτήματος πληρωμής που είχε υποβληθεί στις αρχές Ιουνίου.

Πρόωρη εξόφληση τριών δόσεων του α’ μνημονίου

Εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η πρόωρη εξόφληση τριών ακόμη δόσεων από το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του α΄ μνημονίου, συνολικού ύψους 7,935 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στις δόσεις για τα έτη 2026-2028. Για την καταβολή του η χώρα μας για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 5 δισ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μειώνοντας το στα 10,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έως το τέλος του έτους το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων θα κυμαίνεται κάτω από τα 35 δισ. ευρώ καθώς εκτός από τα 7,9 δισ. ευρώ υπάρχουν λήξεις διαφόρων εκδόσεων σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των εντόκων γραμματίων και άλλες δαπάνες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2025 σχεδιάζεται μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δύο ακόμα δόσεων για τα έτη 2029-2030 συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο της χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας για τα επόμενα χρόνια και κυρίως το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Έντοκα γραμμάτια

Επιπλέον, και το 2025 θα περιοριστεί και το ύψος των εντόκων γραμματίων από τα 8,6 δισ. ευρώ που είναι φέτος, λίγο πάνω από τα 8 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω των πρόωρων αποπληρωμών που έχουν γίνει ήδη μέχρι το 2025, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν περιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ οι οποίες αφορούν:

  • 2,25 δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων
  • 408 εκατ. δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Ανάπτυξη
  • 1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα SURE
  • 1,7 δισ. ευρώ που αφορά στην καταβολή δόσης για τα δάνεια από τον EFSF
  • 1,59 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο έτος η δανειακή στρατηγική θα προβλέπει την άντληση περί των 8 δις. ευρώ μέσα από ένα περιορισμένο εύρος εκδόσεων με συνέχιση όμως της παρουσίας της χώρας στις διεθνείς αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων. Ποσό το οποίο καθιστά την Ελλάδα στους πιο “συντηρητικούς”  εκδότες της ευρωζώνης για το 2025.

 

https://www.naftemporiki.gr/?