Μέτρα πρόληψης ενάντια στην κλιματική κρίση
- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024 - 06:18
Τη θωράκιση της Σίφνου απέναντι στην κλιματική κρίση, επιδιώκει η Δημοτική Αρχή του νησιού, με πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και την απόκτηση των απαραίτητων εργαλείων για την ανάπτυξη στρατηγικής ανθεκτικότητας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η έγκριση της αίτησης συμμετοχής του νησιού των Κυκλάδων στον 2ο κύκλο χρηματοδότησης του προγράμματος CLIMAAX της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάλυσης κινδύνου και τρωτότητας λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς και προτάσεων προσαρμογής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
“Οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, όπως το νερό και η καλλιεργήσιμη γη, αλλά και οι πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό που δέχονται τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που απαιτεί μεθοδική και αποτελεσματική αντιμετώπιση”, επεσήμανε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα οφέλη του Δήμου Σίφνου μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
Η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου σε αυτό το έργο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς, όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή, θα υποστηρίξει το νησί στην ευθυγράμμιση με τους στόχους της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την απόκτηση τεχνογνωσίας και των απαραίτητων εργαλείων για την ανάπτυξη στρατηγικής ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό και με τις άλλες συναφείς πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, θα επιτρέψει στον Δήμο να διεκδικήσει αποτελεσματικά πόρους για την υλοποίηση δράσεων και υποδομών που θα προκύψουν ως προτάσεις μέσα από το έργο.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη τόνισε ότι “τα μικρά νησιά εμφανίζουν αυξημένη ευαλωτότητα στην κλιματική αλλαγή, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα πλέον και έχουν ως αποτελέσματα την αύξηση της θερμοκρασίας, την έλλειψη νερού, την παρατεταμένη ξηρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας”.
Παράλληλα, η κα. Ναδάλη πρόσθεσε πως “οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, όπως το νερό και η καλλιεργήσιμη γη, αλλά και οι πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό που δέχονται τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που απαιτεί μεθοδική και αποτελεσματική αντιμετώπιση”.
Μαρία Ναδάλη: “Η κλιματική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της στο νησί”
Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τη δήμαρχο Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία ανέλυσε τους λόγους που ώθησαν τη Δημοτική Αρχή να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
“Μας ώθησε η αίσθηση που έχουμε, μέσα από συγκεκριμένα προβλήματα, για το ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Εμείς ως νησί, δυστυχώς, έχουμε ήδη ορατά αποτελέσματα τόσο σε θέματα διαβρώσεων, όσο και σε θέματα λειψυδρίας. Θεωρούμε, λοιπόν, πως παράλληλα με τις όποιες πρακτικές κινήσεις γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, είναι εξίσου σημαντικό να πραγματοποιηθούν και οι απαραίτητες μελέτες για τη διερεύνηση των αιτιών που τα προκαλούν, αλλά και δράσεων για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων”, τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Ναδάλη.
Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Σίφνου υπογράμμισε πως πολλοί Δήμοι στη χώρα μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, ενώ έφερε ως παράδειγμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή Βαθύ.
“Αυτό που με λύπη μας διαπιστώνουμε είναι πως, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλους Δήμους, δεν έχουν συνειδητοποιηθεί από νωρίς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με την κλιματική κρίση. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, στον οικισμό Βαθύ αυτή τη στιγμή η θάλασσα εισχωρεί μέσα στα σπίτια. Βλέπουμε, δηλαδή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κάτι που οι ειδικοί μας έχουν πει πως χρόνο με τον χρόνο το φαινόμενο θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Οπότε, ήδη, έχουμε κατευθυνθεί προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου να βρούμε την κατάλληλη λύση. Αυτό που προσδοκούμε μέσα από τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να μας δοθεί η σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων”, επεσήμανε η κα. Ναδάλη.
Πλέον, η κλιματική κρίση δεν αποτελεί μία θεωρητική έννοια, αλλά αντιθέτως έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της, με κυριότερο στα νησιά το ζήτημα της λειψυδρίας.
“Η Δημοτική Αρχή δεν είναι μόνο ευαισθητοποιημένη στα θέματα της κλιματικής κρίσης, αλλά και υποχρεωμένη γιατί αντιμετωπίζει σε κάποιους τομείς, όπως είναι το θέμα του νερού και της λειψυδρίας, έντονα προβλήματα. Επομένως τίθεται θέμα ανάγκης να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούνται στο νησί από τις διαμορφωθείσες συνθήκες”, κατέληξε στις δηλώσεις της στην εφημερίδα, η Μαρία Ναδάλη.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα CLIMAAX
Το CLIMAte risk and vulnerability Assessment Framework and Toolbox (CLIMAAX) είναι ένα έργο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος HORIZON, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την υποστήριξη Δήμων και Περιφερειών στην ανάλυση των κλιματικών κινδύνων και τον σχεδιασμό δράσεων προσαρμογής.
Πρόκειται για την 2η πρόσκληση του έργου CLIMAAX με μέγιστο προϋπολογισμό ανά έργο €185.455 (100% χρηματοδότηση), διάρκεια υλοποίησης 22 μήνες.
Το CLIMAAX προσφέρει εννοιολογική και πρακτική υποστήριξη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη βάση για τα σχέδια διαχείρισης κλιματικών κινδύνων και τη δράση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από το έργο, οι επιλέξιμοι φορείς θα έχουν πρόσβαση στο μεθοδολογικό πλαίσιο CLIMAAX και την υποστηρικτική εργαλειοθήκη για τη διεξαγωγή περιφερειακών και τοπικών αξιολογήσεων πολλαπλών κινδύνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας παράλληλα τοπικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης και λεπτομέρειας, και θα διερευνήσουν μέτρα προσαρμογής και σχετικές δράσεις σε τοπική κλίμακα, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων και των ευπαθειών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο επίκεντρο η διαχείριση των λυμάτων
30 Σεπ. 2024 - 6:17 - Στο προσκήνιο η χρήση του ελικοδρομίου Σίφνου
29 Αυγ. 2024 - 6:17 - Τρία σημαντικά έργα αναβαθμίζουν τη Σίφνο
26 Αυγ. 2024 - 6:18 - Συνεχής αγώνας ενάντια στη λειψυδρία
8 Αυγ. 2024 - 6:18 - Ζωτικής σημασίας παρέμβαση για τον οικισμό Βαθύ της Σίφνου
26 Ιουλ. 2024 - 6:18